2010 ELOKUISET IPANAT

Ristiäiset ohi. Neiti oli kyllä tosi nätisti kasteen ajan vaikka hereillä tapitti koko ajan, ei ääntäkään päästäny. Välillä ihan ihmettelen miten voi olla nuin kiltti vauva :heart: Esikoinenki maltto olla isin sylissä vaikka välillä tuntu että meinaa hermot loppua. Hänet siis kastettiin samalla :)

Marlin ja Eevi, huomenna tasan 2kk
 
Meillä myös on pikku-ukko jälleen nuhassa. :( Edellinen nuha kesti kaksi viikkoa ja lähti vasta, kun käytiin kahtena päivänä spirasta hengittelemässä sairaalassa. Nyt nuhaa on jatkunut kolme päivää ja eilen jo kuului keuhkoista taas krohinaa ja jällen oltiin spiran äärellä. Kyllä harmittaa, että toinen on kolmatta viikkoa sairaana, kun ikää ei oo vielä edes kuutta viikkoa!

Menkosta sen verran, että mulla on kummastakin tytöstä tulleet ekat vasta n. 10 kk synnytyksen jälkeen. Imetys ilmeisesti on pitänyt vuodot poissa ja samaa toivon tälläkin kertaa. Harmi vaan, kun imetykseen ei kuitenkaan voi luottaa kovin varmana ehkäisymuotona, vaikkei kuukautisia tulekaan...

Meidän vauvalla ei oo ollut rintaraivareita, mutta unille käydessä sen sijaan huudetaan nykyään lähes poikkeuksetta. Näen kyllä milloin poitsu alkaa olla väsynyt ja alan laittaa ajoissa unille, mutta toinen ei vaan nukahda väsymyksestä huolimatta. Sen sijaan ukkeli sinnittelee ympärilleen tuijotellen niin pitkään kuin mahdollista ja sitten huutaa rättiväsyneenä 5-10 minuuttia ennen kuin simahtaa. Auton istuimeen ja vaunuihin nukahtaa kyllä yleensä huomattavasti vähemmällä huudolla. Voi kun näkisin taas päivän, kun poju nukahtaa sänkyyn tai syliin ilman huutoa!
 
Neiti tukkoinen ja suussa (lähinnä huulissa) sammasta. Lisäks näyttäis et mulla itsellä on nänneissä sammasta (tms..) Keskiviikkona onneks on jälkitarkastus niin ajattelin siellä kysyä että mitenkä sen sais pois. Nyt siis oon yrittänyt neidiltä saada sammasta pois sitruunalla ja puolukalla.

Maijamehi ja pikku M 10,5 viikkoa
 
Maijamehi ootko kokeillu tota sammasta poistaa vichy veen avulla? siis et kastelee vanupuikon vichy veesä ja sit sillä vähä hinkkaa sitä sammasta, sillä pitäs ainaki lähtee ja ihan lääkäreiden sivuilla on lukenut että sitä voi kokeilla.
 
-P-
Kokeneemmilta kaipailisin vinkkejä vauvan "rytmin" muuttamiseen ja nukuttamiseen. Ja mielipiteitä voiko 7 viikkoisen rytmiin edes vielä vaikuttaa... Esikoinen kun on niin ei hajua näistä jutuista. Saa suoraan sanoa jos liian aikaisin toivon itselle mieluista rytmiä :)

Eli poika käy lähes poikkeuksetta nukkumaan iltaisin 23-24 ja haluaisin tätä aikaistaa parilla tunnilla muun perheen rytmiin sopivammaksi. On kyllä väsyneen oloinen jo aiemmin mutta väkisin sinnittelee ja katselee melkein puolille öin, kunnes sitten sammahtaa kun on aivan loppu. Välillä kitisee väsymystään, välillä ei. Mutta haukotukset on sen verran leveitä että väsynyt kyllä on! Koska poika on hirveän kiinnostunut kaikesta ja kova seurustelemaan/puuhaamaan niin keinoina jo tällä hetkellä ympäristön rauhoittaminen (yövalaistus, telkka kiinni) ja kapalointi jottei turha touhuaminen ei häiritse unen tuloa... Myös otsan/nenän yläosan silittely havaittu hyväksi kun poika on rauhallinen ja väsynyt muttei nukahda. Kun silmät hetkeksi menee silittelyn ansiosta kiinni niin uni tulee kuin vahingossa :)

