Miten yliaikainen raskaus vaikuttaa vauvaan?
Raskaus on yliaikainen vasta, kun se on kestänyt yli 42 viikkoa viimeisistä kuukautisista.
1. Milloin on kyseessä yliaikaisuus?
Raskaus on yliaikainen, jos laskettu aika on ylittynyt 14 päivällä eli raskausviikkoja on yli 42 (viimeisistä kuukautisista). Tutustu raskausviikkoihin.
Lue, mistä tunnistat synnytyksen alkaneen.
Lue, miten erotat harjoitussupistukset synnytyssupistuksista.
2. Kuinka suuri osa raskauksista on yliaikaisia?
Kaikista raskauksista yliaikaisia arvioidaan olevan noin 4–5 prosenttia.
3. Mistä yliaikaisuus johtuu?
Synnytyksen käynnistymisen syyt ovat vielä suurelta osin selvittämättä. Tästä johtuen yliaikaisuuden syitä ei juurikaan tiedetä. Taustalla saattaa olla perinnöllisyyttä. Yliaikaisuuden todennäköisyys nousee äidin iän ja lasten lukumäärän karttuessa. Yliaikaisuutta esiintyy enemmän ylipainoisilla odottajilla.
4. Miten yliaikaista raskautta seurataan?
Lasketun ajan jälkeen raskautta seurataan tavallista tiheämmin ja tarkemmin. Ensisynnyttäjillä tehotarkkailu aloitetaan yleensä 10–14 ja uudelleensynnyttäjillä 12–14 päivää lasketun ajan jälkeen.
Vanhoilla ensisynnyttäjillä ja yli 40-vuotiailla uudelleensynnyttäjillä seuranta voidaan aloittaa jo laskettuna aikana. Yleensä äiti käy muutaman päivän välein äitiyspoliklinikalla, missä tarkkaillaan muun muassa sikiön sydämen sykekäyrää, lapsiveden määrää, verenvirtausta istukassa, kohdunsuun kypsyyttä ja sikiön kokoa.
Odottajan kannattaa myös itse seurata vauvan liikkeitä sairaalan tai neuvolan ohjeiden mukaan.
5. Miten yliaikaisuus vaikuttaa vauvaan?
Lievästä yliaikaisuudesta ei yleensä ole haittaa äidille tai sikiölle, mutta virallisesti se katsotaan riskiraskaudeksi. Ylipitkään odotukseen voi liittyä istukan vajaatoimintaa ja napanuoraongelmia.
Kun istukan toiminta hiipuu, lapsiveden määrä voi vähentyä huomattavasti, vauvalle voi syntyä hapenpuutetta ja vauvan sydämen sykkeeseen voi tulla muutoksia.Tulokas saattaa myös kasvaa hartioistaan liian suureksi tai vetää henkeensä lapsivettä, johon on päässyt hänen ulostettaan, jolloin infektiovaara kasvaa.
Vauva voi olla isokokoinen yliaikaisuuden vuoksi. Vauva katsotaan isokokoiseksi, jos hän painaa syntyessään yli 4 500 grammaa. Viikolla 42 syntyneistä vauvoista on suurikokoisia kuusi prosenttia, kun kaikista syntyneistä vauvoista isokokoisia on kolme prosenttia.
6. Milloin synnytys käynnistetään?
Ihanteellista olisi, että synnytys alkaisi itsestään. Silloin synnyttäjä, vauva ja kohtu ovat valmiit tapahtumaan. Käynnistetty synnytys päättyy tilastojen mukaan useammin sektioon kuin luonnostaan alkanut synnytys.
Synnytyksen käynnistämiseen vaikuttavia asioita ovat odottajan ja sikiön vointi, istukan toiminta ja lapsiveden määrä. Tärkeätä tällöin on yksilöllinen harkinta ja oikea ajoitus, sillä sekä liian innokkaat että passiiviset otteet lisäävät riskejä.
Lähteenä Susanna Timosen artikkeli Kun laskettu aika on ohi (Duodecim; 2010: 773-9) ja Suomalainen vauvakirja (toimittaneet Matilda Katajamäki ja Outi Gyldén, Otava, 2009).
Jaa oma kokemuksesi