Synnytys 11.06.2020

Puolisot saavat jälleen olla synnytyksissä loppuun saakka myös HUSin alueella – rajoituksia puretaan

Tukihenkilö pääsee jälleen mukaan synnytyksen kaikkiin vaiheisiin sekä sektioon. Lisäksi hän saa osallistua vauvan ensipäiviin.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

HUS purkaa tukihenkilörajoituksia ja sallii jälleen tukihenkilön läsnäolon niin alatie- kuin sektiosynnytyksessä sekä synnyttäneiden osastolla. Tukihenkilön on oltava oireeton.

Tukihenkilörajoitukset höllentyvät selvästi, sillä huhtikuussa voimaan astuneet rajoitukset sallivat tukihenkilön läsnäolon ainoastaan alatiesynnyksessä ja siinäkin vain sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyssalissa. Synnyttäneiden osastolle puolisot tai muut tukihenkilöt eivät ole tänä keväänä päässeet.

Uusi käytäntö alkaa maanantaina 15. kesäkuuta kaikissa HUSin synnytyssairaaloissa eli Helsingin Naistenklinikalla sekä Espoon, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa.

Muualla Suomessa rajoituksia purettiin jo 1. kesäkuuta. Tällöin ainoa HUSin alueella tehty myönnytys oli se, että Helsingin Perhepesähotelliin sallittiin myös tukihenkilön pääsy.

– Näyttää siltä, että epidemia taittuu myös Uudellamaalla, ja on turvallista purkaa rajoituksia lisää, HUSin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoo tiedotteessa.

Tukihenkilö saa olla rajattomasti läsnä vain perhehuoneessa

Tukihenkilöä koskevia rajoituksia jää kuitenkin yhä myös voimaan. Puoliso tai muu tukihenkilö saa viettää sairaalassa äidin ja vauvan kanssa niin paljon aikaa kuin haluaa vain silloin, jos perhe saa käyttöönsä perhehuoneen.

Jos perhehuonetta ei jostain syystä ole käytettävissä, vaan äiti ja vauva ovat sijoitettuina useamman hengen huoneeseen, tukihenkilö saa viettää heidän kanssaan enintään yhden tunnin päivässä. Vierailuaika on rajattu klo 10–18 välille.

Lisäksi tukihenkilön on käytettävä vierailun aikana kirurgista suu-nenäsuojusta. Suojaimen saa sairaalasta, ja se tulee pukea ennen huoneeseen menemistä.

Yhteen huoneeseen voidaan ottaa kerrallaan maksimissaan kaksi tukihenkilöä.  Muut kuin tukihenkilöt eivät edelleenkään saa käydä katsomassa äitiä ja vauvaa sairaalassa.

HUS purkaa tukihenkilörajoituksia: puoliso pääsee myös ultraan

Tukihenkilöt pääsevät jälleen mukaan myös alkuraskauden ultraan eli sikiöseulontavastaanotolle Bulevardin Sikiöseulontayksikköön sekä Lohjan, Hyvinkään, Porvoon ja Raaseporin äitiyspoliklinikoille 15. kesäkuuta alkaen.

– Seuraamme kaikkien muiden äitiyspoliklinikkakäyntien osalta HUSin yleistä linjaa, jonka mukaan tukihenkilö voi tulla vastaanotolle ainoastaan, jos potilas tarvitsee saattajan avustajakseen, Seppo Heinonen sanoo.

HUS seuraa koronaepidemiatilannetta tarkasti. On mahdollista, että rajoituksia joudutaan ottamaan uudestaan käyttöön, mikäli tilanne pahenee.

Lue myös: Karoliina koki rankan synnytyksen ilman puolisonsa tukea – seuraavana päivänä mies järjesti ihanan yllätyksen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X