Myös päiväunille saanti välillä työn ja tuskan takana jos on kovin valoisaa, aina löytyy jotain katseltavaa :( Vaunuihin nukahtaa hyvin kun ovat liikkeessä (ja tietty autoon) mutten haluaisi totuttaa siihenkään että aina pitää olla liikettä jotta nukahtaa.

Jos joltain löytyy lisävinkkejä miten nukahtamista voisi helpottaa/nopeuttaa niin kiitollisena otan vastaan!! Ja tietty kommentteja ja vinkkejä tuohon rytmin muuttamiseen... :)
 
maijamehi. mä tein sammakseen kaupan pakastepuolukasta mehua. ja se kyllä sai sammaksen pois toisen pojan suusta. pojalla oli toooosi peitteinen suu ja huulet. annoin sitä maidon jälkeen pienellä ruiskulla pari-kolme tippaa. eikä haittaa vaikka sylkee pois. toisella pojalla on vieläkin, vaikka "lääkitsin" samaan aikaan; tosin tällä pojalla ei oo niin pahana kuin tuolla, joka sen ekana sai. tarttis taas tehdä sitä puolukkamehua: rusensin ihan vaan haarukalla puolukita ja sitten kuumaa vettä päälle hiukan. säilytin muutaman päivän jääkaapissa, ja sieltä otin siihen ruiskuun. ruiskun pesin ja desinfioin kerran päivässä; muuten sitä mehua oli siinä vauvojen hoitopaikalla koko ajan. :) varsinkin toinen poika alkoi jotottumaan makuun, mutta toinne kakoo ja pärskii vieläkin sitä hapamuutta. äitistä se on kovinkin hauskaa - pojasta ei. :/

-P- : sama täällä. kitisevät väsymystä ja muualle ei nukahdeta helposti, paitsi vaunuihin ja autoon. se on sit vaan tän mamman lähdettävä 2 krt päivässä vaunulenkille säässä kuin säässä!! - kiva kiva sitten rännässä, loskassa ja lumituiskussa.
yöunillekin oon pari kertaa aatellut laittaa vaunuihin ja lähtee ulos, mutku on niin kylmä et tarvis sit pukee ja riisuu. ja siihen yleensä heräävät. pöh.
eilen meni nukahtaminen keskivertoa iisimmin - tarvii melkein ruksi laittaa!! ei ollu huutokonserttia. ja arvaatte varmaan kuinka kivaa se on ku on kaksi väsymystä kitisevää ja YKSI sylittelijä.. kyllä siinä hermoja ja luovuutta tarvitaan. :p onneksi rauhottuvat joskus sitteriin kun sitä keinuttaa: toinen siinä ja toinen sylissä. tai on noi vaunutkin tossa olohuoneessa ulko-ovella... joten sinne sitten jos ihan mahdottomaksi menee.
ja meillä on käytössä nuo rievut pojilla nukkumaan mennessä: ne silmille ja sitten vasta rauhoittuvat kun eivät näe mitään kiinnostavaa. ja yleensä rauhoittuvatkin kun saavat ne silmilleen! (jos siis on uni!!)
ja tosiaan makuuhuoneessa ei saa olla valoa juurikaan; muuten katselevat seiniä... ja ne rätit tosiaan auttaa rauhoittumaan. nyt ovat kyllä jo oppineet käsillään ottamaan kiinni ja sitten saan olla jatkuvasti niitä laittamassa takaisin.. mutta parempi sekin kuin sylissä kitisevä kakara ja toinen jossain muualla.

Dreamer ja poikaset 3kk3pv
 
Elisabeth Pantleyn kirja Pehmeä Matka Höyhensaarille on tutustumisen arvoinen kirja. Sen neuvoilla saatiin aikanaan esikoisen kanssa illat sujumaan hyvin. Sanoisin, että alle kolme-neljäkuinen nukkuu juuri niinkuin haluaa. Kirjassa lähinnä kannustetaan selkeään rytmiin vauvan ja lapsen kanssa. Eli iltatoimet toteutetaan ainakin alkuun hyvinkin orjallisesti samaan aikaan ja samalla tavalla, jotta vauva oppii merkit, että nyt on nukkumaanmenon aika.
 
Nukkumaan meno: Meillä auttoi nukahtamiseen se, että veimme vauvan omaan pinnikseensä joka ilta kutakuinkin samaan aikaan, juuri sen jälkeen kun hän oli syönyt (n. klo. 22, kun hän itse olisi suostunut nukahtaman klo. 23-24). Keinuttelimme vähän sänkyä (alla ne keinutassut) ja pidimme tuttia/ silitimme päätä ja sanoimme "nyt nukkumaan". Viikon verran teimme tätä 0,5- 1,5h ja sen jälkeen neiti on alkanut nukahtaa sänkyynsä muutamassa minuutissa/ max puolessa tunnissa. Yön tankkauksen jälkeen nukahtaa heti omaan sänkyynsä.

Liikkuvatko teidän vauvat kovasti nukkuessaan? Laitoin tytön yöllä syömisen jälkeen pinnikseen niin, että jalat olivat aivan jalkopäädyssä, löyhään kapaloon (kädet vapaana). Aamulla kun heräsin siihen, että neiti ähisteli nälissään nyrkit suussa, niin hän oli poikittain pinniksessä ja aivan toisessa päässä. Pää oli jo tuosta poikittaisesta suunnasta kääntymässä jalkopäähän! :O Tyttö oli siis tullut ulos tuosta kapalostaan. Täytyy varmaan kokeilla unipussia ensi yöksi. Se vaan on hankala kun kannan tytön keittiön kautta sohvalle yöpalalle ja tuo alkaa jo olla sen verran pitkä kantaa yhdellä käsivarrella, pullo toisessa kädessä.

Sipsunen & S 2kk ja 1vko :heart:
 
Meillä ei ees mitään varsinaista rytmiä ole koitettu hakea. Tuntuu ihan mahottomalta ajatukselta, kun meiän päivät on aina niin erinlaisia, enkä edes halua opettaa siihen että tiettyyn aikaan päivästä ois päiväunet.

Iltaisin nukahtaa siinä 21-23 välillä suurinpiirtein yleensä. Nyt on alkanut huutamaan iltaisin väsymyksestä, kun ei meinaa millään nukahtaa. Mutta parhaiten nukahtaa kun mennään yhdessä sänkyyn ja imetän siinä vielä. Nukahtaa sitten mun viereen syötyään ja sitten siirrän omaan pinnikseen. Joskus vähän havahtuu siirtämiseen ja saattaa sitten hetken heilua pinniksessä, mutta yleensä kyllä sinne nukahtaa aika pian. :)

Niin ja meillä yövalo on ehdoton. Huomasin tuossa että varsinki aamuyöstä kun jouduin välillä laittamaan valon päälle niin kun nukahti valon ollessa päällä niin heräsi kun sen sammutti. Pari yötä oli yövalo niin nukkui oikein kivasti, siitä loppui kuitenkin patterit muutaman yön jälkeen ja sitten oli pari yötä taas ilman yövaloa niin heräili paljon useammin yöllä ja tosiaan aamusta varsinkin sai sitten nukku valo päällä koko ajan. Nyt sain hommatuksi sähköisen yövalon ja viime yökin meni yhdellä syönnillä! Ennätys kyllä meillä, ei ikinä ole noin hyvin nukkunut :D Ja ensimäinen pätkäkin oli melkein 5h. :) Ja siihen päälle vielä 3h unet ja silloinkin heräsi kun mies lähti töihin..

