Toinen vauva heti ensimmäisen perään? Nämä peräkkäisten raskauksien vaikutukset kehoon on hyvä tietää
Ensisynnyttäjän keskimääräinen ikä nousee jatkuvasti, ja siksi monella on toiveissa toinen vauva pienellä ikäerolla. Peräkkäiset raskaudet kuormittavat kehoa monella eri tapaa: lihaksisto elpyy hitaasti ja edellisen raskauden vaivat toistuvat usein. Hyötyjäkin silti on.
Lasten pieni ikäero voi aluksi olla vanhemmille tavattoman rankkaa, mutta myöhemmin hyvinkin palkitsevaa. Usein sanotaankin, että siinähän se toinen vauva menee samoilla valvomisilla kuin ensimmäinenkin. Ja isompana niistä on seuraa toisilleen!
Harvemmin puhutaan siitä, millaisia vaikutuksia tiheillä raskauksilla voi olla äidin kehoon. Miten keho kestää uuden raskauden heti edellisen perään?
Yleensä yllättävän hyvin, sanoo Tanja Skuthälla, joka työskentelee naistentautien ja synnytysten erikoislääkärinä Vaasan keskussairaalassa.
– Keho alkaa palautua synnytyksestä melko nopeasti, Skuthälla sanoo.
Suurin osa raskauden tuomista fysiologisista muutoksista palautuu kuudessa viikossa synnytyksestä. Kohtu lähtee supistumaan pian synnytyksen jälkeen, ja raskaudenaikaiset hormonitasot muuttuvat.
– Kuukautiskierto voi palautua jo kuukauden kuluttua synnytyksestä. Käytännössä fysiologisia esteitä uudelle raskaudelle ei silloin ole.
Poikkeuksena sektio
Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että raskauksien välissä olisi vähintään kaksi vuotta. Suositus on maailmanlaajuinen, joten siinä on otettu huomioon myös kehittyvät maat, joissa raskauksien ja synnytysten riskit ovat aivan eri luokkaa kuin länsimaissa.
Suomessa lasten ikäerolle ei ole omaa kansallista suositusta. Skuthälla ei näe, että sille myöskään olisi tarvetta.
– Synnytyksestä toipuminen on hyvin yksilöllistä. Siihen vaikuttavat muun muassa äidin ikä, yleinen terveydentila sekä miten edellinen raskaus ja synnytys ovat menneet.
Poikkeuksena ovat sektiolla synnyttäneet äidit. Sektiosta toipuminen on usein hitaampaa kuin alatiesynnytyksestä palautuminen.
– Sektion jälkeen ei suositella uutta raskautta vuoteen, jotta kohtuhaavaan ehtisi tulla riittävästi vetolujuutta seuraavaan raskauteen. Riskinä on, että kohtuhaava repeää loppuraskaudessa tai synnytyksessä.
Yleensä kolmannen sektion jälkeen synnyttäjälle tarjotaan sterilisaatiota.
– Jos kohdunseinämä on kovin ohut tai jos vatsanpeitteissä tai vatsaontelossa on paljon kiinnikkeitä, raskauksia ei suositella, Skuthälla sanoo.
Raskaaksi imetysaikana
Ovulaatio voi tapahtua siis jo kuukauden päästä synnytyksestä. Jos ehkäisy ei ole kunnossa, toinen vauva voi saada alkunsa jo silloin. Imetyksen ajatellaan usein suojaavan raskaaksi tulemiselta, mutta Skuthällan mukaan siihen ei voi täysin luottaa.
– Vain täysimetys suojaa kuukautiskierron alkamiselta. Se tarkoittaa, että imetyksen tulee olla säännöllistä sekä päivällä että yöllä.
Jos uusi raskaus alkaa imetysaikana, raskaushormonit voivat vaikuttaa maidon makuun ja määrään.
Yleensä uusi raskaus ei estä imetystä, mutta joskus voi käydä niin, että vauva alkaa protestoida maidon mahdollisesti muuttunutta makua.
Toinen vauva: milloin seksiä?
