Synnytys 26.09.2023

Onko ok synnyttää pihapaljuun? Asiantuntijan mukaan hygienia ei ole suurin ongelma

Vaikuttaja Anniina Jalkasen kotisynnytys sai aikaan pohdintaa, onko palju todellakin sopiva paikka synnyttää. Kaksplus otti asiasta selvää.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kaksplus kertoi syyskuussa 2023 äidistä, joka synnytti kotipihallaan lämmitettävään pihapaljuun. Lapsen saapuminen maailmaan kotiolosuhteissa oli suunniteltu, ja paikalla synnytyksessä oli myös kätilö.

Paljuun synnyttänyt äiti, Anniina Jalkanen, kertoi, ettei itse aluksi lämmennyt ajatukselle paljusynnytyksestä. Synnytyksen edetessä lämmin palju alkoi kuitenkin tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Synnytyksessä kaikki meni hyvin, ja se oli perheen mukaan lähes satumainen tapahtuma lämpimänä elokuun aamuna. Lukijalle saattoi kuitenkin herätä kysymys, onko paljuun synnyttäminen hygieenistä ja turvallista.

Kysyimme asiaa Vuoden kätilö 2023 -tittelin saavuttaneelta Maria Viitaniemeltä, joka työskentelee Seinäjoen sairaalassa.

Lue myös: Anniina synnytti vauvan pihapaljuun ja istukan nurmikolle – ”Syntymä oli kuin satukirjasta”

Paljusynnytys syytä suunnitella huolella etukäteen

Paljun käyttö kotisynnytyksessä kuulostaa hieman haasteelliselta, mutta hyvinkin mahdolliselta, mikäli sen käytöstä on sovittu kotilon kanssa sekä mietitty huolella yhdessä synnytykseen osallistuvien kanssa tärkeimmät turvallisuuteen liittyvät yksityiskohdat.

Mikäli vauvan syntymässä tulee eteen ongelmia, ja avustamista tarvitaan, on huomioitava se, että perinteisessä paljussa reunat eivät jousta ja palju on syvempi kuin muoviset, kotisynnytyksessä tavallisimmin käytettävät altaat.

Tätä asiaa kannattaa pohtia ja vaikka kuivaharjoitella kotilon kanssa etukäteen sekä miettiä esimerkiksi se, kuinka täyteen vettä paljun voi täyttää ja missä asennossa synnyttäjän olisi hyvä olla, jotta mahdollinen avustaminen onnistuu.

Etukäteen kannattaa miettiä myös sitä, miten synnyttäjän saa avustettua paljusta pois, jos hänen voimansa ovat vähissä tai jos voinnin kanssa tulee muuten eteen ongelmia.

On hyvä punnita, että kotilon lisäksi tilanteeseen on saatavilla fyysistä apua esimerkiksi synnyttäjän nostamiseksi vedestä pois. Myös paljun ympäristöä kannattaa miettiä mielestäni tarkasti ja huomioida sen sijainti: Pääseekö esimerkiksi tarvittaessa autolla tai ambulanssilla paljun viereen? Mahtuuko synnyttäjä makuulleen turvallisesti paljun viereen tai siirtymään tarvittaessa turvallisesti ja nopeasti paljusta pois muuhun synnytykseen soveltuvaan, synnyttäjälle mieluisaan paikkaan?

Myös syntymän jälkeiset tapahtumat kannattaa miettiä etukäteen huolella, kuten esimerkiksi se, miten synnyttäjä ja vauva pidetään lämpimänä, kun synnytys tapahtuu ulkona. Miten ja missä vaiheessa on hyvä siirtyä pihalta pois ja minne siirrytään?

Paljujakin on nykyään hyvin erilaisia, ja osa paljuista on jo enemmänkin altaita tai ammeita, joten etukäteen huolellinen valmistautuminen sekä mahdollisten ongelmien ja niiden ratkaisemisen miettiminen on nähdäkseni asiassa kaikkein tärkeintä. 

Vuokrapaljua en synnytyksessä ehkä itse käyttäisi, mutta kotona perheen omassa käytössä oleva, hyväkuntoinen palju, jossa on ehjä sisäpinta, sopinee kotisynnytykseen turvallisuusasioiden varmistamisen jälkeen.  

Kiinnittäisin huomiota myös siihen, että palju on pesty ja huuhdeltu puhdistusaineista hyvin ennen synnytyskäyttöä ja että käytettävä vesi on puhdasta. Mitään kemikaaleja ei veteen tule laittaa.

Turvallisuutta ajatellen kamiinan olisi hyvä olla paljun ulkopuolella, ja veden lämpötilasta tulisi huolehtia niin, ettei se ole liian lämmintä eikä liian kylmää. 

Synnytyshän ei ole sairaalassakaan steriili tapahtuma, vaan synnytyksissä käytettävät ammeet ja niihin laitettavat muovit ovat tehdaspuhtaita. Vesi myös muuttuu synnytyksen edetessä puhtaasta enemmän tai vähemmän ”likaiseksi”. Normaalit, naisen kehosta peräisin olevat eritteet kuitenkin kuuluvat synnytykseen muutenkin – synnytettiin sitten sängyllä tai ammeessa.

Kätilö/kotilo/tukihenkilö huolehtii vesisynnytyksessä veden puhtaanapidosta yleensä sen verran kuin tilanteessa on mahdollista ja järkevää.  

Paljusynnytyksen jälkeen palju tulee putsata hyvin. Etukäteen hyvä miettiä, miten vedessä olevat mahdolliset kiinteämmät eritteet saa poistettua vedestä ennen sen laskemista normaalisti käytettävissä olevaan viemärijärjestelmään. 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X