Synnytys 03.12.2015 Päivitetty 13.08.2019

Miten äidin synnytysmasennus vaikuttaa vauvaan?

Synnytysmasennus voi vaikuttaa vauvaan jo raskauden aikana. Masentuneiden vanhempien lapsilla on keskimäärin enemmän psyykkisiä ongelmia. Jos epäilet itselläsi raskausajan tai synnytyksen jälkeistä masennusta, hae apua ajoissa.

Teksti
Otso Karhu
Kuvat
123RF

Äidin stressi vaikuttaa sikiöön. Kortisoli-stressihormoni voi vaikuttaa vauvan psykologiseen kehitykseen, ja masentuneen vanhemman lapsi on tilastollisesti alttiimpi masentumaan myös itse.

Raskausajan masennuksesta kärsivillä äideillä on myös enemmän keskenmenoja, ja vauvan synnytyksen jälkeen saamat apgar-pisteet ovat keskiarvoa heikompia.

Lue myös: Näin tunnistat ja hoidat synnytyksen jälkeisen masennuksen

Periytyykö masennus?

Joka viides eli 20 prosenttia masentuneiden vanhempien lapsista oli sairastunut masennukseen kymmeneen ikävuoteen mennessä, selvisi vuonna 2003 tehdyssä amerikkalaistutkimuksessa. Ei-masentuneilla luku oli puolet pienempi.

Brittitutkimuksen mukaan 40 prosenttia masentuneiden vanhempien lapsista sairastuu psyykkisesti ennen 20 ikävuottaan. Heistä jopa 60 prosenttia sairastuu alle 25-vuotiaana.

Vuonna 2000 noin 40 prosenttia lastenpsykiatrisessa avohoidossa ja 70 prosenttia osastohoidossa olevilla suomalaislapsilla oli vanhempi, jolla oli psyykkisiä ongelmia.

Vakavasti masentuneiden lasten vanhemmilla on myös tutkittu olleen enemmän mieliala- ja persoonallisuushäiriöitä.

Lue myös: Isän synnytyksen jälkeinen masennus on luultua yleisempää

Keskustele: Äidin masennus ei vaikuta vauvan kasvuun?

Miten estää vauvaa masentumasta?

Pahimmillaan vanhemman masennus voi osin tarttua vauvaan. Tällöin tukiverkko on tärkeä, jotta vauva saa tarpeeksi läheisyyttä ja turvaa.

Jos äiti jaksaa vaikka kuinka pienestikin huomioida vauvaa, esimerkiksi silittää tai laulaa joka päivä vauvalle jonkin tietyn laulun, lapsi kärsii äidin vaikeasta ajasta vähemmän.

Asiaan erikoistuneita ammattilaisia on eri puolilla Suomea. Heistä voi kysyä lisätietoa neuvolasta.

On silti hyvä muistaa, ettei masennuksen tunteista kannata tämän vuoksi panikoitua.

Lue myös: Jari Sinkkonen: Kiintymyssuhde on vauvalle elinehto

Asiantuntijana Leena Honkavaara, Äidit irti masennuksesta ry.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X