Ja aamusta vielä torkuttiin kymmeneen asti, mutta sitte söiki useemmin ja aamusin kun torkutaan vielä niin en edes yritä enää siirtää omaan sänkyyn, että saa olla siinä vieressä..

Ja nyt nukkuukin päiväunia ulkona. :) Hän on mukavasti kyllä sellaista rytmiä omaksunut että tässä aamupäivästä nukkuu enemmän ja iltapäivällä ja illalla ei välttämättä nuku ollenkaan, tai sitten nukkuu vaan sellasia pieniä pätkiä.

Chevanne ja Niko 2kk
 
-P-
Kiitos kaikille vastauksista :)
Pitäisi tietenkin olla tyytyväinen kun edes yöt on koko ajan mennyt suhteellisen hyvin eikä pyrkiä itselle täydelliseen rytmiin liian aikaisin! Itse vaan helpoiten nukahdan aikaisin illalla ja ihan mieluusti heräisin aikaisin aamulla. Sitten kun nukkumaan pääsee puolen yön jälkeen niin monesti uni ei meinaa tulla vaikka onkin väsynyt :(
Neuvolassa olivat sitä mieltä että tämä vauva on niitä jotka eivät yksinkertaisesti osaa nukahtaa jollei ole täysin poikki. Neuvot olivat sitten tasoa laitat vaan nukkumaan... Aha, selvä. :headwall:
Tuttia syö mielellään mutten haluaisi sitä käyttää nukahtamisessa koska havahtuu kun se tippuu ja sitten unissaan aloittaa välittömästi huudon.
Onneksi illat eivät ole mitään aivan mahdotonta huutokonserttia, mutta kyllä sitä kitinää ja sellaista naukumista välillä tunti pari tulee ennen unta. Yöllä kun herää syömään niin nukahtaa saman tien uudestaan.

Pitäisi äitin ehkä ite hieman löysätä ja mennä enemmän vauvan ehdoilla :) Mutta jollei toista "pakota" päiväunille niin on koko päivän hereillä ja sitten on ilta aivan kamalaa mekkalaa. Mitä paremmat päiväunet sitä helpompi ilta.

Ihana poika kyllä, hymyilee, naureskelee ja kiljahtelee kovasti. Kääntyilee ja touhuaa myös jo kovin. :)
 
Hellou:)

Meidän vakavasta poitsusta on tullut oikea naantalin aurinko=)
Oli niin totista torven soittajaa ensimmäiset 2kk mutta nyt 2 viikon sisään tapahtunut silmin nähden suuri muutos,kun on vaan yhtä hymyä kun on hereillä.On tyytyväinen jopa lattialla!
Ja vaikka tänään käytiin lääkärissä(jossa kaikki oli ok,ei mitään tulehduksia)pitkittyneen yskän ja räkätaudin vuoksi,valloitti lääkärin hymyllään.
Lääkäri meinaskin että tais olla poika kauhuissaan ekat kk:det rankasta maailmaantulostaan...

Olin ihan varma että on tauti jo iskenyt korviin(meillä 6 lasta tuubiettuja korvakierteisiä)mutta onneksi tosiaan korvat aivan terveet!

Meillä ei käännytä vielä onneksi!Mutta sylissä kinkeää itseään istumaan.Ja kädet hamuaa jo leluja vaikkei ihan osaa vielä täysin kohdistaa.

Päivän rytmi kutakuinkin 2 pidemmät unet vaunuissa(2-3h kerrallaan)valveilla 1,5h-2h ja illalla nukkuu vielä yhdet pikaiset unet sisällä.
Nukahtaa yöunilleen nykyään aiemmin kuin ennen,mikä vallan loistavaa.Eli nukahtaaa 21-22 ja nukkuu vaihtelevasti 2-4h pätkissä.Eli tosinaan syö aika tiheästikin yöllä mutta myös pidempiäkin välejä ollut.Ei valvota vaan syö ja nukahtaa uudelleen.