Ovulaation lisäksi raskautuminen vaatii luonnollisesti yhdynnän, jos raskautta ei saateta alkuun muilla keinoin kuten lääketieteellisesti. Aika usein seksin harrastaminen ei ole synnyttäneillä äideillä ensimmäisenä mielessä.
– Synnytyksen jälkeen yhdyntä voi olla kivuliasta, koska emättimen limakalvot ovat arat ja hauraat. Alapää voi olla kipeä myös leikatun tai repeytyneen välilihan takia, Skuthälla sanoo.
Voisi kuvitella, että alapää joutuisi erityisen koville, jos toinen vauva saa alkunsa heti ensimmäisen raskauden päätyttyä. Skuthällan mukaan tiheiden raskauksien ei kuitenkaan ole todettu altistavan isommille repeämille.
– Itse asiassa joidenkin tutkimusten mukaan lyhyt raskauksien välinen aika saattaa suojata repeämiltä.
Vaikka seksin harrastaminen pian synnytyksen jälkeen tuntuisi hyvältä ajatukselta, on siinä myös riskinsä: emättimestä voi päästä kohtuun bakteereja, mistä voi seurata kohtutulehdus.
– Suositus on, että yhdyntöjä vältettäisiin jälkivuodon ajan tai ainakin käytettäisiin kondomia. Jälkivuoto kestää yleensä noin 2–6 viikkoa.
Edellisen raskauden vaivat toistuvat usein
Raskauden aikana kaikille naisille kehittyy jonkinasteinen huonontunut glukoosinsieto johtuen insuliiniresistenssistä. Raskausdiabeteksessä glukoosinsieto on merkittävästi huonontunut, mistä seuraa kohonneita verensokeriarvoja.
Raskaushepatoosissa raskaushormonit aiheuttavat maksan ylikuormittumisen syystä, jota ei tunneta. Myös raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian syy on tuntematon. Siinä odottajan verenpaine nousee ja virtsaan erittyy valkuaista.
Läkärin mukaan edellisen raskauden diabetes ja hepatoosi sekä raskausmyrkytys toistuvat usein seuraavassa raskaudessa.
– Tai jos on ollut vaikeita liitoskipuja, ne saattavat pahentua toisessa, pian perään tulleessa raskaudessa, Tanja Skuthälla sanoo.
Jokainen raskaus on yksilöllinen, kuten myös kokemus raskauden vaikeudesta tai rasittavuudesta.
– Toisille raskaudet ovat helppoja, eikä vaivoja ole. Silloin tiheätkään raskaudet eivät välttämättä tunnu vaikeilta.
Lihaksisto elpyy hitaasti
Vaikka varsinaiset synnytyselimet, kuten kohtu ja emätin, toipuvat raskaudesta ja synnytyksestä yleensä melko nopeasti, kehon lihaksisto elpyy hitaammin.
Vatsalihakset venyvät erilleen, kun kohtu kasvaa. Usein lihakset menevät takaisin yhteen itsestään, mutta joskus niiden välinen erkauma ei palaudukaan.
Seurauksena voi olla esimerkiksi selkävaivoja, kun vatsalihasten tuki puuttuu. Yleensä tilanne paranee kuntouttamalla, mutta joissain tapauksissa lihakset joudutaan kuromaan umpeen leikkauksessa.
Lantionpohjan lihakset taas joutuvat erityisen koville kannatellessaan kasvavaa kohtua.
Synnytyksen jälkeen heikot lantionpohjan lihakset voivat oireilla esimerkiksi virtsankarkailuna. Ongelmiin auttaa yleensä jumppaaminen.
Voisi kuvitella, että tiheissä raskauksissa lihaksiston ongelmat kertaantuvat. Skuthällan näkemyksen mukaan rasite niin vatsa- kuin lantionpohjan lihaksiin tapahtuu jo ensimmäisessä raskaudessa.
– En näkisi, että toinen raskaus heti perään pahentaisi ongelmia. On tärkeää vahvistaa lantionpohjan lihaksia myös raskauksien aikana.
