Raskaus 15.03.2016 Päivitetty 08.06.2022

Yksin raskaana? 8 vinkkiä yksinodottavalle äidille

Yksin odottavan raskausaika voi olla stressaavaa, jos tukiverkkoa ei ole ja jos lähipiiri ei ymmärrä äidin tilannetta. Kokosimme 8 asiaa, joita on hyvä pohtia ennen vauvan syntymää. Lue myös lista yksinhuoltajan oikeuksista ja velvollisuuksista.

Teksti
Mervi Juusola

1. Yksin raskaana: Tärkeintä on sinun ja vauvasi hyvinvointi

Jos olet yksin raskaana, suojele itseäsi ja vauvaa stressiltä. Ota reilusti etäisyyttä kielteisesti raskauteesi suhtautuviin ihmisiin. Mieti, oletko selitysvelvollinen kenellekään. Sulje korvasi sellaiselta, mikä on haitaksi äitiyteen valmistumisellesi.

Hemmottele itseäsi hyvällä omallatunnolla. Syö ja nuku hyvin, liiku ja rentoudu! Kuuntele vauvan liikkeitä kehossasi ja nauti odotuksesta.

Lue myös: Raskausjooga – 5 tehokasta liikettä odottajalle

2. Mieti, mihin käytät energiaasi

Yksin raskaana ollessasi saatat olla haavoittunut ja keskellä kriisiä tai yhtä hyvin voit elää elämäsi parasta aikaa. Mieti, annatko stressin ja huolten pilata odottamisen ilon?

Sinun perheesi ei ole valmiiksi rikki, vaikka joku saattaa niin väittää. Voit perustaa vahvan perheen, jos tahdot. Ota kynä ja paperia ja tee suunnitelma siitä, millaisen perheen rakennat.

Lue myös: Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

3. Älä syyllisty

Yksin raskaana ollessasi olet ottanut kantaaksesi enemmän kuin oman osuutesi. Ole ylpeä! Et voi korvata puuttuvaa isää, mutta voit antaa sataprosenttista äidin rakkautta. Tärkeintä ei ole biologinen isyys, vaan sosiaalinen vanhemmuus.

Lapsesi voi saada hyvän miehen mallin ja sosiaalisen isähahmon isoisästä, kummisedästä, ystävästäsi tai mahdollisesta uudesta kumppanistasi.

Lue myös: Näin erilainen on ensimmäinen raskaus verrattuna toiseen

4. Anna muille aikaa sopeutua tilanteeseesi

Perheesi ja ystäviesi ensireaktio voi olla tyrmistynyt, kun kerrot olevasi yksin raskaana. Vielä rajumman vastaanoton voit saada, jos tahdot kertoa lapsenlapsesta miehen vanhemmille.

Yritä olla suuttumatta ja loukkaantumatta. Anna heille aikaa sopeutumiseen. Sukulaiset saattavat olla huolissaan ja pettyneitä. Joskus isovanhemmat hyväksyvät tilanteen vasta sitten, kun vauva tuhisee sylissä.

Keskustele: Kuinka paljon stressi vaikuttaa vauvaan ainakin loppuraskaudesta?

5. Yksin raskaana? Pyydä apua – tarjoa vastapalveluksia

Yksin raskaana ollessasi tukiverkkojen merkitys korostuu. Ryhdy vahvistamaan verkostoasi jo odotusaikana. Pyydä läheisiltäsi apua ja tarjoa vastapalveluksia. Ota neuvolan kautta selvää, mitä palveluja kotikuntasi voi tarjota perheellenne.

Mieti valmiiksi, kuka tulee hakemaan sinut ja vauvan sairaalasta kotiin, kuka auttaa sinua ensimmäisinä viikkoina ja kenelle voit soittaa vaikka keskellä yötä, jos siltä tuntuu. Eivät ydinperheidenkään äidit jaksa ilman toisten tukea.

Pidä huolta jaksamisestasi. Oma hyvinvointisi on tärkeintä, mitä voit lapsellesi antaa.

Lue myös: Odottaja, näin raskaus muuttaa sinua ja kehoasi

6. Huolehdi perheenne oikeuksista

Sinulla on oikeus saada arvostavaa ja asiallista palvelua. Jos törmäät ammattilaisten ennakkoluuloihin, huomauta heille asiasta rakentavasti.

Keskustele: Yksinhuoltaja ja lasten kesäloma

7. Vältä siilipuolustusta sairaalassa

Kun saavut synnytyssairaalaan, saatat ehkä kuulla vakiokysymyksen: ”Tuleeko isä mukaan synnytykseen?” Kysymyksestä ei kannata hikeentyä, vaan voit vain ilmoittaa olevasi yksin raskaana. Valtamerilaivatkin kääntyvät hitaasti, niin myös sairaaloiden rutiinit. Voit toki huomauttaa, että olisi parempi puhua tukihenkilöstä kuin isästä.

Synnytykseen ei tarvitse välttämättä ottaa ketään mukaan. Jos haluat tukihenkilön mukaan, mutta sopivaa ihmistä ei löydy lähipiiristäsi, kannattaa tiedustella, onko paikkakunnallasi doula-toimintaa tai olisiko joku kätilöopiskelija halukas ryhtymään tukihenkilöksesi.

Sairaalan henkilökunta haluaa tietää, kuka sinut ja vauvan noutaa kotiin. Sama kysymys esitetään myös parisuhteessa eläville äideille. Se ei ole holhoamista, vaan sinun ja vauvan hyvinvoinnista huolehtimista.

Lue myös: Sokea yksinhuoltaja sai kolme lasta hedelmöityshoidoilla

8. Ajattele lapsen parasta

Lapsen biologinen isä voi herätä jossain vaiheessa isyyteen. Siihen voi mennä kuukausia, vuosia, jopa kymmeniä vuosia. Äiti voi kieltää isyyden selvittämisen, mutta jos mies haluaa tunnustaa isyytensä, isyydenselvitys tehdään äidin tahdosta riippumatta.

Tietoisuus omista juurista on aina lapsen etu. ”Isyyskohtauksia” ei tarvitse kuitenkaan sietää. Mies ei voi käydä leikkimässä isää ja häipyä taas. Jos mies haluaa ottaa paikkansa, hänen täytyy ansaita lapsen luottamus hitaasti edeten ja lapsen tunteita tunnustellen.

Jos äiti pitää yksinhuoltajaperhettä vajaana, lapsi kyllä vaistoaa sen. Ole ylpeä vahvasta, rakastavasta perheestäsi!

Selviytymisopit on koottu Oulun Tuike-ryhmän perhevalmennukseen perustuen. Asiantuntijana mukana kätilö Mary Viander-Laine Oulun läänin kätilöyhdistyksestä.

Lue myös: Miten synnytysmasennus vaikuttaa vauvaan?
Keskustele: Isä ei suostu isyystestiin

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X