Voiko akupunktiolla käynnistää synnytyksen? Kätilö kertoo, millaisiin asioihin akupunktio voi tuoda synnytyksessä apua

Akupunktiota voidaan käyttää läpi synnytyksen moneen erilaiseen ongelmaan. Akupunktio on turvallinen hoitomenetelmä sekä äidille että vauvalle.

Teksti Johanna Jantunen
Kuvat iStock
Synnytyksessä käytettävät yleisimmät akupisteet sijaitsevat kämmenissä, jaloissa ja päässä.
Synnytyksessä käytettävät yleisimmät akupisteet sijaitsevat kämmenissä, jaloissa ja päässä.

Tiesitkö, että akupunktio voi olla oiva apu synnytyksessä? Kaikki sellainen, milllä voidaan vahvistaa, rentouttaa ja helpottaa raskaana olevan, synnyttäjän tai synnyttäneen naisen oloa, lisää hänen hyvinvointiaan.

HUSin Naistenklinikan synnytysosastolla työskentelevä kätilö Mirka Ranta vastaa seitsemään akupunktiota ja synnytystä koskevaan kysymykseen.

Miten akupunktio toimii?

Akupunktio perustuu kehon kokonaisvaltaiseen hoitoon kehossa olevia pisteitä stimuloimalla ohuita akupunktioneuloja käyttäen. Näin voidaan hoitaa ja vahvistaa kehon toimintaa.

Millaisiin asioihin akupunktio synnytyksessä auttaa?

Akupunktiota voidaan käyttää monipuolisesti synnytyksen eri vaiheissa. Synnytyksen käynnistäminen akupunktiolla voi olla mahdollista. Lisäksi akupunktiota käytetään rentoutumiseen, pahoinvointiin, kivunlievitykseen, synnytyksen edistämiseen, sikiön virheasentojen korjaamiseen ja laskeutumiseen synnytyskanavassa sekä istukan irroittamiseen.

Synnytyksen jälkeen akupunktiota voidaan käyttää virtsausongelmiin, nestekierron häiriöihin, maidon eritykseen, rintatulehduksen hoitoon ja synnytyksestä toipumiseen.

Akupunktio on monipuolinen apu synnytyksessä.

Akupunktio on monipuolinen apu synnytyksessä. Jos synnytys ei esimerkiksi tunnu kunnolla käynnistyvän, akupunktiota voidaan kokeilla.

Akupunktio synnytyksessä: mitä käytännössä tapahtuu?

Akupunktiota voidaan käyttää läpi synnytyksen. Neulat ovat iholla noin 20 minuuttia ja mahdollisesti pidempäänkin, mikäli ne eivät häiritse synnyttäjää. Hoidon vaikutus näkyy yleensä puolen tunnin kuluessa.

Hoito voidaan toistaa synnytyksessä useaankin otteeseen tarvittaessa, esimerkiksi kolmen tunnin välein. Synnytyskivuissa akupunktiohoitoa voidaan antaa kahden tunnin välein. Pisteitä voidaan myös stimuloida vain sormilla painaen, mitä kutsutaan akupainannaksi.

Erilaisiin tilanteisiin on tarjolla erilaisia ”reseptejä” eli pistekokonaisuuksia. On myös mahdollista stimuloida yksittäisiä pisteitä. Usein on kuitenkin hyödyllistä hoitaa useampia pisteitä samanaikaisesti. Synnytyksessä käytettävät yleisimmät pisteet sijaitsevat kämmenissä, jaloissa ja päässä.

Voiko akupunktion lisäksi käyttää synnytyksessä myös muuta kivunlievitystä?

Akupunktio ei poissulje muita lääkkeettömiä tai lääkkeellisiä hoitoja synnytyksen tai lapsivuodehoidon aikana.

Akupunktio voi auttaa myös raskauspahoinvointiin

Jotkut kokevat saavansa apua raskauspahoinvointiin joko akupunktiohoidoilla tai akurannekkeita käyttämällä.

Akurannekkeiden toiminta perustuu akupainantaan, pisteitä stimuloiden. Jos odottaja kokee akurannekkeen helpottavan oloa, sitä voi turvallisin mielin käyttää tarpeen mukaan. Pakkauksessa on selkeä ohje oikeasta sijoittamiskohdasta ranteissa. Akurannekkeet voivat toimia myöhemmin myös lapsen matkapahoinvointiin, jos sellaista ilmenee reissussa.

Jos akupunktiota käytetään raskauden aikana, tiettyjä pisteitä ei saa stimuloida, jotta supistukset eivät käynnisty ennen aikojaan. Asiantunteva hoitaja on tietoinen näistä ja osaa pisteiden oikean käytön.

Raskausajan akupunktiosta saa tarkempaa tietoa sitä harjoittavilta ammattilaisilta.

Toimiiko akupunktio synnytyksessä kaikille?

Akupunktio on koettu hyödylliseksi, ja siitä on saatu helpotusta. Mutta kaikki ei toki toimi kaikilla. Vaikutukset ovat yksilölliset, ihan niin kuin synnytyksessä muutenkin. Jokaisen keho reagoi omalla tavallaan.

Onko akupunktion käytöllä riskiä?

Akupunktio on turvallinen hoitomenetelmä koulutuksen saaneen ammattilaisen tekemänä. Riskit akupunktion käytössä sairaalassa ovat vähäisiä: pieniä mustelmia saattaa joskus tulla. Neulat ovat hyvin ohuita, ja näin ne eivät vaurioita kudoksia.

Kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa akupunktiota ei käytetä.

Onko akupunktiota aina mahdollista saada synnytyksen aikana?

Suurella todennäköisyydellä ainakin HUSin synnytyssairaaloissa on aina vuorossa joku akupunktiota antava kätilö.

Terveyskylän Naistalosta löytyy synnyttäjille video akupunktiosta ja akupainannasta.

Lue myös: Lähestyykö synnytys? Ota haltuun 4 yksinkertaista keinoa, joilla voit helpottaa synnytyskipua lääkkeettömästi

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä