Odottaja, tee näitä liikkeitä päivittäin ja synnytyksesi voi sujua helpommin
Jännitykset esimerkiksi lantionpohjassa voivat johdatella vauvaa virhetarjontaan. Muun muassa oikea istuma-asento houkuttelee vauvaa raivotarjontaan, jossa hänen on helpointa syntyä.
Vauvan asento kohdussa voi vaikuttaa siihen, miten synnytys etenee. Jos vauva esimerkiksi on avotarjonnassa eli kasvot äidin vatsaa vasten, synnytys voi pitkittyä.
– Tyypillistä on, että latenssivaihe, eli avautumisvaihetta edeltävä vaihe, on silloin tosi pitkä. Vauva hakeutuu pikkuhiljaa parempaan asentoon, jossa hänen olisi hyvä syntyä, kätilö Johanna Nyyssölä kertoo.
Tarjontavirheen vuoksi synnytystä voidaan myös joutua avittamaan imukupilla. Joskus, tosin nykyään Suomessa melko harvoin, alatiesynnytys voi vaihtua kiireelliseksi keisarileikkaukseksi tarjontavirheen vuoksi.
– On ihmisiä, joilla vauva ei mahdu avonaisessa tarjonnassa syntymään. Mutta toisaalta on myös naisia, jotka synnyttävät nopeasti avonaisessa tarjonnassa olevan vauvan.
Raskaana ollessaan äiti voi omilla toimillaan jonkin verran edesauttaa sitä, että vauva olisi synnytyksen kannalta mahdollisimman hyvässä asennossa: pää alaspäin ja selkä äidin vatsaa vasten.
Vauvan asento kohdussa riippuu siitä, mihin hän mahtuu
Odottaja voi tarkkailla vauvan asentoa liikkeitä tunnustelemalla. Siellä, missä tuntuu pieniä liikkeitä, sijaitsevat vauvan kädet. Voimakkaammat työnnöt viittaavat jalkoihin. Kova yhtenäinen linja on vauvan selkä.
Kova pallo ylävatsalla voi olla merkki siitä, että vauvan pää on ylöspäin eli että vauva on perätilassa. Avotarjonnasta puolestaan voi kertoa se, että liikkeitä tuntuu joka paikassa.
Vauva hakeutuu kohdussa aina sellaiseen asentoon, johon hän itse mahtuu parhaiten.
– Jos esimerkiksi kohdun alaosassa on ahdasta kiristävien kannatinligamenttien vuoksi, vauva voi hakeutua asentoon, jossa hänen päänsä on ylöspäin, Johanna Nyyssölä kertoo.
Etuseinässä oleva istukka yhdessä lyhyehkön napanuoran kanssa saattaa puolestaan vaikuttaa siihen, että vauva asettuu avotarjontaan. Avotarjonta voi toisaalta johtua myös siitä, että äidin lantion etuosassa on niukasti tilaa.
Istukan sijaintia tai napanuoran pituutta äiti ei pysty itse muuttamaan, mutta lantioon on mahdollista luoda tilaa tietyin asennoin ja liikkein.
– Jos sikiö on väärässä asennossa, odottaja voi kokeilla liike- ja asentohoitoja, joilla vauva voi olla mahdollista kääntää, jos sille ei ole rakenteellista estettä, Nyyssölä kertoo.
Tällaisia ovat esimerkiksi spinning babies -liikkeet, joita kannattaa harjoitella alkuun ammattilaisen kanssa ja joihin myös alla olevat vinkit perustuvat.
– Koskaan ei ole myöhäistä tehdä harjoituksia, sillä ne auttavat lantion alueen epätasapainoihin ja rentouttavat lantionpohjan jännityksiä.
Muista nämä asennot ja liikkeet, ja synnytyksesi voi helpottua:
1. Istu asennossa, joka houkuttelee vauvan selkää eteenpäin
Huonot istuma-asennot rasittavat ristiluuta ja kiristävät lantionpohjaa.
Moni istuu paljon takanojaisessa asennossa ristiluun päällä, jolloin ristiluu voi jopa vähän painua sisäänpäin ja jumittua. Tämä voi houkutella vauvaa avotarjontaan.
Myös istuma-asentoa, jossa jalat ovat ristissä, toinen polvi toisen päällä, tulisi Nyyssölän mukaan välttää.
– Asennossa lantion etuosaan jää hyvin vähän tilaa ja lantion takaosa suurenee. Asento houkuttelee vauvan takaraivon kiinnittymistä lantion takaosaan selkä äidin selkää vasten, jolloin vauva asettuu avonaiseen tarjontaan.
