1v5kk astmalääkitys ja suun huuhtominen...

Rakas tyttömme sai astmalääkityksen 3 vkoa sitten,Pulmicort 1x2/pv jonka ottaa suht.hyvin mutta ongelmana onkin sitten se suun huuhtominen lääkkeen oton jälkeen, ei oikein onnistu kunnolla eli ei purskuta ja sylje vaan joskus nielee. Miten saatte näin pienen opetettua huuhtelemaan tai onko muuta keinoa estää sammas tulemasta????? Meinaan kieli näyttää jo hieman valkealta (ei maitoa)...... Pikaisia neuvoja kaivataan!!!!!!!!!!!!!!
 
Ei oikein oo muuta keinoja ollu meilläkään kuin hammaspesu ainakin iltalääkkeen jälkeen, kovasti vaan pitää opettaa sitä sylkemistä (joka sit kostautuu ku onkin kivaa sylkee pitkin lattioita... ;) ).
Aamulla ei varmaan niin haittaavaa jos nielee ne huuhteluvedet.

Hankaliahan noi on näiden pienten kanssa, meillä tällä hetkellä inhalaatioita pitkin päivää, aamulla flixotide (kortisoni) x2 lisäksi ventoline x2, päivällä ventoline x1 ja illalla ventoline x1-2 ja flixotidex1 (annoksia ollaan nyt vähentelemässä,ennen meni illallakin kaksi flixotidea)...tuohon lisäksi sitten allergialääke mikstuurana, aerius aamuisin 2,5ml... :headwall: tuntuu kamalalta määrältä pienelle ihmiselle, tyttö 1v8kk.
 
Meille sanottiin hammaslääkärissä ettei siitä vedellä huuhtelusta ole juurikaan apua. Mieluummin pitäisi antaa xylitol purkka tai pastilli. Ja hampaita ei saisi pestä n puoleen tuntiin lääkkeen oton jälkeen.
Tälläiset ohjeet saatiin mekin jälkikäteen. Kun lapsen hampaat jo huonossa kunnossa (ja lääkityskin vähempänä).
 
meilä oli sama ongelma alkuun. tyytö oli 2 vuotias kun sai lääkityksen ja tappeluksi meni. Alusta asti aloin myös tytölle kertoa että jos ei suuta huuhdo, suu tulee hyvin kipeksi ja sitten ei kärsi syödä. ajan kanssa ja vahtimisella tehosi.

 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 16.05.2006 klo 22:39 Vieras kirjoitti:
Meille sanottiin hammaslääkärissä ettei siitä vedellä huuhtelusta ole juurikaan apua. Mieluummin pitäisi antaa xylitol purkka tai pastilli. Ja hampaita ei saisi pestä n puoleen tuntiin lääkkeen oton jälkeen.
Tälläiset ohjeet saatiin mekin jälkikäteen. Kun lapsen hampaat jo huonossa kunnossa (ja lääkityskin vähempänä).
Onko kortisoni (sumute) lääkkeestä haittaa hampaille? Luulin että suu on hyvä huuhtoa kortisonin kieleen aiheuttaman sammaksen takia.
 
Me saatiin ristiriitaisia neuvoja hammashoitajalta ja astmahoitajalta, mutta toimittiin siten, että hampaat pestiin ensin ja sit otettiin lääke ja sit vettä päälle, ei vielä osannut sylkeä. Se, että ei suositeltu hampaiden pesua lääkkeen jälkeen, perustui siihen, että sillä harjalla levitetään se kortisoni pitkin hampaita, kun muuten se ei välttämättä joka koloon ole edes mennyt.

Nyt poika on viis ja hampaat ok, lääkkeet päästiin lopettamaan vuosi sitten. Iso asia on luultavasti se, että me ollaan oltu tosi tarkkoja, ettei tartutettu kariesbakteeria, eli ei nuoltu lapsen jätskiä, annettu juoda meidän lasista ym ym.
 
Nyt on astmalasten vanhemmpilla sekä ilmeiseti noilla hammashoitajillakin puurot ja vellit sekaisin tuossa suun huuhtomis asiassa. Kortisonilääke pitää huuhdella pois koska
1. Kortisnoi kuivattaa suun limakalvoja ja sylkeä ei erity siitä syystä normaalsiti ja
2.suuhun tulee sieni (eli se sammas taikka joku muukin sinei voi pesityä suuhun)
3. Hampaisiin tulee kiilevaurioita tuon kuivumisen myötä, mysö karies voi alkaa jyllätä urakalla jos se streptococcus mutans on sinne suuhun päässyt pesiytymään myös.
4. Lääkeaiinetta jää suuhun lääkkeen oton jälkeen ja se menee niellyn syljen/huuhteluveden mukana masuun ja siis lääkettä imeytyy lisää elimistöön.

Ihan jo yksi vuotias oppii huuhtelemaan suun ja sylkemään kun sitä vain riittävästi leikin varjolla opetetaan. Nyt vaan kylpyvettä ruiskimaan ja muutenki harjoittelemaan.
 

Yhteistyössä