1-v sihtikurkku, mikä avuksi?

Heippa!

Meidän 1-v sihtikurkku ei edelleenkään suostu syömään muuta kuin soseruokaa. Tein spagettivuokaa, jossa jauheliha oli silti liian karkeaa, vaikka murustin sen hyvin ennen pannulle laittamista. Sauvasekoittimella piti soosata ruoka, jonka jälkeen söi melko hyvin. Millä ihmeellä saisin opetettua syömään karkeampaa ruokaa? Soossattu banaani jopa isojen möykkyjen kanssa sekä maissinaksut uppoavat hyvin, muut ei kelpaa. Taustana pojalla on refluksitauti, joka on ilmeisesti tehnyt kurkusta aran.
Tuttavalta kuulin, että refluksilapsi oppii karkeampaan kahteen ikävuoteen mennessä, jonka jälkeen on sitten tosi vaikea opettaa syömään oikeaa ruokaa.

Help me!
 
Kokeile sekoittaa soseruokaan tavallista ruokaa. Kun maku on tutumpi, klöntit menevät paremmin alas. Meillä oli kanssa sihtikurkku ja opetin hänet juuri tuolla tavalla. Ensin jouduin sekottamaan 4kk soseita ja 8kk soseita ja sitten 8kk soseita ja omatekoista ruokaa. Vähitellen poika kyllä oppi. Kärsivällisyyttä kyllä tarvittiin ja monta oksennusta sai siivota. Mutta luovuttaa ei kannata.Anna myöskin sormiruokana kurkunpaloja, leivänpaloja, päärynän paloja, omenan paloja yms niin oppii myös pureskelemaan. tsemppiä!
 
Meillä kesti kans aika kauan ennen kun karkeemmat ruuat meni kyökkimättä alas. Sekottelin just möömin kertomalla tavalla alotussoseita 8kk ruokiin. Pikkuhiljaa alko maistumaan, ja sit kelpas jo äiskänkin pöperöt mihin aikasemmin ei suostunut suutaan ees aukasemaan.

Ootko koittanut antaa esim. rinkeleitä käteen pureskeltavaks? Mä löysin kaupasta sellasia pieniä täysvilja rinkeleitä jotka on aika kovia.
Bataatti-porkkana-pasta sössö oli kans hyvä alotus karkeammille ruuille.

Tsemppiä!
 
Meillä vaan poika oksentaa just sen takia kun saa kurkusta, rinkelistä tai muusta sormiruoasta liian ison kökön. Tai löytää lattialta sopivan karkean leivänmurun, roskan yms, ja oksentaa sitten jos kökkö jää pahasti ärsyttämään. Maissinaksut on just siitä hyviä, kun ne sulavat suussa. Mielellään muutakin sormiruokaa syö, mutta oksentaa lopuksi vaikka miten päin syöttää ruuan eli jos syö sormiruokaa ennen ateriaa, niin jossain vaiheessa ateriointia oksentaa, tai jos syö sormiruoan aterian päätteeksi, niin oksentaa sitten kaiken syömänsä. Poika syö hyvin niin itse tekemät soseet kuin kaupan, kunhan niissä ei ole kökköjä, eli tutussakin ruuassa olevat kököt pistää oksentamaan :/ vaikka niitä ei ennen olisi ollut. Ja syö hyvin uusia makujakin, ilman kökköjä tietenkin. Tosi hankala tilanne, kun alkaa itsellä mennä jo usko.
 
Sun täytyy muuttaa asennettasi. Läpi kuultaa, että et usko itsekään etkä jaksa yrittää. Tosi ymmärrettävää, mutta sun asenne voi vaikuttaa lapseenkin. Ota välillä lomaa ruokailusta ja anna miehen, mummon, kummin hoitaa se. Meillä kun oli ongelmia niin helpotti, että ihan joka ruokailua ei tarvinnut itse "suorittaa". Ota avuksi herkut! Eli jos kökköruoka panee oksentamaan niin kokeiles alkaisko keksinpalta, pullanpalat yms upota. Kyseenalainen keino jonkun mielestä, mutta oikeasti herkkujen suhteen lapset on ihmeellisiä. Ja uskoa, kyllä se siitä!
 
Meillä on 1v9kk refluksilapsi. Onko teillä lääkitystä refluksiin? Meillä on ollut nielemisvaikeuksia, jos refluksin hoito ei ole ollut ihan linjassa. Meillä lapsella refluksi on kyllä allergiaoireena ja syömisvaikeudet ja muut lisääntyvät kun ruokavalio mättää ja refluksi iskee. Muuten menee lääke Losec Mups ja se auttaa/lievittää oireilua ainakin meillä hyvin. Epäonnisten kokeilujen kohdalla aina lisään tarvittaessa lääkitystä niin ei pääse kurkku niin pahasti kipeytymään.

Normaali tilanteessa syö kaikkea ihan hyvin (siis mitä allergioiltaan voi syödä) ja ei oksuile.
 
