Raskaus 17.04.2023

Lemmikin levittämä yleinen infektio saattaa vaikuttaa aivoihimme – toksoplasmoosi on vaarallinen erityisesti raskausaikana

Toksoplasmoosin on sairastanut iso osa maapallon väestöstä. Tautia on pidetty suhteellisen harmittomana, mutta viime vuosina on saatu viitteitä sen vaikutuksista muun muassa ihmisen aggressiivisuuteen. Raskausaikana tartunta voi olla vaarallinen.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Toksoplasmoosi on varsin yleinen infektio, sillä ainakin 30 prosenttia maapallon väestöstä on saanut sen jossain vaiheessa elämäänsä.

Suurin osa toksoplasmainfektioista menee ohi huomaamatta joko oireettomina tai vähäisinä kuumetauteina. Tartunnan ajankohdalla on kuitenkin  merkitystä, sillä alkueläimen aiheuttama infektio voi olla vaarallinen, jos sen saa silloin, kun oma immuunipuolustus on syystä tai toisesta heikentynyt.

Ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi raskauden aikana saatu tuore infektio.

– Tartunta myös aktivoituu herkästi uudelleen, jos immuunipuolustus on huono, kuten hiv-tartunnan saaneilla. Raskauden aikana vanha tartunta ei onneksi aktivoidu, vaan silloin vain uudella tartunnalla on merkitystä, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Toksoplasmoosin voi saada yleisimmin huonosti kypsennetystä sian-, lampaan- tai naudanlihasta.

– Liha pitäisi kypsentää yli 56-asteiseksi tai vaihtoehtoisesti säilyttää raaka liha pakkasessa -12-asteessa vähintään kaksi vuorokautta, jolloin parasiittiloinen kuolee. Toksoplasmoosia esiintyy huomattavasti enemmän maissa, joissa syödään runsaammin raa´ahkoa lihaa, kuten Ranskassa.

Tartunnan voi saada myös kissan ulosteista tai maaperästä, johon on joutunut kissan ulostetta. Toksoplasmoosi ei tartu ihmisestä toiseen, paitsi kohdussa äidin kautta vauvaan.

– Valtaosa kissoista kantaa toksoplasmoosia, mutta sitä tartuttavat vain ne, joilla on tuore infektio. Usein tämä tapahtuu kissan elämän alussa, siksi raskaana olevan ei välttämättä kannata hankkia kissanpentua, Lagus neuvoo.

Noin joka sadas kissa Suomessa on tartuttavassa vaiheessa lemmikkinä. Kissan ulosteiden siivoamisessa kannattaa olla tarkkana ja puuha suositellaan tehtäväksi hanskat kädessä ja mahdollisimman usein, sillä uloste on tartuttavaa vasta 24 tunnin jälkeen.

– Myös pihatöitä tehdessä kannattaa laittaa hanskat käteen, koska mullassakin voi olla kissan ulostetta. Lisäksi vihannekset ja hedelmät kannattaa aina huuhdella, koska nekin voivat muodostaa tartuntariskin, Lagus kehottaa.

Millaisia oireita toksoplasmoosi voi aiheuttaa äidille ja vauvalle?

Toksoplasmoosi voi olla täysin oireeton tai se voi aiheuttaa lieviä flunssaoireita. Joskus oireet ovat saman tyyppisiä kuin mononukleoosissa eli pusutaudissa, kuten imusolmukkeiden turvotusta, nielukipua, väsymystä, flunssan tunnetta, lihaskipuja ja lievää kuumetta.

– Useimmiten oireet ovat niin epämääräisiä, ettei tule mieleen, että kyseessä voisi olla toksoplasmoosi.

Mikäli henkilöllä on immuniteettia alentava sairaus tai on raskaana, tartunnan seuraukset voivat olla vakavammat. Silloin toksoplasmoosi saattaa aiheuttaa aivotulehduksen tai keuhkokuumeen.

– Immuunipuutoksesta kärsiville ja raskaana oleville tauti ei ole vakava, mutta sikiölle se voi olla sitä.

