2,5vuotiaan keliakia, vilja-allergia, maitoallergia, jotain muuta?

Kyselin tuolla mitänyt? osiossa alkuun, mutta en saanut vastauksia niin etsin sopivamman ketjun ja rekisteröidyin, jotta saisin vähän vastauksia. ;)

Eli kuinka teillä pienet lapset ovat oireilleet vilja-, maito-, tms allergioissa? Entä keliakiatapaukset, oirekuvaa kiitos?


Täällä 2,5v lapsi, astma oireillut vauvasta asti, ruoka-aineallergiat oireilleet alle vuoden ikäisestä ja selvitelty vuoden iästä saakka, atoopikko on juu ja ruokavaliosta poistettu kaura, kanamuna ja banaani. Lisäksi oireilua koirasta, kissasta.

Oireilumme on seuraavanlaista: poskien/kasvojen punoitus, joskus kauttaaltaan urticariapyyppisiä läiskiä, suun ympärillä näppylämäistä ihottumaa, kiukkuisuus ja kärttyisyys, joskus väsymys, mahan turpoaminen +kovuus, syömättömyyttä, vastaavasti kova jano (vain vesi kelpaa), löysää mitä ihmeellisimmän värista kakkaa (mustasta sinapin keltaiseen, joskus sulamatonta ruokaa, vaahtomaista, lirua, välillä kivikovaa...), joskus yökkii, mutta liittyy enemmän hengenahdistus-tilanteisiin.

Lähes päivittäin jotain/useita näistä oireista, ja kertaalleen oltu vuosi sitten jo maidottomalla, ei muutosta mihinkään. Tuntuu, että mitä tahansa syökin, ja vaikka vältelty yleisimpiä ja harvinaisempia niin oiretta tulee kuitenkin kokoajan jostain. Mahdoton tilanne ja oon kyllästynyt/turhautunut mahaoireisiin, välillä iho huono vaippa-alueelta, pelkään että menee niin rikki, ettei parane ilman arpia.

Selvittelyt on tuloillaan; keliakia vasta-aineet/mahd. tähystys eli katsotaan oisko keliakia vai vilja-allergiaa, vai onko kumpaakaan ja toisaalta tarviiko tähystää. Lisäksi tutkitaan uudelleen maitoallergia. Verikokeet katsottu vasta mustan kakan vuoksi, veret ok, vain rauta vähän alhainen.

Mielenkiinnolla vaan kyselen miten muilla ja olisko kellään samanlaista tilannetta ollut, mitä löydöksiä, kuinka kauan oireilut, minkä ikäinen lapsi jne?

Yritän kai sanoa, että vertaistukea kiitos. :heart:
 
Hei!
Onko kokeiltu lääkärin suosituksesta/seurannassa korvikekuuria? Katsottu sitten, onko tilanne rauhoittunut.. Onko antihistamiinia käytössä?

Muksumme n. 5v. ollut vauvasta asti suolisto-oireinen ja astma puhkesi n. 1v.
Atooppinen iho kyllä mutta siisti muutoin (ei paljoa iho-oireita).
Astman ollessa epätasapainossa n. 3v. puhkesi lisäksi uusia oireita.
Diagnoosina oli allerginen refluksi.
Ruoka lisää oireita kuten nieleskelyä, kröhää, ylösnousuja yms.
Mitkään ruokavaliot/kokeilut eivät ole auttaneet.

Nykyään edelleen ulosteongelmia. Vaikka astmakin tutkitusti tasapainossa silti
ollut samankaltaisia hengitysvaikeuksia. On ollut vaikeaa mm. diagnoosin suhteen,
koska mistään ei löydy lääketieteellistä todistetta refluksista tai allergioista.

Tehty tähystys, siinä punottava pohjukaissuoli. Ultraäänessä kaikki ok.
Allergeeniverikokeet, prick-testit ja keliakiatesti negatiiviset.
Refluksimittaukset normaalit, vaikka oireet on.

GastroPanel / Biohit
Tässä linkki vatsaoireita selvittelevään verikokeeseen.

IBS tutkimus - refluksi
Täällä ärtyvän suolen oireyhtymästä, sivuston mukaan voisi johtua jopa piilevistä ruoka-allergioista.

Kannattaa selvitellä keliakian mahdollisuus toki myös.
Jaksamista!
 
  • Tykkää
Reactions: maanmarja
lisää vertaistukea voisi löytyä : www.histamiini.com :: P

Meillä oli ekat oireet 1kk iässä (ihottuma ja ripuli), 3kk kohdalla saatiin tilanne jotenkuten hallintaan ja 8kk iässä testit jo näytti kaikki allergiat. Nyt poika 2v8kk ja alle 15 sopivaa ruoka-ainetta, mutta kasvaa ja voi hyvin.
Kaaostilanteessa kaiken a ja o olisi löytää hyvä ja osaava lääkäri. (Kuten meillä löytyi sitten 8kk iässä...)
 
Meillä neljänkuukauden iästä maitoallergia ja seitsemän kuukauden iästä kaikki viljat. Vehnä ja lehmänmaito ovat edeleen (2v.) ne suurimmat pahikset.

Nyt kun atopia ja tukkeumat limakalvojen turvotuksesta (liimakorvat, bronkiitti, astma) on saatu kuriin, niin pahikset on ollut helppo jäljittää. Eli hengitysvaikeudet voivat aiheutua myös allergiasta, koska ne turvottavat limakalvoja. Tai sitten meillä kävi lottovoitto ja kaikki korvatulehdukset yms. vaan sattuivat katoamaan välittömästi kun allergiat saatiin kuriin ;) Meillä on tosi hyvä allergialääkäri, joka on avoimesti kertonut, että allergialääketiede on vielä lasten kengissä ja kaikki lääkärit mm. monesti infektiolääkärit, eivät usko siihen. Infektiolääkärit uskovat astamalääkkeisiin ja antibiootteihin.


Eli siis kun aloitettiin allergiadietti niin, että käytettiin vain soijaa, maissia ja riisiä kolme viikkoa, lapsen elimmistä puhdistui pikku hiljaa mahdollisista allergeeneistä ja oli helppo tutkia mitkä ruoka-aineet allergiaa aiheuttaa. Koska kun allergiasoivaa ainesosaa ei ole saanut hetkeen, on allerginen reaktio hieman voimakkaampi ja selkeästi todettavissa mm. poskien ja vaippaalueen punoituksella ja mm. ripulilla. Mutta vaati tosiaan, että syötiin vain "allergiavapaita" asioita ja sitten testattiin. Yhden ainesosan etsiminen kerrallaan on vaikeaa, koska niitä voi olla usempi yhtäaikaa jolloin yhden poistaminen ei vielä vaikuta niin, että muutosta huomaisi.

Mutta jos kaura llergisoi uskoisin myös vehnän tekevän näin (vaikka en tietenkään tiedä onko se niin vai ei) koska monesti ne kulkevat yhdessä ja vehnä on kuitenkin se yleisempi allergiaa aiheuttava ainesosa.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä