Synnytystarinat 15.09.2023

Anniina synnytti vauvan pihapaljuun ja istukan nurmikolle – ”Syntymä oli kuin satukirjasta”

Jalkasen perheen pienokainen syntyi Suomen luonnon päivänä kotipihan paljuun.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Anniina Jalkanen
4 kommenttia

Anniina Jalkanen, 33, soittaa kätilölleen Johannalle, sillä tuntee supistusten alkaneen. Anniinan ja hänen miehensä Juhan kolmas lapsi on syntymässä. Sairaalaan ei kuitenkaan ole kiire lähteä, sillä Anniina aikoo synnyttää lapsen kotitilallaan Mäntyharjulla.

Kätilö kertoo lähtevänsä matkaan ja antaa Anniinalle ohjeita. Perheen isommat lapset tuhisevat vielä unten mailla, kun Anniina vetää saman tutun aamutakin päälleen kuin aiemmissa synnytyksissä ja suuntaa askeleensa pihamaalle.

Katse kiertää pihan eläinaitauksissa. Osa eläimistä on saanut olla yön yli ulkona, ja ne tervehtivät häntä ja ehkä myös pian syntyvää uutta tulokasta. Anniina päättää lähteä kävelemään tuttua pihatietä auringonnousua samalla ihastellen.

Kahdeksan aikaan aamulla Juha herättää lapset, ja ehdottaa, että nämä lähtisivät hetkeksi isovanhemmille naapuriin.

Lapset lähtevät jännittyneinä matkaan isänsä kanssa. Isä lupaa, että he näkevät aivan pian pienen sisaruksensa.

Lue myös: Synnytyslääkäri huolissaan ilmiöstä, joka saa äidit välttelemään terveydenhuoltoa raskausaikana

Vauva syntyy paljuun, istukka pihamaalle

Kun kätilö kaartaa paikalle, supistukset ovat ehtineet tihentyä ja voimistua. Kätilö tutkii Anniinan ja mittaa muun muassa vauvan sykkeen. Hän asettaa Anniinan vatsalle vyön, jolla seurataan myös sairaaloissa supistusten tiheyttä.

Tovin kuluttua Anniinasta alkaa tuntua, että kävely ja seisominen on liian raskasta. Mies on lämmittänyt varmuuden vuoksi pihapaljun ja kätilö vahvistaa, että Anniina voi halutessaan koittaa levätä vedessä, joka kannattelee kehoa.

Kätilö jättäytyy sivummalle ja antaa Anniinan ja Juhan olla kahden. Hän tarkkailee kauempaa Anniinan vointia, joka ottaa supistuksia vastaan paljussa puoliso tukenaan.

Kaksi korppia lentelee paljun yläpuolella ja raakkuu poikkeuksellisen kuuluvasti. Anniina kuulee, miten hevoset hirnuvat laitumella.

Kun syntymän hetki alkaa lähestyä, Anniina alkaa yllättäen pelottaa. Hän kutsuu kätilön luokseen, joka halaa Anniina ja rohkaisee: vauva on ihan kohta täällä!

Pian Anniina tuntee, että vauva alkaa syntyä. Juha hyppää paljuun, ottaa veteen syntyvän vauvan vastaan ja nostaa hänet pinnalle. Vauva on hetken aikaa ihmeissään hiljaa. Anniina ehtii jo huolestua, eikö lapsesta lähde tervettä vastasyntyneen parkaisua.

Kätilö kuitenkin vakuuttaa, että vauva alkaa pian ääntelemään. Hän vielä vähän mietiskelee.

Sekunnit tuntuvat pitkiltä, mutta lopulta vauva alkaa haukkoa henkeä ja parkaisee kuuluvasti. Sen kuulevat varmasti myös pihan eläimet.

Aurinko paistaa lämpimästi, ja kaikkien katseet ovat uudessa pienokaisessa.

Pian Anniina kävelee makuuhuoneeseen vauva sylissään. Hän lepäilee sängyllä pyyhkeiden alla, kun vauva alkaa syödä rintaa ensimmäistä kertaa. Anniina ihastelee maidon nopeaa nousua, sillä aiemmissa synnytyksissä se otti aikansa.

Kätilö loikoilee koiran kanssa samalla sohvalla. Välillä he jutustelevat Anniina kanssa, välillä kaikki ovat aivan hiljaa. Juha keittää kahvia ja tekee aamiaista keittiössä koko porukalle.

Sitten Anniina muistaa istukan: milloin se poistuu? Kätilö sanoo, että asialla ei ole kiire. Anniina voisi nousta halutessaan hiukan pystyasentoon ja tunnustella oloaan. Makuuasennossa istukka ei oikein lähde liikkeelle.

Lopulta istukka syntyy ulos huussin viereen nurmikolle, kun Anniina kyykistyy kätilö vierellään. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Anniina näkee istukan.

Se tuntuu tärkeältä ja hyvin luonnolliselta osalta synnytystä.

