Raskaus 07.03.2016 Päivitetty 29.11.2021

Näin erilainen on toinen raskaus verrattuna ensimmäiseen

Toinen raskaus voi olla hyvin erilainen kokemus kuin ensimmäinen. Ensimmäistä lasta odottaessa kaikki on uutta ja ihmeellistä, kun taas toisessa raskaudessa esikoinen pyörii jaloissa, ja ajatukset voivat muutenkin harhailla. Ai mikä raskausviikko nyt olikaan?

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF

Toinen raskaus eroaa usein monella tapaa esikoisen odotuksesta. Ruokarajotteet ja perhevalmennus eivät ehkä tunnu niin tärkeiltä, vauvan liikkeet tuntuvat aiemmin ja synnytys jännittää eri syistä kuin ennen, kun kyseessä on toinen raskaus. Tunnistatko itsesi näistä?

Pysyt huonosti kärryillä raskausviikoista

Jos joku olisi ensimmäisessä raskaudessa tullut vaikka keskellä yötä kysymään, millä raskausviikolla olet, olisit osannut kertoa sen päivän tarkkuudella (riippuen tietenkin, oliko vuorokausi jo vaihtunut).

”Millä raskausviikolla olet?” on monelle piinallinen kysymys, kun kyseessä on toinen raskaus. Häpeän puna kasvoilla yrität muistella kuumeisesti, että oliko se rakenneultra tammi- vai helmikuussa, ja pikaisen laskutoimituksen jälkeen soperrat hätäisesti jotain raskausviikosta 24 plus jotain.

Lue myös: Raskaus viikko viikolta

Ruokarajotteisiin suhtaudutaan lepsummin

Ensimmäisessä raskaudessa suurin osa noudattaa orjallisesti vältettävien ruoka-aineiden listaa. Jos suuhusi livahtaa vahingossa pala fetajuustoa salaatin joukossa, saat paniikkikohtauksen.

Toinen raskaus on monelle rennompaa aikaa. Saat ravintolassa eteesi häränpihvin mediumina, vaikka olit tilannut sen kypsänä siunatun tilasi takia. Mutta ai että kun on hyvää! Kyllä kunnon pihvi on parasta puoliraakana, tuumaat ahdettuasi mötikän kupuusi.

Lue lisää: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

Lantionpohjan jumppa ei unohdu

Ensimmäisessä raskaudessa viittaat kintaalla kehotuksille jumpata lantionpohjan lihaksia. Ei kai minulla mitään virtsankarkailua tule, kun olen näin nuorikin vielä!

Kun toinen raskaus on ajankohtainen, tiedät jo mitä huonokuntoisista lihaksista seuraa ja supistelet alapäätäsi tunnollisesti vähintään kerran päivässä. Eipä ole tullut mieleenkään vähätellä lantionpohjan lihasten tärkeyttä sen jälkeen, kun pissasit housuun lenkillä.

Lue lisää: Näin jumppaat lantionpohjan lihaksia

Katso video: Jumppaa lantionpohjan lihaksi vauvan kanssa

Toinen raskaus: Vauvan liikkeet tuntuvat aiemmin

Esikoista odottaessa et vielä tunnista ensimmäisiä liikkeitä. Kun potkuja alkaa tulla, muistat huudahtaa jokaisen kohdalla, että ohhoh ja kiljut miehellesi, että nyt heti käsi mahan päälle!

Kun toinen raskaus on alussa, et vieläkään tunnista ensimmäisiä liikkeitä, vaikka ne tuntuvat aiemmin. Kun potkuja alkaa tulla, ne ovat hyviä muistutuksia siitä, että ai niin joo, mullahan on joku tuolla mahassa.

Lue lisää: Milloin tunnen vauvan liikkeet?

Mahakuvat jäävät ottamatta toisessa raskaudessa

Ensimmäisessä raskaudessa aamurutiineihisi kuuluu mahanympäryksen mittaaminen ja miehen pakottaminen ottamaan masusta kuvan. Kyllä se on ihan selvästi taas kasvanut eilisestä!

Toisessa raskaudessa huomaat pyöristyneen masusi siinä vaiheessa, kun paidannapit eivät mene kiinni. Niin ja missä välissä niitä kuvia muka ehtisi ottaa? Monella toinen raskaus jääkin ikuistamatta.

Testaa, oletko valmis uuteen vauvaan!

Vatsanahan kohtalo jännittää

Ensimmäisessä raskaudessa lueskelet kauhistuneena juttuja raskauden jälkeen roikkumaan jääneestä vatsanahasta.

Toisessa raskaudessa lueskelet vielä kauhistuneempana juttuja raskauden jälkeen roikkumaan jääneestä vatsanahasta.

