Synnytys 01.04.2023

Spinaalipuudutus on jopa epiduraalia voimakkaampi, mutta silti harvinaisempi kivunlievitys – Lääkäri vastaa miksi

Tiesitko, että spinaalipuudutus olisi jopa epiduraalia tehokkaampi kivunlievittäjä synnytyksessä?

Teksti
Eeva Pettersson

Spinaalipuudutus ja epiduraalipuudutus ovat molemmat tehokkaita kivunlievitysmenetelmiä synnytyksen yhteydessä. Kumpikin lievittää kipua hyvin tai erinomaisesti yli 80 prosentilla synnyttäjistä. Lisäksi puudutteet vähentävät stressihormonien eritystä synnytyksen aikana.

Noin puolet synnyttäjistä käyttää kivunlievityksessä epiduraalipuudutusta. Spinaali- eli selkäydinpuudutukseen päätyi vuonna 2021 vain noin yksi kymmenestä alateitse synnyttäneestä.

Anestesialääkäri kertoo, mikä kahden puudutuksen ero on.

Spinaalipuudutteen ja epiduraalipuudutteen ero

Sekä epiduraali- että spinaalipuudutuksen laittaa aina anestesialääkäri. Puudute laitetaan molemmissa tapauksissa joko synnyttäjän maatessa kyljellään tai istuvassa asennossa synnytyssängyllä.

– Spinaalipuudutuksessa lääkeannos ruiskutetaan suoraan selkäydinkanavaan, kun taas epiduraalissa lääkeannos ruiskutetaan katetrin kautta selkäydintilaa välittömästi ympäröivään alueeseen, kertoo anestesialääkäri Markku Taittonen.

hSuurin ero spinaalipuudutteen ja epiduraalin välillä on puudutemäärillä ja puudutteen tehon kestolla.

– Synnytyksen alkuvaiheessa ei ole järkevää laittaa spinaalipuudutusta, koska sen kesto on melko lyhyt. Tästä syystä moni synnyttäjä saa epiduraalin, koska sillä saadaan aikaan pitempikestoinen kivunlievitys ilman uutta pistosta selkään, sanoo Taittonen.

Spinaalipuudutuksessa käytetään tavallisimmin vain yhtä annosta. Se on vaikutukseltaan epiduraalia hieman nopeampi ja voimakkaampi, mutta kestoltaan lyhyempi. Epiduraalikatetrin kautta ruiskutetulla yhdellä lääkeannoksella saavutetaan hyvä kivunlievitys noin pariksi tunniksi. Lisäannoksia voidaan helposti ruiskuttaa katetrissa olevan korkin kautta useampaan otteeseen synnytyksen edistymisen mukaan.

– Spinaalipuudutus on loistava vaihtoehto siinä kohtaa, kun synnytys on jo loppuvaiheessa, kohdunsuu on jo pitkällä auki, ja tarvitaan lyhytkestoinen kivunlievitys, joka kestää noin tunnin verran, sanoo Taittonen.

Spinaalipuudutus onkin monesti hyvä vaihtoehto uudelleensynnyttäjille, joiden kohdalla synnytys monesti etenee nopeammin.

Spinaali- ja epiduraalipuudutteen laittaa aina anestesialääkäri.

Epiduraalipuudutuksen kipua vähentävä vaikutus alkaa 10–15 minuutin kuluttua puudutuksen ruiskuttamisesta. Spinaalipuudutus toimii jonkin verran nopeammin.

Taittosen mukaan niissä tapauksissa, joissa epiduraali ei anna riittävää kivunlievitystä alavatsan alueelle synnytyksen loppuvaiheessa, voidaan joskus käyttää epiduraalipuudutuksen lisäksi spinaalipuudutetta.

Puudutteiden mahdolliset haittavaikutukset

Oikea ajoitus puudutteiden antamisella on merkittävässä roolissa. Synnytyksen on oltava kunnolla käynnissä ennen puudutusta. Ammattilaiset osaavat yleensä arvioida, milloin on oikea aika antaa puudute.

– Riskit molempien puudutteiden kohdalla ovat aina olemassa, mutta ne on pyritty minimoimaan oikealla ajoituksella ja oikeanlaisilla puudutusainemäärillä.

Taittonen muistuttaa, että jokainen on yksilö ja reagoi puudutteisiin eri tavalla.

– Joidenkin kohdalla puudutteet voivat vähentää ponnistustarvetta ja jonkin verran lisätä ponnistusvaiheen kestoa.

Pitkittynyt ponnistusvaihe voi puolestaan lisätä riskiä imukuppisynnytykselle. Myös tärinä, kutina, liiallinen puutuminen, virtsaamisvaikeus ja lievä verenpaineen lasku voivat olla tyypillisiä sivuvaikutuksia.

Taittosen mukaan epiduraali- ja spinaalipuudutuksen pistokohdalla saattaa olla joitakin päiviä kestävä paikallinen kipu. Harvinaisena puudutusten haittavaikutuksena voi ilmetä joitakin päiviä kestävä pystyasennossa ilmenevä postspinaalipäänsärky.

Spinaalipuudutus käy lähes kaikille – Missä tapauksissa puudutteita ei voi ottaa?

Epiduraali- ja spinaalipuudutus voidaan antaa lähes kaikille synnyttäjille.

– Toisin kuin moni luulee, tatuointi pistosalueella ei ole este puudutteille, Taittonen sanoo.

Sen sijaan esteitä puudutteiden saamiselle ovat veren hyytymishäiriöt, verihiutaleiden vähyys, keskeytymätön verenohennuslääkitys, allergia puudutusaineille, tulehdus selän iholla puudutuksen pistoalueella tai verenmyrkytys.

Lue myös: Synnytyskipuja voi lievittää monin keinoin – listasimme pehmeät ja lääketieteelliset vaihtoehdot

Lähteet: Haastattelu, anestesialääkäri Markku Taittonen, Terveyskylä, THL Tilastoraportti

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X