Pikku-Fridan syntymäpäiväjuhlat

Ennen kuin kätilö lähtee, hän tutkii vielä vauvan ja Anniinan. Kaikki vaikuttaa olevan hyvin.

Synnytyssairaalassa syntyneen vauvan kotiinlähtötarkastuksen tekee lääkäri. Jalkasen perheen vauva tutkitaan vielä myöhemmin neuvolassa.

Kun kätilön lähdöstä on kulunut muutama tunti, talo täyttyy ilahtuneista huudahduksista. Isosiskot saapuvat takaisin kotiin. He pääsevät heti silittelemään ja sylittelemään pientä siskoaan Fridaa.

Myöhemmin samana päivänä niin Jalkaset kuin isovanhemmat kerääntyvät kaikki keittiönpöydän ääreen juhlimaan pienen Fridan syntymäpäivää mummon tekemän mustikkapiirakan merkeissä.

Isosisarukset ihmettelemässä ja hellimässä uutta tulokasta.

Kätilö takasi turvallisen olon

Synnytys omalla kotitilalla oli ollut Anniinan haaveissa jo toisen lapsen kohdalla, mutta silloin idean toteuttaminen tyssäsi siihen, ettei hän löytänyt sopivaa kotikätilöä eli kotiloa.

Monet kotiloista toimivat pääkaupunkiseudulla, mutta Fridan synnytyksessä mukana ollut kätilö tekee keikkoja myös muualle Suomeen.

Anniina tapasi kätilön muutaman kerran raskausaikana. Hänen kanssaan yhteys tuntui löytyvän saman tien.

– Minulla oli todella turvallinen olo hänen kanssaan. Kokemusta hänelle oli kertynyt jo 200 kotisynnytyksestä.

Anniina kertoo, että ei ollut aiemmissakaan sairaalasynnytyksissä kaivannut lääkkeellistä kivunlievitystä. Ainoastaan ilokaasusta hänellä on kokemusta.

Se ei jäänyt nytkään harmittamaan Anniinaa, sillä hän luotti siihen, että pystyy ottamaan supistukset vastaan tutussa ympäristössä. Kotona olo tuntui turvalliselta.

– Fridan syntymä oli kuin satukirjasta.

Tosin alun perin Anniinan ei ollut tarkoitus synnyttää paljuun. Juha ehdotti hänelle paljua synnytyspaikaksi jo raskausaikana, mutta Anniina epäili, että synnyttäisi mieluummin makuuhuoneessa.

Yllättäen valmiiksi lämmitetty palju tuntuikin kutsuvalta, kun supistukset alkoivat tuntua toden teolla.

Anniina ja Juha kuvasivat synnytyksen videolle, sillä he pitävät Youtubessa Farmipäiväkirja-nimistä vlogia. Video luo hyvin idyllisen kuvan kotisynnytyksestä, joka Anniinan kohdalla onnistuikin täydellisesti.

Anniina kuitenkin muistuttaa, että hän ei halua varsinaisesti kehottaa ketään tekemään vastaavaa ratkaisua. Kotisynnytys ylipäätään tuntui sopivan hänelle hyvin, mutta on tärkeää, että synnyttäjä voi tehdä ratkaisun itseään ja toiveitaan kuunnellen.

Myös kätilön mielipiteellä olisi ollut väliä, jos tämä olisi todennut, että synnytys on parempi hoitaa loppuun sairaalassa.

Synnytys eteni joutuisasti, ja oli ohi muutamissa tunneissa.

Lue lisää: Yhä useampi valitsee nyt kotisynnytyksen, vaikka niitä ei Suomessa suositella – kokenut kätilö kertoo, millaista on synnyttää kotona

Kommentit (4)

Typerää synnyttää kotipihalla paljuun, joka epähygieenistä. Jos eteen tulee yllätys, joko äidin voinnissa tai lapsen tilassa apu on kaukana. Olen lukenut, että jotkut äidit ovat nykyään niin tietäviä, että eivät käy äitiysneuvolassa. Lapsia ei rokoteta, kun äidit ovat niin luonnonmukaisia ja tekevät omia tutkimuksiaan asioista?

Synnytystavan valitsemisessa tulisi huomioida myös lapsen paras. Kotisynnytyksessä ei ole vieressä esim. leikkaussalia, veripusseja ja nesteitä tai tehohoitovalmiuksia. Siten yllättävän vaaratilanteen nopeaan hoitoamiseen on sairaalassa huomattavasti paremmat valmiudet. Tämä tulisi huomioida syntymättömän lapsen kannalta. On eettisesti epäilyttävää, että vanhemmat valitsevat synnyttää kotona, jossa ei ole vieressä valmiuksia hoitaa yllättäviä vaaratilanteita. Vaikka äiti olisi perusterve ja raskaus sujunut hyvin, voi synnytyksessä tulla vakava komplikaatio.

Itse kotisynnytyshän ei maksa, vaan kotikätilön palkkaaminen.:) kotona voi sunnyttää myös ilman kätilöä.

No toi nyt on maailman typerin kommentti Karoliina. Vaarallista sekä äidille että vauvalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X