Synnytys 01.09.2022 Päivitetty 08.11.2022

Synnyttikö nainen saman lapsen kahdesti? Ei sentään, vaikka niin otsikoitiin – oikeasti kyse oli tästä

Joka tapauksessa 23-vuotiaan äidin tarina on ainutlaatuinen. Harvinainen toimenpide pelasti vauvan, jonka lääkärit eivät aluksi uskoneet selviävän.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Floridalainen Jaiden Ashlea nousi toukokuussa 2022 otsikoihin julkaistuaan TikTokissa videon, jossa hän kertoi synnyttävänsä esikoisensa kaksi kertaa.

Videon nimi ”Birthing my baby for him to be put back and 11 weeks later be born again” kääntyy suomeksi kutakuinkin ”synnytän vauvani, jotta hänet laitetaan takaisin ja syntymään 11 viikkoa myöhemmin”.

Kuten arvata saattaa, saman lapsen synnyttäminen kaksi kertaa kuulostaa hieman liian absurdilta ollakseen totta. Siitä huolimatta Ashlean kokemuksista ei draamaa puutu.

Lue myös: Huomiota herättävä vauvavatsa on kerännyt tsemppiviestejä – tällainen on kolmosten äidin raskausmaha

Vauvalle ei ensin luvattu toivoa

23-vuotias Ashlea ja hänen kihlattunsa Noah Detrick saivat kuulla esikoisensa rakenneultraäänitutkimuksessa, että 18-viikkoisella sikiöllä ei ollut kaikki hyvin.

Tutkimuksessa selvisi, että sikiölle oli kehittynyt selkärankahalkio, spina bifida. Halkio voi johtaa monenlaisiin oireisiin, joiden vaikeusaste vaihtelee tapauskohtaisesti. Mahdollisten seurausten joukkoon kuuluvat esimerkiksi alaraajahalvaus, aivo-selkäydinnestekierron häiriö sekä pidätyskyvyttömyys.

New York Postin julkaiseman artikkelin mukaan Ashlealle ja Detrickille kerrottiin, että heidän lapsensa syntyisi aivokuolleena eikä tämän elämänlaadusta koskaan tulisi hyvää. Ashleaa suositeltiin keskeyttämään raskaus.

Huonot uutiset ymmärrettävästi järkyttivät pariskuntaa. Ammattilaiset kuitenkin arvioivat tilannetta toistamiseen ja vielä kolmannen kerran. Ilmeni, että toivoa olisi sittenkin. Sikiö päätettiin leikata niin, että tämä olisi yhä kohdussa.

Harvinainen toimenpide

Sikiökirurgia on harvinaista. Operaatioiden turvallisuus joudutaan aina punnitsemaan tarkkaan, sillä sikiökirurgiassa sekä äiti että lapsi joutuvat erilaisille riskeille alttiiksi.

Toimenpiteet kasvattavat ennenaikaisen syntymän riskiä ja niiden vaikutukset voivat ulottua jopa äidin seuraaviin raskauksiin asti.

Ashlean ja vauvan vointi kuitenkin todettiin lukuisilla kokeilla niin vakaaksi, että kirurginen operaatio oli mahdollista tehdä. Se toteutettiin kuusi viikkoa sen jälkeen, kun selkärankahalkio oli havaittu.

Leikkauksessa Ashlean vatsaan tehtiin samanlainen viilto kuin keisarileikkauksessa. Lääkärit puhkaisivat sikiökalvot ja suorittivat sikiön selälle korjauksen, minkä jälkeen Ashlean haava ommeltiin kiinni ja äiti määrättiin vuodelepoon. Leikkaus kesti kokonaisuudessaan kuusi tuntia.

New York Post haastatteli Ashleaa, kun tämän raskaus oli edennyt viikolle 27. Haastattelussa Ashlea kertoi, että leikkauksen jälkeen lääkärit arvioivat sikiön tilan kohentuneen. Lääkärit arvelivat, ettei lapsella olisi ”juuri lainkaan vaikeuksia kävellä”.