Toinen raskaus: riskinä ylipaino
Ylipainon kertyminen voi olla riskinä, jos tulee raskaaksi heti edellisen raskauden perään.
– Jos raskauksien väli on lyhyt, on todennäköistä, että uuden raskauden alkaessa äidillä on korkeampi painoindeksi kuin edellisen raskauden alussa. Tämä nostaa raskausdiabeteksen riskiä, Skuthälla sanoo.
– Koska naisen hedelmällisyys laskee iän myötä, ei välttämättä ole muuta vaihtoehtoa kuin hankkia lapset peräkkäin, jos haluaa useamman lapsen. Tällöin tulee punnita, onko halu saada lisää lapsia suurempi kuin tiheiden raskauksien mahdollisesti tuoma rasite.
Jos äidin iän puolesta aikaa lasten hankkimiseen on, toinen vauva ja raskaus heti ensimmäisen perään ei kehon kannalta tuo erityistä etuakaan.
– Jokaisen raskauden aikana keho valmistautuu tulevaan synnytykseen, Skuthälla sanoo.
Vaikka tiheistä raskauksista ei myöskään ole kovin suurta haittaa äidin keholle, Skuthälla kehottaa silti harkitsemaan, kannattaako raskaus heti edellisen synnytyksen jälkeen.
– Olisin huolissani siitä, miten äiti jaksaa henkisesti uuden raskauden pienen vauvan kanssa. Puhuttamattakaan siitä, kun toinen vauva syntyy ja edellinen on vielä pieni.
Lue myös: Näin erilainen on toinen raskaus verrattuna ensimmäiseen
Lähteenä myös Terveyskirjasto Duodecim.
Artikkeli päivitetty 19.12.2022. Täsmennetty kohtaa siitä, että raskauden voi saada alkuun muutenkin kuin yhdynnän avulla.
Kommentit (6)
”Ovulaation lisäksi raskautuminen vaatii luonnollisesti yhdynnän”
Ei muuten tarvitse, inseminaatiot ja koeputkihedelmöitykset ovat nykypäivänä arkipäivää.
Voisitteko korjata ilmiselvän faktavirheen tekstistänne?
36-, 38- ja 40- vuotiaana äidiksi uudestaan, ensimmäisen kerran 23-vuotiaana. Osin allekirjoitan tuo artikkelin osin en. Ensimmäinen raskaus ja synnytys ei tuntunut missään, palauduin välittömästi ja kuukautiset alkoivat n. kuukauden päästä synnytyksestä. Seuraavista sitten kohtu palautui ja vuodot lakkasivat n. viikossa tai kahdessa ja kuukautiset alkoivat n. kuukaudessa. Siihen sitten yhtäläisyydet ensimmäisen raskauden kanssa loppuivatkin. Palautuminen oli hitaampaan ja hidastui raskauksien myötä. Viimeisen raskauden jälkeen vei kolmatta vuotta ennen kuin olin fyysisesti lihaksistolta ja painolta samassa kunnossa kuin ennen sitä. Mielestäni en fyysisesti täysin palautunut noiden raskauksien välillä. Väsymyksen ja psyyken kanssa ei ollut ongelmia missään vaiheessa.
Kyllä synnyttänyt nainen nyt yleisesti ottaen on myös äiti. Jos joku ei jostain syystä ole, niin ei siitä kannata tän tekstin takia loukkaantua.
Synnyttänyt ei ole äiti, vaan synnyttänyt nainen. Termit haltuun kiitos, teksti oli hämmästyttävän loukkaava jopa teiltä.
Kaikki synnyttäneet eivät ole äitejä eivätkä naisia. Ei luulisi olevan hankalaa pyrkiä inklusiiviseen kieleen, kun nämä asiat nyt ei varmaan enää tänä päivänä tule yllätyksenä kenellekään.
Nyt ehkä puhuttiin kuitenkin luonnollisesta lasten hankinnasta. Kyllä, siitä kun nainen ja mies koettavat tulla raskaaksi. Hohhoijaa näitä mielensäpahoittajia.