3-vuotiaan "kuri"

Kuinka paljon vaaditte kolmevuotiasta uskomaan? Ja joudutteko monta kertaa sanomaan ennen kuin tottelee?
Meidän kolme vuotias tuntuu välillä ihan mahdottomalta :headwall: Miltein kaikesta joudun jankuttamaan vähintään kaksi kertaa (yleensä tuo kahden kerran jälkeen uskominen on jo todella hyvin) ja todella yleistä on, että huudetaan kun ei saadakaan tehdä niin kuin halutaan... Asiaan varmaan kyllä olennaisesti vaikuttaa tuo pikkuveli (7kk). Mutta välillä tuntuu todella väsyttävältä, kun tietää ettei sanomisella ole mitään tehoa. Ja toisaalta, kun ei lähipiirissä ole tuon ikäisiä, niin ei oikein tiedä, kuinka paljon pitäisi vaatia :| Varmaankin juuri tuon oman tietämättömyyden takia ei tule sitten aina oltua johdonmukainen, mikä sitten tietysti pahentaa tilannetta :ashamed:
Kaikki neuvot, vinkit ja kokemukset otetaan ilolla vastaan :)
 
Mulla 2v. uhmis, joka ei usko mitään vaikka ymmärtää aivan tasan tarkkaan ja tietää jo mikä on kiellettyä. Jäpättää vastaan vaan, emmä halua, enkä usko!!! No, meillä on kolmen varotuksen/kiellon jälkeen laitettu jäähylle "miettimään". Joskus tehoaa joskus ei, mutta periksi ei passaa antaa :)
 
meillä tehoaa tuo kolmeen lasku vielä niin hyvin, että kakkosella jo korjaa käytöstään, usein jo silloin, kun varoitan laskemisen alkavan. Nurkkaan ei ole koskaan joutunut, kerran muistaakseni on ollut jäähyllä..

Mutta todellakin sinun pitää olla johdonmukainen, miten voit vaatia lapselta jotakin joka ei seuraavan päivänä enään pädekkään. Lapsi menee sekaisin, eikä voi oppia mitenkään käyttäytymään odotustesi mukaisesti, jos et itsekkään ole ihan perillä milloin mitenkin asiat hoidetaan.
Mutta kolme vuotias on vielä kuitenkin varsinainen tahvotaavetti, et toisto on se mitä valitettvasti vain pitää jaksaa, mutta kuitenkin niin että maks sen kaks-kolme kertaa sanot ja aina muista ensin lasta varoittaa tyyliin " jos et nyt kolmeen laskiessa ole vienyt autoja huoneeseesi niin sitten.." meillä tosiaan pääsen korkeintaan kahteen ja monesti riittää, että näytän ykköstä sormella (jos vaikka ollaan kaupalla) niin teho on aika käsittämätön. Mutta kai siinä on sekin, että mitä seuraa sen kolmosen jälkeen ja että lapsikin sen tietää, rangaistus sen jälkeen pitää olla aika mojova. Meillä on kerran kysynyt, että mitä sitten, jos tulee se kolmonen? Siihen vastasin arvoituksellisella äänellä, ettet halua sitä kuule tietää.. ja se on hänelle ollut riittävä tieto, ei kannata ottaa selvää..
 
Kyllä meillä on taisteltu paljon pian 4 v täyttävän pojan kanssa, kun on niin uhmakas, tottelematon ja kova huutamaan vastaan. Siitähän se vääntö juuri tuleekin, kun vanhemman EI pidä antaa periksi, milloin on kyseessä tärkeät periaatteet ihan turvallisuudenkin nimissä! Lapsi silti joko jatkaa kiellettyä toimintaa tai huutaa yhtä kovaa takaisin. Jäähypaikkana käytetään toisinaan viileää eteistä, josta ei pääse itse takaisin sisälle. (ovi haassa.)

Uhmaikä on osoittautunut paljon kovemmaksi haasteeksi kuin olin kuvitellut, ja toivonkin todella että se laantuu ennen kouluikää - muuten on ihan toisen luokan ongelmat edessä jos ei koulussa tottele!

Mutta ap:lle vastaisin, että jos ei kolmella sanomisella tottele, laita tottelemaan ihan konkreettisesti taluttamalla tai raahaamalla. Näytä, ettei vanhempia voi pomottaa uhmalla.

 
Meidän tuo kohta 4 v on myös erittäin vaativa. Varsinkin nyt kun on mennyt ekaa kertaa päiväkotiin niin kotona todella koetellaan rajoja ja rakkautta. Päiväkodissa todella helppo..näin sanovat. ;) Tiedä häntä.
Meillä on kaava: ensin sanotaan nätisti, sitten tiukasti ja jos ei toimi niin isoilla kirjaimilla. Riittää usein jos varoittaa että eihän tarvi sanoa ISOILLA KIRJAIMILLA?!
Myös jäähy käytössä sellaisissa tilanteissa joissa tietää mitä ei saa tehdä. Kolmeen lasketaan ja kolmosella jäähylle. Siellä mahd rauhallisesti kerrataan mitä tuli tehtyä ja jää sitten itse funtsimaan. Kun haen pois niin kerrataan miksi jäähylle jouduttiin. Jäähyllä saa raivota.
Mutta huomaa tosiaan et on uhmaa kun joissain muissa tilanteissa kaveri on ihan älyttömän suloinen ja kuin sokerissa kastettu. Yks päivä kirkkain silmin mulle selosti. :Äiti sä oot niin ihana. Sitten kun kasvan isoksi pojaksi niin meen sun kanssa naimisiin. Ihan kuin rypisi suloisuudessa jotta kohta voi taas testiä minuu. :p
 
Meillä kolme lasta, joista keskimmäinen nyt 3v poika. On todella omapäinen ja uhmakas. |O Joskus tuntuu ettei usko millään ja jäähypenkki ahkerasti käytössä. Meilläkin käytetty tota laskemistekniikkaa ja joskus tehoo, joskus ei. Matkii kovasti myös isompaa 5,5 v veljeään. Jos isompi esim. kerää kiltisti lelut, niin hänkin jos isompi kiukuttelee, niin hänkin. 1-vuotiasta pikkusiskoaan kiusaa aika paljon myös ja siitä on usein jäähyllä
 
Juu, tutulta kuulostaa edellä mainitut metodit ja kolmevuotiaankin konstit! :) Meillä myös just 3-v. täyttäny pojanveitikka ja sen pikkuveli 8,5kk. Veljeä sitten on alkanu enemmän myös käyttää uhmaassaan "uhrina". Jäähyllä istutaan välillä joka päivä, välillä ei viikkoon. Paljon ulkoilua vaatii myös, et pysyy uhma ja touhu hanskassa. :LOL:
 

Yhteistyössä