Raskaus 31.03.2024

Yhdistys varoittaa julmasta aprillipilasta – “Tuntuu kuin veitsen iskulta vatsaan”

Yleinen aprillipila voi olla syvästi loukkaava.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Yksi paljon käytetyistä aprillipiloista on julkaista kuva raskaustestistä, ultraäänikuvasta tai pyöristyneestä vatsasta ja huijata näin raskausuutisella.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa tiedotteessaan, että tahaton lapsettomuus on näkymätön ja kipeä kriisi, jonka kohtaa joka viides hedelmällisessä iässä oleva. Kokemukseen liittyy voimakkaita tunteita, kuten osattomuutta, häpeää ja vihaa.

– Hassuttelu kuuluu aprillipäivän luonteeseen, mutta kipeillä asioilla vitsailu ei ole sitä. Someseuraajiemme mukaan raskaudella vitsailu tuntuu sanoinkuvailemattoman raa’alta, julmalta ja epäkunnioittavalta, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio tiedotteessa.

Raskausuutisilla pilailu ei naurata tahatonta lapsettomuutta kokevia. Vitsailu saattaa nostaa pintaan ahdistavia tunteita. Simpukka ry:n Instagramissa seuraaja kommentoi pilailun aiheuttamaa tunnetta näin: ”Veitsen iskulta vatsaan. Epäreilulta maailmalta!”

Aikuisiän suurimpia kriisejä

Tahaton lapsettomuus voi olla yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, ihmissuhteisiin, talouteen ja tulevaisuudensuunnitelmiin. On luonnollista, että kokemukseen liittyy paljon vahvoja tunteita kuten surua, pelkoa ja kateutta.

– Tahaton lapsettomuus tulee kokijalleen usein täysin yllättäen ja kutsumatta. Se tuo mukanaan näkymättömän ja äänioikeudettoman surun kokemuksen. Äänioikeudeton suru tarkoittaa sitä, että ihminen kokee menetyksen ilman, että hänellä on sosiaalisesti tunnustettua oikeutta, roolia tai kapasiteettia surra. Menetystä ei voi ehkä aidosti tunnustaa, julkisesti surra eikä saada toisten tukea, Savio avaa.

Lapsettomuuden kokemus on aina yksilöllinen. Siihen liittyy primitiivinen toive lapsen saamisesta, ulkopuolelta tulevia toiveita ja paineita sekä ulkopuolisuuden kokemusta.

– Toivoisin ihmisten ymmärtävän, että se on joillekin koko elämään vaikuttava kriisi. Henkisen ja fyysisen terveyden lisäksi se vaikuttaa vahvasti myös esimerkiksi talouteen, sosiaalisiin suhteisiin ja työhön tai opiskeluihin. Se on tosi iso asia ja tuo paljon surua eikä ole vain sitä, että ”sulla nyt ei vaan ole lapsia ja thats it”, Simpukka ry:n Instagram-tilillä kommentoidaan.

Lue myös: Tiedätkö, miksi aprillipäivää vietetään? Listasimme tärkeimmät faktat ja parhaat arpillipilat

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X