Synnytys 24.10.2016 Päivitetty 14.08.2019

Synnytykset loppuvat Porvoon sairaalassa

Porvoon sairaalaan ei pääse synnyttämään enää tammikuun alusta lähtien.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Päätös perustuu päivystysasetukseen, joka edellyttää tuhatta synnytystä vuositasolla. Lakkauttamista perustellaan turvallisuudella.

Nykyisen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) edeltäjä Paula Risikko (kok.) katsoi, että synnytyssairaalan täytyy hoitaa vähintään 500 synnytystä vuodessa, jotta toiminnan jatkaminen on perusteltua. Nyt raja on kohonnut 1000:een, ja maakunnissa huoli sairaalapalvelujen karkaamisesta kauas on kova. Synnytyksiä on jo pitkään keskitetty suurimpiin sairaaloihin, ja lakkautusuhan alla ovat myös Mikkelin ja Kemin sairaaloiden synnytysosastot.

Lue lisää:

Nämä synnytyssairaalat uhataan lakkauttaa seuraavaksi

Porvoon synnytykset Hyksin sairaaloihin

Hyksin henkilöstöä lisätään hieman Porvoon synnytysten siirtymisen myötä, kun Porvoon alueen synnyttäjät ohjataan pääkaupunkiseudun sairaaloihin. HUS:ssa voi synnyttää tammikuusta lähtien viidessä sairaalassa: Naistenklinikalla sekä Kätilöopiston, Jorvin ja Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa.

Naistenklinikan rakennushanke valmistuu joulukuussa, ja toiminta uusissa tiloissa alkaa maaliskuun alussa. Uusien tilojen myötä Naistenklinikan synnytysmäärän arvioidaan nousevan noin 6500 synnytykseen vuodessa. Kätilöopiston sairaalan synnytysten määräksi arvioidaan jatkossa noin 5500 vuodessa.

Lue myös:

Mikä on polikliininen synnytys?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X