Lähestyykö synnytys? Ota haltuun 4 yksinkertaista keinoa, joilla voit helpottaa synnytyskipua lääkkeettömästi
Synnytyskipu voi lievittyä jo sillä, ettei kipua vastaan taistele. Listasimme neljä keinoa, joihin voi turvautua jokaisen supistuksen aikana.
Synnytyksen kulkua ei pysty etukäteen ennustamaan, mutta yksi asia on varmaa: supistukset ja synnytyskipu kuuluvat synnytykseen. Luonnollinen synnytys luottaa lääkkeettömään kivunlievitykseen, mutta samat apukeinot auttavat myös esimerkiksi epiduraalin haluavaa.
Supistukset tekevät kipeää, muta niiden tehtävänä on työntää vauva maailmaan, kohti kohdunsuuta. Synnytyksen alussa supistukset ovat lieviä ja epäsäännöllisiä, ja ne kestävät noin 15–45 sekuntia.
Kun synnytys on kunnolla käynnissä, supistukset muuttuvat voimakkaammiksi ja pidempikestoisiksi. Ne tuntuvat kivuliailta ja kestävät 60–90 sekuntia.
Supistuksella on alku, keskikohta ja loppu. Keskivaiheilla kipu on kovimmillaan ja sen jälkeen se vähitellen lieventyy. Jokaisen supistuksen välissä kipu normaalisti loppuu ja äiti voi levätä.
Synnyttämiseen erikoistunut fysioterapeutti ja doula Susanna Heli kertoo kirjassaan Peloton synnytys – kohti turvallista kokemusta (Gummerus 2020) neljä työkalua, jotka auttavat ottamaan supistuskivun vastaan ja lievittämään sitä lääkkeettömästi.
1. Luonnollinen synnytys: Hengitä äänettä
Tiheä ja äänekäs hengittäminen voimistaa kipua ja lisää kehon jännittyneisyyttä. Rauhallinen, pehmeä ja äänetön hengitys sen sijaan lievittää kipua ja muuttaa tunnetilaa myönteisemmäksi.
- Hengitä supistuksen aikana äänettömästi ja rauhallisesti sisään ja ulos joko nenän tai suun kautta. Uloshengitys on sisäänhengitystä pidempi. Kun supistus hellittää, voit huokaista ääneen (”haa”) tai äänettömästi. Huokaisu saa aikaan alaspäin suuntautuvan liikkeen, joka rentouttaa kehoa.
Jos supistuskipu on jo niin voimakas, että äänetön hengittäminen on mahdotonta, on aika ottaa kolmas työkalu eli ääni käyttöön.
Lue myös: Synnytä rennommin ja tehokkaammin! Hengitys on helppo omatoimivalmennus ja näin se toimii
2. Kehon rentouttaminen
Synnyttäminen on vaikeampaa, kun keho on lukossa. Jos esimerkiksi kasvot ja leuka ovat jännittyneet, myös lantionpohja jännittyy. Siksi kehoa kannattaa rentouttaa.
- Makaa tai seiso esimerkiksi sänkyä tai tukihenkilöä vasten. Supistuksessa kuvittele kehosi olevan painava ja vajoavan alaspäin. Ajattele supistukselle pohja, jota kohti pehmeästi liu’ut.
- Pyri pitämään supistuksessa kasvot rentoina ja hartiat alhaalla. Nojaa päätä tukea vasten ja anna käsien roikkua velttoina ja leuan ja kasvojen valahtaa. Rentouta reidet ja takapuoli.
3. Luonnollinen synnytys: tee matalaa ääntä
Avautumisvaiheen lopussa ja ponnistusvaiheessa voi olla enää vaikea hengittää äänettömästi. Tällöin matalasta äänestä voi olla apua. Se ehkäisee ahdistusta ja aktivoi lantionpohjalihaksia, joita tarvitaan ponnistamiseen. Äänen käyttö voi tuntua etukäteen nololta, mutta työkalua ei kannatta jättää sen takia kokeilematta.
- Kallista päätä hiukan taakse, jotta kaula avautuu. Hengitä rauhassa huulet yhdessä ja päästä uloshengityksellä tasainen ”mmm”-ääni. Ääni yhtä pitkä kuin uloshengitys.
- Voit myös avata huulia ja pitää suuta hiukan raollaan. Tällöin päästä uloshengityksellä matala ”ahh”-ääni.
Lue myös: Synnytyslaulusta voi olla apua synnytyskipuihin
4. Myönteisten ajatusten voima
Synnytyskipu voi tuntua sietämättömältä. Etenkin, jos synnytys kestää kauan, ajatuksiin saattaa hiipiä ajatus siitä, ettei pysty tai jaksa. Samalla pelko ja stressi aktivoituvat.
- Ota ajatusten voima käyttöön, kun huomaat ajattelevasi synnytyksestä kielteisesti. Voit sanoa supistuksessa pehmeästi ja rytmikkäästi ”joo” uudestaan ja uudestaan.
- Matalalla ja rauhallisella äänellä sanomasi kyllä-sana aktivoi sinua voimaantumaan ja luottamaan kehoosi.
Lue myös: Synnytykseen valmistautuminen: 12 asiaa, jotka on hyvä tietää etukäteen
Jaa oma kokemuksesi