Tuttia ei edelleenkään huoli muuta kuin kaukalossa autossa ja liikkuvissa vaunuissa.
Oon ollut hiukan väsynyt imetykseen vaikka raskausaikana haaveilin pitkästä täysimetyksestä ja yrittänyt tarjota vauvalle myös korviketta,jotta saan välillä "levähtää".
Tämä herra vaan aika nirppa,eikä pullosta juo sitten millään.Ei edes pumpattua omaa maitoani...:rolleyes:
Koitettu nyt semperit ja nanit ja tänään ostin vielä tuttelia kokeeksi.

Mulla ei ole menkat alkaneet.Aiemmista on alkanut n 6kk-10kk synnytyksestä.

Itsellä on poskiontelontulehdus ja lääkekuuri meneillään ja 1v10kk korvatulehdus ja uusi putkitus tiedossa lähi viikkoina.

Raskausaikana koetut vatsakivut ja sydämen kovat sykkeetkin koettu kertaalleen uusiksi synnytyksen jälkeen.Ilmeisesti kuitenkin jotain paniikkihäiriön kaltaista,syy ei ainakaan koskaan ole täysin selvinnyt.

Aika rankka ollut tämä alku kahdeksannen kanssa noin yleensä,kun aluksi(ekan 3 viikon jälkeen)vain kitisi ja oli tyytymätön.
Mutta nyt näyttää tosiaan jo valoisammalta:heart:
3kk neuvola on tasan viikon päästä ja samalla 2v neuvola ja 6v neuvola,saas nähdä miten sujuu:)

Tsempit kaikille vauvakuumeisille,itse yritän kovasti torjua tuota ajatusta ja nyt keskittyä näiden olemassa olevien rakastamiseen ja kasvattamiseen.Onhan tässä yhdelle avioparille jo aika homma:D
Salaa(no kyllä mies nää tietää) saatan kuitenkin haaveilla vielä iltatähdestä,mutta nyt on todella annettava ajan kulua ja reippaasti,on tuon raskauden vaivat vielä tuoreessa muistissa!!


Tsemppiä ja voimia myös valvottavien ja vatsavaivaisten vauvojen äideille:hug:
Erityisesti Murskeelle,olet ollut ajatuksissani!

Täällä kaikki lasten lelut hujan hajan ja pakko nousta komentamaan muksuja siivouspuuhiin:wave:
 
osaatteko sanoa syytä tämmöseen asiaan, vaivaa mua kun menkat ei ole alkaneet, vaikka en niitä odottaisikaan vielä alkavan.
nyt on jotain viikon ajan lorahdellut pääosin kirkasta valkovuotoa, löytyy siteestä aina kun käy pissalla ja pyyhittäessä tulee paperiin. siis täysin kirkasta vuotoa vähän liman suuntaista, mitä se on? mitään kutinaa saati kirvelyä tai muutakaan oiretta ei ole ollut.

mul oo ikin tämmöstä tullu ja kun sitä todellakin väliin "lorahtaa" kun liikkuu:confused:
 
-P-
giraffe: Samanlaista limaa/valkovuotoa tuli täälläkin reilun viikon ajan, todella lorahteli reilusti välillä. Sitä seurasikin sitten ensimmäiset menkat, alkoi lauantaina (reilu 6 vkoa synnytyksestä).
Jälkitarkastuskin oli silloin kun limaa tuli muttei lääkäri kommentoinut mitenkään. Enkä siinä hässäkässä muistanut edes kysyä.
Menkat muuten ovat aivan järkyttävän runsaat, tätä menoa tässä vuotaa kuiviin parissa päivässä! :(
Melkein vastaa jo jälkivuotoa kun oli runsaimmillaan, toivottavasti loppuu pian...
 
Se unipussi todella auttoi. Neiti nukkui rauhallisesti koko yön ja oli aamulla edelleen samassa kohden sänkyä kun nukkumaan mennessä laitoin :)

Täällä myös käännytään jo kyljelleen molempiin suuntiin ja kovasti harotaan leluja ja tartutaan niihin. Liikkeet tosin eivät ole vielä kovin koordinoituja. Tyttö myös yrittää kovasti nauraa ääneen ja jokeltelee muutamia äänteitä.