Leikkauksen onnistumisesta huolimatta artikkelin mukaan on luultavaa, että lapsi tarvitsee fysioterapiaa täysi-ikäistymiseensä asti.

Haastattelun aikaan raskaana ollut Ashlea iloitsi siitä, että hän pystyi tuntemaan vauvan liikkuvan kohdussa.

Räjähtävä somehuomio

Sikiökirurgista leikkausta tuskin voi laskea synnytykseksi. Joka tapauksessa Ashlean julkaisema video, jolla hän kertoi synnyttävänsä lapsen kahdesti, keräsi ilmestyessään runsaasti huomiota.

Toukokuussa 2022 videota oli katsottu yhteensä 2,2 miljoonaa kertaa. Monet ulkomaiset mediat tarttuivat Ashlean tapaukseen. Muun muassa New York Post ja The Sun otsikoivat räväkästi Ashlean videota mukaillen, että lapsi syntyy ensimmäisen kerran toukokuussa ja seuraavan kerran 11 viikkoa myöhemmin.

@jaiden.ashlea

Fetal surgery was a success, this recovery is something else though 😭 #spinabifida #fetalsurgy #openfetalsurgery

♬ original sound – Lisa

 

Elokuuhun 2022 mennessä Ashlean julkaiseman videon yleisö on paisunut jo 5,2 miljoonaan katselukertaan.

Hitiksi noussutta julkaisua seurasi toinen, tällä kertaa noin minuutin pituinen video, jossa Ashlea selittää tilannettaan omin sanoin. Hänen mukaansa diagnoosi selkärankahalkiosta saatiin raskausviikolla 19, mutta New York Postin mukaan rakenneultraäänitutkimus kuitenkin tehtiin raskausviikolla 18.

@jaiden.ashlea

Reply to @alexxhailey open fetal surgery explained ♥️ sorry i look so rough I’m still on the hospital! #openfetalsurgery #spinabifida #fetalsurgery #LENOVOJUSTBEYOU

♬ original sound – Jaiden Ashlea

Lopulta lapsi syntyi heinäkuussa 2022. Tuolloin odotus oli edennyt raskausviikolle 37. Synnytys oli sektio, ja poika sai nimekseen Levi James.

Mitä perheelle kuuluu nyt?

Lapsen synnyttyä perheen saama mediahuomio on ollut vähäisempää. Ashlea on kuitenkin ahkerasti päivittänyt perheen kuulumisia sometileillään, etunenässä Instagramissa, YouTubessa ja TikTokissa.

Elokuun puolessavälissä Ashlea julkaisi lapsestaan hellyttävän kuvan.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jaiden | Entreprenueur (@jaiden.ashlea) jakama julkaisu

Ikävä kyllä vauva-arkeen on mahtunut myös huolta. Ennen kuin pieni Levi voitiin kotiuttaa, joutui hän viettämään sairaalassa useita viikkoja.

Kotiuttamisen jälkeenkin vauvan on täytynyt käydä läpi vaativia lääketieteellisiä toimenpiteitä. Hänen aivokammioistaan on jouduttu poistamaan nestettä, ja lisäksi hänen hengitystään on pitänyt turvata hengityskoneella.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jaiden | Entreprenueur (@jaiden.ashlea) jakama julkaisu

Vaikeuksista huolimatta Ashlea riemuitsee onnistumisista, jotka tuovat arkeen toivoa. Kun Levi täytti kaksi kuukautta, Ashlea julkaisi Instagramissa rakastavan tekstin.

– Minun suloinen, suloinen Levi-vauvani… Olet niin vahva, vahvuutesi inspiroi minua. Olet elämämme valo ja olet siunannut meitä enemmän kuin kuvitella saattaa, hän kirjoitti sairaalassa otetun kuvan yhteydessä.

Artikkelin lähteinä on käytetty Jaiden Ashlean somejulkaisuja, Terveyskirjastoa, Duodecim-lehteä sekä ulkomaisia lehtiä New York Post ja The Sun.

Lue myös: Metallivauva! Nainen synnytti Metallican konsertissa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X