Vanhemmuus 28.07.2022 Päivitetty 30.11.2022

Kun erityislapsen synttäreille ei tullutkaan ketään, Jaana ja Sini saivat uniikin idean – onko tässä somen herttaisin ryhmä?

Lasten synttärikaverit -ryhmä on ampaissut suursuosioon vain muutamassa päivässä. Ylläpitäjät toivovat, että erityislapsetkin saisivat ryhmän kautta kavereita.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Haastateltavien kotialbumi, iStock

Nokialainen Jaana Heiskala, 37, ja hänen 8-vuotias poikansa kokivat suuren pettymyksen, kun lapsen synttäreille ei tullut ketään.

Aivan ilman vieraita ei sentään jääty, sillä Jaanan viidestä lapsesta kolme vietti yhteisjuhlia. Kuitenkin ne vieraat, jotka lapsista keskimmäinen oli kutsunut, eivät ilmestyneet paikalle – eivätkä ilmoittaneet siitä etukäteen.

Tämä ymmärrettävästi pilasi juhlatunnelman sekä päivänsankarilta että hänen äidiltään.

Jaana kertoi tapahtuneesta ystävälleen Sini Liimataiselle, 21. Ystävykset harmittelivat tilannetta yhdessä ja päättivät, että jotain pitäisi tehdä, ettei yhdenkään lapsen tarvitsisi kokea samaa.

Niin sai alkunsa Lasten synttärikaverit -niminen Facebook-ryhmä, joka on herättänyt välittömästi kiinnostusta. Ryhmä perustettiin sunnuntaina, ja torstaiaamuun mennessä sillä oli jo yli 500 jäsentä.

Ryhmä kerää kiitosta somessa

Suljetun ryhmän ideana on, että kaikki lapset saisivat vieraita syntymäpäiväjuhliinsa. Ryhmässä voi kutsua muita jäseniä lapsineen juhlimaan sekä ilmoittautua toisten juhliin.

Ryhmä on valtakunnallinen, ja tavallisimmin jäsenet lupautuvat vieraiksi paikkakunnille, jotka ovat heitä maantieteellisesti lähellä.

Jaana ja Sini ovat ryhmän ylläpitäjiä. Heidän mukaansa ryhmän saama palaute on ollut hyvää.

– Eräskin äiti laittoi minulle yksityisviestiä, että ihanaa, kun nyt hänen poikansa synttäreille tulee vieraita, ja muuten ei olisi välttämättä tullut, Jaana sanoo.

– Moni on tullut ihan kasvotustenkin sanomaan, että ihana idea, Sini kertoo.

Lue myös: Lasten synttärit: 140 ideaa ja vinkkiä lasten syntymäpäiväjuhliin – katso Kaksplussan suuri synttärilistaus!

Miten he ylläpitäjinä varmistavat, että ryhmään ei ujuttaudu huijareita tai vaarallisia aikuisia?

Ylläpitäjät tarkistavat ennakkoon kaikki viestit, joita ryhmään tarjotaan. Jaana muistuttaa, että ryhmään liittyminen sekä synttärijuhliin meneminen on silti jokaisen oman harkinnan varassa.

Ryhmän säännöissä kielletään kaikenlainen kiusaaminen. Epäilyttävästä tai asiattomasta toiminnasta saa ja pitää raportoida ylläpitäjille, Jaana summaa.

Lisäksi ryhmän säännöissä lukee, että jos synttäreille lupautuu mutta sinne jättää menemättä, ryhmästä lentää ulos.

Ensimmäiset synttärikutsut on jo julkaistu

Jaanan erityislapsella, joka jäi taannoin ilman synttärivieraita, on haasteita luoda ystävyyssuhteita etenkään isommassa porukassa.

– Toivoisin, että myös erityislapset löytäisivät ryhmästä synttäreilleen kavereita ja ihan muutenkin uusia ystäviä.

Jaana rohkaisee siihen, että vanhemmat kertoisivat ryhmän synttärikutsuissa, jos lapsella on erityispiirteitä.

Sinillä ei ole omia lapsia. Kummilapsi ja lähipiirin lapset kuitenkin pitävät huolen siitä, että hänkin voi lähteä juhlistamaan synttäreitä.

Sinin kannalta ei ole vielä julkaistu sopivia kutsuja, mutta Jaana on jo ilmoittautunut juhliin Tampereelle.

Kaksikko julkaisi myös aikuisten synttärikavereille omistetun ryhmän. Sekin on kerännyt jäseniä, mutta ei yhtä paljon kuin lasten synttäriryhmä.

– En tiedä, että onko aikuisilla sitten isompi kynnys pyytää ikäisiään viettämään synttäreitä kuin kutsua synttärivieraita oman lapsensa juhliin, Jaana miettii.

Lue myös: Kaipaatko syvempää yhteyttä toisiin ihmisiin somen sijaan? Tätä on uusyksinäisyys, jota erityisesti vanhemmat kokevat

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X