Reilu viikko sitten neiti alkoi kuolaamaan ihan toden teolla. Vatsallaan kannettaessa ihan tippuu lattialle. Kuolaavatko teidän vauvat? Tarkoittaako tämä hampaita? Ei kai vielä kuitenkaan? :attn:

Sipsunen & S 2kk 10pv :heart:
 
Eilen oli jälkitarkastus. Kyselin kierukasta, mutta pitää oottaa ens kuun loppuun kun oon menossa oyssiin kolposkopiaan että jos sen vois siellä laittaa sitten. Nyt sain cerazetet, saas nähä alkaako taas vuoto. Esikoisen jälkeen söin 10 päivää ja sitten lensi pillerit kaappiin ku tiputteli vaan. Lääkäri meinas että syyä nyt hieman kauemmin ja kattoa miten käy.
Tänään käytiin sitten neitin kans neuvolassa. Tosi hyvin kyllä kasvaa tissimaidolla, pituutta on 63.2cm(58cm) ja painoa 6740g(5490g). Rotarokotteen sai, saas nähä tuleeko masuvaivoja. Vaikka eipä niitä kyllä oo tähänkään mennessä ollu. Voi olla että neiti on samanlainen teräsvatsa ku isänsä :D

Neiti on nyt kahtena yönä nukkunu kunnon pitkät yöunet. Illalla seittemän aikaan syöny ja sitten nukahtanu, aamulla vasta ennen viittä heränny seuraavan kerran syömään. Tosin ei oo nyt sitten niitä pitempiä päikkäreitä nukkunu vaan ottaa aina semmosia pikkupätkiä. Mutta eipä tuo näytä menoa haittaavan :)

Marlin ja Eevi 2kk
 
-P-
Täällä kans alkoi kuolaaminen ehkä vajaa viikko sitten ja nyt pari päivää on jyystetty omaa nyrkkiä ihan vimmalla vaikkei ole nälkä... Eih jos se tarkoittaa hampaita jo :(
Tuolla tempperamentilla voin vaan kuvitella sitä karjumisen määrää kun niitä alkaa pukkaa!
Ja kun olin ihan siinä uskossa ettei niitä mitenkään voi tulla ennen 5 kk:n ikää...

-P- ja poika huomenna 7vkoa
 
Moikka! täällä keskusteltu sammaksesta ja liikkumisesta,meidän tyttö yrittää nousta sitterissä istumaan ja nostaa jo hienosti selkäänsäkin siinä,ei uskalla jättää kyllä ilman vahtia kohta mihkään muualle kun pinnikseen:),sammasta en ole havainnut olen antanut vähän vettä (keitettyä) imetyksen loputtua.Neuvolassa kans sanoivat puolukkmehun olevan tehokas,ennen laitettiin sitruunamehua.

Edelleen täällä nukutaan vaunuissa: / olis kiva jos toi pinnis alkais kelvata...aina kun laitan sinne ni johan se hetken päästä herää:kieh: kaksiyötä olen saannut tytön nukkumaan siinä. Noh jos ajan antaa kulua ni varmasti pinnis kelpaa.Tietysti kun itte ni väsy en edes jaksa alkaa yrittää iltaisin sitä totuttamista:ashamed:

Menkoista juttua ollut? mulla ei vielä alkanut toiv.ei alakaan=)ainaskaan vielä. en muista nyt kuinka pian ne on edellisten kans alkaneet.

Tyttö muuten alkanut naureskelemaan ja juttelemaan kovasti:heart: kädet on löydetty niitä on mukava katsella ja maistella:heart:kaikki asiat muuteskin kiinnostaa,syöttämisen aikana jos joku lapsista istuu viereen ni syöminen tyssää siihen. Muuten kaikki mennyt oikein kivasti.

päivänjatkoja. lolu ja suvi
 

Yhteistyössä