Meillä refluksiin käytetään Prepulsidia ja gavisconia, joiden tehon kyseenalaistan aina silloin tällöin. Meillä on vähän outo tilanne, kun mistään oireista ei saa tehtyä suoraan johtopäätöstä. Esim. jos poika syö aamupuuron hyvin klo 9:00 , ja lounaan hyvin klo 12:00 ja välipalaksi esim banaanin ja/tai maitoa 14:30 ja päivällisen aika on klo 16:30-17:00 niin mahassa saattaa olla niin paljon vanhaa ruokaa ettei joko jaksa tai halua syödä uutta ja keksii oksentamisen pienestäkin kököstä, mitä ei olevinaan osaa nielaista. Jos ei vielä tuossakaan vaiheessa oksenna, niin saattaa oksentaa iltapuurolla klo 19:30 ja silloin tavaraa tulee uskomaton määrä, ja helposti erottaa päivällisen jämät. Tälläisinä aikoina pojan maha pömpöttää ja mahan muodosta voikin päätellä, että taitaa olla oksennusviikko edessä. Mutta jos tilanteen hoitaa siten että antaa minimaalisia (enintään pienen pilttipurkin verran) annoksia 5xpäivässä niin ruokahalu on hyvä eikä pienet kököt yleensä haittaa. Eilen tarjosin tuota spagettivuokaa jonka tilsasin haarukalla ja lisäsin möömin ohjeen mukaisesti kaupan maissisosetta (joka on pojan herkkua), niin johan maistui! Eipä haitannut jauheliharakeet! Mutta aina tämä ei toimi. Tänään oksenti kun maissinaksusta jäi liian iso pala kurkkuun, eikä ollut enää halukas yhteistyöhön, ei kiinnostanut maissisoseet pätkän vertaa. Välillä kököt menee välillä ei, ilmeisesti refluksin mukaan, niin kuin NallePuh sanoi. Sormiruoan antamisessa on omat riskinsä, jos jää jotain kurkkuun kaihertamaan, niin oksennus tulee.

Oksentamisesta vielä sen verran että joskus oksentaa ihan senkin takia, kun söi liian paljon, eli viimeisen lusikallisen jälkeen -> yökkäys -> oksennus. Onkin aika taitolaji osata antaa tarpeeksi, ei liikaa, ei liian vähän.

NallePuh82 : millainen lääke on losec Mups? Meille ei tarjottu tuota vaihtoehtoa vaikka aiemmin sanoin lääkärille gavisconin olevan tehoton. Meillä ei ole mielestäni allergiapohjainen refluksi vaikka käytämmekin almironia maitona (saatiin lausunto kun päädyttiin maitoallergiaan). Minun mielestä pojalla on jotain rakenteellista vikaa kurkussa ja mahdollisesti mahalaukun ja suolen välissä kun ruoka ei kulje suoleen tarpeeksi nopeasti.
Torstaina mennään taas kontrolliin ja katsotaan miten tässä edetään.

Nyt poika on 76cm ja 9,2kg, kaksi kuukautta sitten 73cm ja 8,8kg.
 
Tuo Prepulsid auttaa osaltaan myös siihen ruoan kulkemiseen suolistossa, se tiukkaa sitä "sulkijaa" ettei ruokaa falskaisi vatsasta ylös ja samalla jouduttaa vatsan tyhjenemistä suoleen. Se on siinä mielessä ihan hyvä lääke rakenteelliseen refluksiin, onko annos kohdallaan?

Meille ei gaviscon sopinut ollenkaan. Siinä oli "pikkuisen" liikaa makeutus yms. aineita allergiselle lapselle ja siitä tuli vaan enemmän refluksia. Gavisconissa on alumiinia ja se ei kai ole tarkoitettu kovin säännölliseen käyttöön.

Losec Mups vaikuttaa vatsahappojen muodostumiseen. Sillä voidaan säädellä vatsahappoja niin, ettei vatsasta mahdollisesti nouseva tavara ole hapanta ja vaurioita ruokatorven ja nielun limakalvoja eikä myöskään aiheuta lapselle niin kipua.

Mitä oireita teillä tuosta allergiasta oli, kun on tuo Almiron maitona? Meillä on Neocate, Almiron sopi muuten, mutta tuli refluksi oireilua. Rintamaidolla kakka oli ihan liejua ja oli refluksia. Almironilla ja Nannilla kakka oli ihan kunnossa, mutta refluksia oli koko ajan. Neocate sopii tuon refluksin puolesta meille parhaiten ja ei aiheuta oireita. Iho oireita ei ole koskaan ollutkaan.

Meillä tuo Losec Mups on toiminut tosi hyvin, tietysti ruokavalio on se pääasiallinen "hoito" meidän tapauksessa. Nyt on syömiset aika hyvin hallinnassa ja tarkoitus olisi taas pienentää annosta. Aika hyvin ollaan saatu jo lääkitystä vähennettyä. Losec on muuten entorekapseli, jonka aikuiset siis nielee varmaan kokonaisena. Lapsilla se liuotetaan tilkkaan vettä ja itse kippaan sen lusikalla vaan suuhun. Jotkut sotkee soseen sekaan.
 
Täällä myös 1,1v. sihtikurkku. Purkkiruoassa palat haittaavat, laitan osan kökkäreistä ja osan soseutan sauvasekoittimella. Osaa kyllä syödä keksiä tms. kunhan ei haukkaa liian isoa palaa. Myös kotiruoka menee paremmin kökkäreisenä kuin purkkisapuska. Myös esikoinen oli sihtis, mutta pikkuhiljaa oppi myös kökkäreihin (muistaakseni 1,6v.)
Onhan se turhauttavaa kun viimeisen lusikallisen jälkeen tulee oksu :x ... ja koko ruokailu alusta! Mutta kyllä se siitä, näin minä ainakin ajattelen!
 

Yhteistyössä