Keskustele: Raskauksien jälkeinen löysä vatsanahka

Vatsa kasvaa ja napa ponnahtaa nopeasti esiin

Ensimmäisessä raskaudessa aiheutat lähipiirissäsi suurta huvittuneisuutta ”itsetuhonapillasi”, navalla, joka pullahtaa ulos raskauden puolivälissä.

Toisessa raskaudessa ensimmäisen raskauden jäljiltä oudon muotoiseksi jäänyt napa pompahtaa näkyviin ja kuultaa vaatteiden läpi heti, kun masu alkaa pyöristyä, mikä tekee raskauden peittelystä mahdotonta. Toinen raskaus paljastuukin ulkopuolisille yleensä ensimmäistä aiemmassa vaiheessa, sillä mahan kasvukin on nopeampaa.

Lue myös: 8 ikimuistoista tapaa kertoa raskaudesta

Raskausarvet eivät pelota samalla tapaa

Ensimmäisessä raskaudessa pelkäät kuollaksesi rumia raskausarpia ja rasvailet mahaasi aamuin illoin heti, kun plussa pärähtää tikkuun.

Ei kai niitä raskausarpia nyt enää tule, kun ei tullut ensimmäisestäkään, järkeilet toisessa raskaudessa. Tuntikausien rasvausoperaatioihin ei sitäpaitsi olisi enää aikaakaan, ja purnukat pölyttyvät kylppärin hyllyssä.

Keskustele: Millä raskausviikolla ilmestyi raskausarvet?

Vauvanvaatteet löytyvät omasta takaa

Vauvanvaateosasto on ensimmäisessä raskaudessa suuntanasi heti, kun saat tietää, kumpi sieltä on tulossa. Voi hellantuuteli, kyllä meidän pienen pojan on pakko saada tämä traktoribody ainakin kolmessa eri värissä!

Kun kyseessä on toinen raskaus, moni tuumaa että esikoisen pieniksi jääneet vaatteet saavat kelvata. Kai tytöllekin voi pukea sinisen traktoribodyn?

Lue myös: Näin tienaat rahaa lastenvaatteilla Facebookissa

Mies pysyy kiireisenä esikoisen kanssa

Miehesi makoilee korva mahasi päällä ja höpöttelee masuasukille harva se ilta, kun odotat ensimmäistäsi.

Ai sori, miehesi tokaisee, kun töytäisee vahingossa mahaasi toisessa raskaudessa. Esikoinen pitää huolen siitä, että ylimääräiseen makoiluun ei jää aikaa.

Perhevalmennus ei ehkä innosta

Ensimmäisessä raskaudessa otatte hyvissä ajoin selvää kunnan tarjoamasta perhevalmennuksesta ja raahaat vastahakoisen miehesi joka ikiselle luennolle.

Toisessa raskaudessa teitä pidetään jo niin konkareita, että perhevalmennuksesta ei neuvolassa hiiskuta sanallakaan. Siinä se toinen menee missä ensimmäinenkin.

Lue myös: Toinen lapsi tulossa – riittääkö rakkaus kahdelle?

Vauvan sukupuoli paljastetaan kaikille

Kyllä nyt pidetään vauvan sukupuoli vain omana tietonamme ja paljastetaan suuri salaisuus vasta synnytyksen jälkeen, hihittelet miehesi kanssa ensimmäisessä raskaudessa.

Toisessa raskaudessa kerrot sukupuolen auliisti kaikille siitä kiinnostuneille ja niillekin, joita ei kiinnosta. Esikoinen möläyttäisi sen kuitenkin. Häntä kun on pakko alkaa valmistella siihen, että vauva onkin poika eikä tyttö, jota esikoinen on vaatimalla vaatinut.

Toisaalta voi myö käydä niin, että toisessa raskaudessa vauvan sukupuoli onkin hauska pitää yllätyksenä, jos ensimmäisessä on halunnut olla siitä selvillä heti kun mahdollista.

Lue myös:
Näin kerrot lapselle uudesta vauvasta – 7 vinkkiä
7 ikimuistoista tapaa ilmoittaa vauvan syntymästä

Toinen raskaus saa jännittämään synnytystä eri tavalla

Ensimmäisessä raskaudessa et malta odottaa, että vauva syntyisi. Tosin synnytys pelottaa, koska et tiedä, mitä on odotettavissa.

Toisessa raskaudessa vauva saa kasvaa masussa ihan rauhassa. Synnytys pelottaa, koska todellakin tiedät, mitä on odotettavissa.

Lue lisää:
Toinen vauva heti ensimmäisen perään? Nämä vaikutukset kehoon on hyvä tietää
14 asiaa, joissa toisen lapsen kasvatus eroaa ensimmäisestä
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi? Asiantuntija neuvoo

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X