Toksoplasmoosi voikin olla hyvin vaarallinen syntymättömälle lapselle, vaikka se ei olisi odottavalle äidille haitallinen. Alkuraskaudessa sairastettu infektio voi johtaa keskenmenoon, kohtukuolemaan tai sikiövaurioon. Loppuraskaudesta taudinkuva on lievempi.

Suurin osa synnynnäiseen toksoplasmainfektioon sairastuneista lapsista syntyy oireettomina, mutta tauti on krooninen ja aiheuttaa jopa 90 prosentille vuosien kuluessa näkö- tai keskushermostovaurioita.

– Alkuraskaudessa saatu tartunta harvemmin vaikuttaa sikiöön, mutta jos niin tapahtuu, seuraukset ovat vakavampia. Loppuraskauden tartunnoissa sikiö saa tartunnan helpommin, mutta silloin oireet ovat usein lievemmät. Vastasyntyneelle tartunta voi hengenvaarallinen, koska se voi aiheuttaa kuumeisen yleisinfektion, jota vastaan vastasyntyneellä ei ole riittävää immuniteettia, Lagus toteaa.

Toksoplasmoosilla voi olla yllättäviä vaikutuksia käytökseen – Kuinka huolissaan odottajan on syytä olla?

Huolestuneen odottajan on hyvä muistaa, että riski sairastua toksoplasmoosiin raskausaikana on Suomessa hyvin pieni. Noin 130 raskaana olevaa naista ja pieni osa vauvoista saa tuoreen toksoplasmoosi-infektion Suomessa vuosittain.

– Vaikka riski tartunnalle ei ole suuri, se on kuitenkin olemassa. Raskauden aikaisiin suosituksiin on siis syynsä ja niitä noudattamalla tartuntariskiä voi aika helposti pienentää, Lagus muistuttaa.

Maailmalla toksoplasmoosi on tällä hetkellä kiinnostava tutkimuskohde.

– On epäilty, että toksoplasmoositartunnat voisivat aiheuttaa erilaisia käytösongelmia, kuten aggressiivisuutta ja jopa psykooseja. Asiasta ei ole saatu vielä varmuutta, mutta on mahdollista, että toksoplasmoosilla on tällaisiakin vaikutuksia.

Mikäli epäilee saaneensa toksoplasmoositartunnan, lääkärissä tehdyllä vasta-ainetestillä voidaan selvittää, onko tartunta tuore. Joissakin maissa kaikki odottavat äidit testataan tartunnan varalta. Suomessa infektioriski on sen verran pieni, ettei laajaa testaamista ole nähty tarpeelliseksi.

– Noin 20 prosenttia raskaana olevista naisista on saanut toksoplasmoosin aiemmin elämässään ja yleensä heidän kohdallaan testeissä näkyy vanha tartunta.

Hän muistuttaa, ettei vanhasta tartunnasta ole haittaa raskauden aikana.

– Toksoplasmoosi jää kehoon varastoituneena kystiin, mikä ei aiheuta haittaa ihmisille, joilla on normaali immuunipuolustus. Vanha tartunta voi muodostua ongelmaksi silloin, jos elimistön immuunipuolustus on alentunut esimerkiksi hiv-tartunnan myötä, eikä elimistö pystykään enää taistelemaan toksoplasmoosia vastaan.

Tuoretta toksoplasmoositartuntaa hoidetaan antibioottilääkityksellä, jota jatketaan raskauden loppuun asti. Usein myös vauva saa lääkekuurin heti synnyttyään.

– Antibioottilääkitys yleensä auttaa tilanteeseen. Tartunnan akuuttivaihe, jolloin odottava äiti tartuttaa tautia vauvaan, voi kestää muutamia viikkoja. Sen jälkeen toksoplasmoosi-infektio jää uinumaan kehoon kystaksi kapseloituneena.

Lue myös: Listeria voi vaarantaa raskauden – Näin minimoit sairastumisriskin

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X