Raskaus 07.01.2024

Yhtä vaivaa on pidetty tyypillisesti ylipainoisten odottajien ongelmana – myös normaalipainoisilla on riski sairastua

Normaalipaino ei ole tae siitä, että raskaus sujuu vaivatta.

Teksti
Anniina Rintala

Raskausdiabetes yhdistetään tyypillisesti ylipainoon, mutta myös normaalipainoinen odottaja voi sairastua.

HUSissa tehty tutkimus osoittaa, että myös normaalipainoisilla raskausdiabetekseen sairastuneilla äideillä voi olla samankaltaisia aineenvaihdunnan muutoksia kuin ylipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla.

Terveillä elämäntavoilla on merkitystä – oli ylipainoa tai ei.

– Liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla voi vähentää myöhempää sairastumisen riskiä. Mikäli raskauden alkaessa on ylipainoa, kannattaa pitää huolta maltillisesta painonnoususta raskauden aikana, kertoo naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, vastaava osastonylilääkäri Heidi Sormunen-Harju HUSin Akuutista.

Raskausdiabetes lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin raskauden jälkeen. Aiemmista tutkimuksista on tiedetty, että normaalipainoisillakin on suurentunut riski sairastua niihin. HUSissa tehty tutkimus vahvisti asian aineenvaihdunnan tasolla.

Tulevaisuudessa riskiä kantavat odottajat voitaisiin tunnistaa jo ennen raskautta?

Aineenvaihdunnan muutoksia oli havaittavissa tutkimuksen koehenkilöillä jo ennen raskausdiabetekseen sairastumista.

Tulevaisuuden tavoite on, että diabetesriskiä kantavat odottajat voitaisiin tunnistaa jo ennen raskautta. Asia vaatii kuitenkin lisää aineenvaihdunnan tutkimusta.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että ylipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla on enemmän insuliiniresistenssiä, kun taas normaalipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla on tilaansa nähden vajaa haiman insuliinintuotanto.

HUSissa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 755 raskaana olevan äidin verinäytteet, jotka oli otettu raskauden aikana kolmeen otteeseen. Verrokkiryhmään kuului 490 raskaana olevaa naista, joilla ei ollut ylipainoa eikä raskausdiabetesta.

Lue myös: Odottaja, tee näitä liikkeitä päivittäin ja synnytyksesi voi sujua helpommin

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X