Vauvan terveys 17.11.2015 Päivitetty 18.12.2020

Vauvan korvatulehdus: Näin ehkäiset ja hoidat sen

Myös vauvat sairastavat korvatulehduksia. Joskus tulehdukset voivat venyä ja uusiutua usean vuoden ajan. Miten korvatulehdukset vältetään, miten vauvan korvatulehdus hoidetaan ja mitä tarkoittaa korvien putkitus?

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
123RF

Vauvan korvatulehdus on yleinen sairaus. Vuoden ikään mennessä 40 prosenttia vauvoista on sairastanut vähintään yhden välikorvantulehduksen. Jostakin syystä pojat sairastavat enemmän korvatulehduksia kuin tytöt.

Välikorvantulehduksia on lapsilla eniten kuuden kuukauden ja kahden vuoden välillä. Niiden esiintymishuippu on noin vuoden iässä.

Miksi vauvat ovat alttiita saamaan korvatulehduksen?

Alle vuoden ikäisellä hengitysteiden rakenne on erilainen kuin isommalla lapsella ja aikuisella. Vauvan korvatorvi on loivassa kulmassa nenänieluun nähden, ja korvatorvi on leveä ja lyhyt. Siksi infektion on helppo levitä välikorvaan.

Lisäksi vauvat ovat vielä synnynnäisen vastustuskyvyn varassa, ja heidän hankinnainen vastustuskykynsä on vasta kehittymässä.

Perintötekijöillä on merkitystä korvatulehduksien sairastamisessa. Jos jompikumpi vanhempi tai sisarus on kärsinyt toistuvista korvatulehduksista, myös vauva on alttiimpi sairastamaan niitä.

Lue lisää: Milloin vauva pitää viedä lääkäriin?

Flunssa vai korvatulehdus?

Pitkittynyt flunssa voi johtaa korvatulehdukseen.

Lapsi kannattaa viedä lääkäriin flunssan yleisoireiden perusteella, eli jos lapsi on itkuinen, kärttyinen, nukkuu levottomasti eikä hänellä ole ruokahalua.

Vauvan korvatulehdus voi olla kivuton, jolloin lapsi ei myöskään oireile. Jos alle kuukauden ikäiselle vauvalle tulee korvatulehdus, hänet kannattaa viedä nopeasti korvalääkärin vastaanotolle.

Näin vauvan korvatulehdus hoidetaan

Tulehduksen takana voi olla eri bakteeri kuin tavallisen välikorvantulehduksen aiheuttava bakteeri. Korvatulehduksen hoidon tavoitteena on poistaa kipua ja estää komplikaatiot. Kipulääkkeenä alle yksivuotiailla käytetään parasetamolia, joka annetaan joko nesteenä eli mikstuurana tai peräpuikkona.

Vauvan korvatulehdus hoidetaan antibiooteilla niin pienillä kuin isommillakin lapsilla. Pienille lapsille antibiootit annetaan liuoksena suuhun joko ruiskulla tai lusikalla. Joskus korvatulehdukset paranevat itsestään ilman antibioottikuuria. Tällöin lääkäri vain seuraa tilannetta.

Noin kuukauden kuluttua tulehduksen toteamisesta lääkäri tekee jälkikontrollin, jossa hän tarkastaa, onko korva parantunut.

Korvatulehduksen lisätauti voi johtaa halvaantumiseen

Korvatulehduksen lisätaudit ovat hyvin harvinaisia, mutta periaatteessa tulehdus voi levitä välikorvasta korvalokeroston alueelle, jolloin korvalehti työntyy ulospäin kallosta. Hoitamaton korvatulehdus voi johtaa myös kasvohermon osittaiseen halvaantumiseen.

Putket korviin? Liimakorva paranee putkituksella

Toisilla lapsilla välikorvantulehduksia on usein, mutta ne paranevat täysin. Toisilla taas yksikin tulehdus voi aiheuttaa liimakorvan. Etukäteen ei voi tietää, kenelle syntyy liimakorva ja kenelle ei.

Liimakorva tarkoittaa tilannetta, jossa välikorvaan kertyy liimamaista eritettä, joka estää tärykalvon liikkumista ja haittaa kuuloa. Liimakorva ei sinänsä ole vaaraksi, mutta kuulon heikentyminen voi hankaloittaa lapsen elämää. Liimakorva voi olla vain toisella puolella, jolloin lapsi kuulee toisella korvalla normaalisti.

Liimakorva hoidetaan ilmastointiputkilla. Putket voidaan laittaa minkä ikäiselle tahansa, tosin hyvin pienen lapsen nukuttaminen on erityisen tarkkailun aihe.

Ihan pienille vauvoille laitetaan harvoin putkia, sillä vaatimuksena on, että lapsella on ollut kolme peräkkäistä korvatulehdusta puolen vuoden aikana tai tulehdus ei ole parantunut kolmen kuukauden aikana.

Vaikeaoireisessa korvatulehduksessa tai komplikaatioiden uhatessa ilmastointiputket voidaan joutua laittamaan jopa vastasyntyneelle. Aiemmin korvatulehduksia pyrittiin vähentämään kitarisaleikkauksilla, mutta leikkauksen teho korvatulehdusten estossa ei ole osoittautunut kovin hyväksi.

Vauvan korvatulehdus – Näin voit yrittää ehkäistä tulehduksia

Pese käsiä. Käsiä kannattaa pestä ahkerasti ja välttää paikkoja, joissa on flunssaisia liikkeellä.

Influenssarokote voi auttaa. Myös kausi-influenssarokotteesta ja pneumokokkirokotteesta on hyötyä korvatulehdusten torjunnassa.

Imetä. Yli kolmikuisen vauvan rintaruokinta voi joissakin tapauksissa vähentää korvatulehduksia.

Tutti pois. Jos lapsi on yli puolivuotias, tutin käytön rajoittaminen saattaa vähentää korvatulehduksia.

Lopeta tupakointi. Vanhempien kannattaa myös muistaa passiivisen tupakoinnin vaarat. Tupakansavu on haitallista myös lapsille, sillä se lisää infektioita.

Asiantuntijana ylilääkäri Anne Pitkäranta HYKS:n korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikalta.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X