Synnytys 03.07.2018 Päivitetty 29.01.2021

Synnytyspelko vaivaa yhä useampia ­– apua on onneksi saatavissa

Jos synnytyspelko on häiritsevää, eivätkä neuvolan keinot enää auta, on mahdollista hakeutua synnytyspelkopoliklinikalle.

Teksti
Elina Teerijoki
Kuvat
iStock

Synnytyspelosta kärsii yhä useampi äiti ja sektiotakin pyydetään pelkojen takia yhä useammin. Myös Turussa synnytyspelkopolille hakeutuvien äitien määrä on noussut. Heitä on nykyisin noin 300 vuodessa.

– Äitien ajatukset synnyttämisestä, voimavaroistaan tai aiemmista sairaalakokemuksista voivat aiheuttaa huolta, ahdistusta, jännitystä ja pelkoa, Turun yliopistollisen keskussairaalan eli Tyksin synnytyspelkopoliklinikalla työskentelevä kätilö Pia Laitio kuvailee. Sairaalatyön lisäksi Laitio tarjoaa yksityistä synnytysvalmennusta Turun alueella.

Neuvola lähettää asiakkaitaan pelkopoliklinikalle yleensä raskauden puolivälistä noin viikolle 36 saakka.

Poliklinikalla naista vastassa on kätilö. Ensikäynnillä käydään kiireettömästi läpi tulevan äidin ajatuksia ja kokemuksia. Luottamuksen kehittyminen on tärkeää. Hoito räätälöidään potilaan tarpeen mukaan; hoitotiimissä on myös lääkäri ja psykologi. Käyntejä on yleensä yhdestä kolmeen.

– Pohdimme yhdessä äidin kanssa, mikä hänelle olisi synnytyksessä tärkeintä ja miten voisimme auttaa häntä saamaan hyvän synnytyskokemuksen, Laitio kertoo.

Synnytys käydään läpi vaihe vaiheelta

Kätilö tarjoaa ajantasaista tietoa synnytyksen hoitokäytännöistä ja kertoo synnytyksen eri vaiheiden merkityksestä. Usein äitejä helpottaa tieto siitä, että synnytyksen kaikilla vaiheilla on ymmärrettävä merkitys. Tärkeä osa pelon hoitoa on myös kipua lievittävistä rentoutus- ja hengitystekniikoista kertominen.

– Tuleva äiti saattaa olla takertunut joskus hyvinkin negatiivisiin ajatuksiin. Tarjoamme vaihtoehtoisia ajatuksia ja ennen kaikkea pyrimme löytämään äidin luottamuksen omaan pystyvyyteensä.

Työssä on tärkeää kuunnella äidin toiveita. On vaikea luoda rakentavaa ja luottamuksellista keskustelua, jos äiti kokee, että hänen toiveensa esimerkiksi sektiosta tyrmätään suoralta kädeltä.

Uudelleensynnyttäjien kanssa käydään usein läpi edellisen synnytyksen tapahtumia ja mietitään konkreettisia keinoja, mitä seuraavassa synnytyksessä voitaisiin tehdä kokemuksen parantamiseksi ja olon helpottamiseksi. Kätilö on tässä asiassa paras asiantuntija.

Tyksissä tieto äidin pelosta siirtyy tietojärjestelmän avulla pelkopoliklinikalta synnytyssaliin.

– Merkitsemme myös neuvolakorttiin, että äiti on käynyt synnytyspelkopolilla. Tarkoitus on, että häntä hoitava kätilö osaa heti tutustua äidin tietoihin ja poliklinikan kirjauksiin, Laitio selittää.

– On hyvä, että synnytyspelosta uskalletaan puhua avoimesti. Toivoisin, että neuvoloiden synnytysvalmennusta kehitettäisiin siten, että se olisi enemmän naisen omia voimavaroja tukevaa, synnyttäjän mielen ja kehon yhteyttä käsittelevää psykofyysistä valmennusta, hän sanoo.

Lue myös:

Synnytyspelko: näistä on apua, kun synnytys pelottaa

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X