Istu sen sijaan istuinkyhmyjen päällä ryhdikkäässä asennossa. Välillä voit myös nojata eteenpäin niin, että maha roikkuu jalkojen välissä ikään kuin riippumattona. Se houkuttelee vauvan selkää eteenpäin.
Lisäksi Nyyssölä suosittelee toimistotyötä tekeviä vaihtamaan työtuolin jumppapalloon. Pallon päällä istuminen tuo liikettä lantion seudulle ja ohjaa lantiota parempaan asentoon.
Paitsi että ergonominen istuma-asento voi parantaa vauvan asentoa kohdussa, se ehkäisee selkäkipuja raskauden aikana.
– Tosi monella on raskausaikana SI-nivelen ongelmia ja alaselkävaivoja. Selkäsäryt eivät automaattisesti kuulu raskauteen, vaan ne voivat johtua esimerkiksi lantion alueen epätasapainosta.
2. Tee kävelylenkkejä
Jo 1800-luvulla varoitettiin naisia pehmeän sohvan vaaroista, Nyyssölä kertoo.
– Jo silloin ymmärrettiin, että naisen on syytä pysyä liikkeellä myös raskaana ollessaan.
Läpi raskauden kannattaa liikkua monipuolisesti. Kävelylenkki on aina hyvä vaihtoehto. Kokeile myös raskausjoogaa.
– Liikunta pitää kropan vetreässä kunnossa. Se tasapainottaa kehoa ja pitää lihakset ja jänteet hyvinvoivina.
3. Kyykkää päivittäin
Kyykyt parantavat lantionpohjan elastisuutta, mistä on hyötyä synnytyksessä. Lisäksi kyykkääminen venyttää alaselän ja reiden lihaksia sekä pitää kehon tukirangan kunnossa.
Ovenkahvakyykky on äärettömän hyvä harjoitus läpi raskauden.
– Nappaa ovenkahvoista kiinni ja kyykkää alas asti. Alhaalla voit hetken venytellä, ja sitten nousta ylös.
Kätilöguruna tunnettu Ina May Gaskin on neuvonut, että 300 kyykkyä päivässä takaa nopeamman synnytyksen. Se kuulostaa hurjalta, mutta Nyyssölän mukaan jo 10 kyykkyä päivässä on hyväksi.
Usein kyykyistä varoitellaan raskaudessa, Nyyssölän mukaan turhaan. Kyykkyjä voi tehdä, oli vauvan asento kohdussa mikä vain.
– Joskus kuulee sanottavan, että syväkyykkyjä ei saisi tehdä, jos vauva on perätilassa. Kyykkyjen hyödyt kuitenkin voittavat, eikä 10 kyykkyä päivässä tee hallaa silloinkaan.
Huomioi! Kuuntelethan kehoasi. Lopeta kyykkääminen ehdottomasti, jos saat ennenaikaisia supistuksia, sinulla alkaa tulla veristä vuotoa tai liike sattuu.
4. Porraskävely kannattaa
Porraskävely on hyödyllistä ja tehokasta liikuntaa. Sivuttain kasvot kaiteeseen päin askeltaminen laittaa etenkin alakropan lihakset töihin. Työhön pääsevät isot pakaralihakset, pakaroiden ulkokiertäjät ja reisien lihakset varsin monipuolisesti. Lisäksi myös keskivartalon tukilihakset saavat treeniä.
Portaiden kävely myös keinuttaa lantiota ja auttaa vauvaa kiinnittymään lantioon.
– Porraskävely onkin erinomainen keino auttaa synnytystä käynnistymään.
5. Rentouta lantionpohjaa
Lantionpohjan lihaksia on tärkeä treenata, mutta esimerkiksi paljon urheilevat saattavat kärsiä jopa liian kireistä lantionpohjalihaksista.
– Lantionpohjan rentouttamista on hyvä harjoitella ennen synnytystä, koska kireä lantionpohja voi vaikeuttaa vauvan laskeutumista ja pitkittää ponnistusvaihetta.
Kokeile seuraavaa harjoitusta:
- Käy selinmakuulle lattialle. Aseta sääret lepäämän tuolin päälle niin, että jalat muodostavat 90 asteen kulman.
- Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Rintakehän tulisi pysyä paikallaan, vatsan nousta hengityksen tahdissa ja kylkien laajentua.
- Jokaisella sisäänhengityksellä voit tuntea, kuinka lantionpohjasi joustaa alaspäin, kuten palleasi sisään hengittäessä, ja uloshengityksellä palaa taas normaalitilaan.
- Yritä pitää lantionpohja rentona koko ajan.
– Vinkkinä vielä, että kannattaa käydä pissalla ennen harjoitusta.
Lue myös: Raskausajan liikunta kannattaa – jo 10 minuuttia päivässä tekee hyvää
Jaa oma kokemuksesi