5-6-vuotiaan uinti- ja lukutaidot poika/tyttö

Olipa sekava otsikko :) Osaako teidän 5-6-vuotiaat lukea tai uida?

Oma kohta 6-vuotias poika ei tunne lähes mitään kirjaimia eikä toivoakaan että oppisi uimaan vielä pitkään aikaa, tykkää vaan kahlailla matalassa vedessä. Mietin vaan että mitä tuon ikäisen kuuluisi osata, välillä tuntuu että oma poika on ikäisiään kehittymättömämpi monessa asiassa. Onneksi sentään oppi keväällä pyöräilemään ilman apupyöriä.
 
Viimeksi muokattu:
Meillä tyttö täyttää elokuussa 6v. Osaa uida 10m ilman apuvälineitä ja osaa lukea joitain lyhyempiä ja/tai tuttuja sanoja. Osaa myös kirjoittaa nimet, perheenjäsenten sekä osan tarhakavereista ja joitain lyhyempiä muitakin sanoja.

Poika täyttää joulukuussa 5v, ui kellukkeiden kanssa, sukeltelee hyvin ja tekee jopa kuperkeikkoja veden alla. Osaa kirjoittaa oman nimensä ja tunnistaa sen kirjoitettuna, mutta muuta ei osaa lukea eikä kirjoittaa.
 
Taitaa olla tytöillä ja pojilla kehityksessä vähän eroja, näyttää että tytöt kehittyisivät ainakin tässä vaiheessa nopeammin. Minunkin poika osaa kirjoittaa nimensä ja mallista kyllä kirjoittaa mutta ei muuten. Tuntuu että pojat keskittyy enemmän leikkeihin ja ulkona remuamiseen ja tytöt enemmän älylliseen toimintaan. Poikani on kyllä sitten taas liikunnallisesti huomattavasti lahjakkaampi kuin tämä miehen 6-vuotias tytär.
 
Meillä eskariin menevä poika oppi lukemaan jo viime syksynä eli reilu 5v:nä ja samoihin aikoihin rohkaistu myös opettelemaan uimaan. Nyt poika ui vielä kellukkeiden kanssa ja onkin innokas uimari ja sukeltelija. Syksyllä olis tarkotus kokeilla miten sujuu ilman kellukkeita. Lukea osaa jo melkein tekstejä telkasta ja autolla ajaessa paikkakuntien nimiä.
 
Tyttömme 6 vee oppi kirjaimet noin 4-vuotiaana, koska ukki ja mummo tekevät paljon ristikoita. Vähitellen on oppinut lukemaan ja kirjoittaa oman nimensä, muihin sanoihin tarvitsee aikuisen apua kirjoittaessa. Osaa uida kellukkeiden avulla aika hyvin, lähinnä on käynyt isänsä kanssa kylpylöissä tms. uimassa. Pyörässä on vielä apupyörät eikä halua vielä niistä luopua tänä kesänä. Kirjaston lastenkirjoja ja lastenlehtiä lukee joka päivä !
 
Meillä pian 5v. täyttävä tyttö oppi lukemann 4v 3kk iässä ihan itsekseen ja kirjoittaa itse omatoimisesti korvakuulolta jo oikeastaan kaikki sanat, toki vielä kirjoitusvirheitä tulee. Uida ei vielä osaa, mutta on juuri menossa uimakouluun. Ilma apupyöriä oppi ajamaan tänä kesänä.
 
Meillä 4,5 -vuotias tyttö ja ei osaa vielä uida. Kellukkeilla kylläkin, mutta ilman niitä ei lainkaan. Kirjoittamaan oppi nimensä, äidin, isän ja parin muun läheisen nimen jo 1,5 vuotta sitten (nyt kirjoittaa jo aika paljon ihan korvakuulolta, tosin ei Napso09:n lapsen tavoin noin hyvin vielä) ja kirjaimetkin osasi täysin kolme vuotiaana. Nyt osaa lukea lyhyitä sanoja ja uskonkin, että pian oppii lukemaan.
Nämä on ihan lapsesta kiinni. Ja tähän varmasti vaikuttaa perimäkin edes jotain, sillä itselläni lukeminen ja kirjoitus onnistui myös alle viisi vuotiaana, mutta urheilullisesti olen aina ollut huono! Tyttö siis tuntuu seuraavan minun jalanjälkiäni. B)
 
Meillä isompi oppi lukemaan ja kirjoittamaan hiukan jo 5v, ja kuusi vuotiaan jo luki lähes kaikki sanat ihan ok. Kirjoituskin sujuu kivasti.
Uimaan sama kaveri oppi myös 5v.
Nyt pikkuveli 4v on altaass koko ajan ilman kellukkeita, mutta "uiminen" on sitä, että sukeltaa ja ui sammakkoa veden alla, käy vain välillä hakemassa ilmaa ;)

Mutta luulisin, että aika nopeeseen tahtiin on edistytty, ei kaikki kaverit osaa vieläkään uida, vaikka jo seitsemän ovat.

Kaikki tahdissaan!
 
Meillä 5 vuotia poika, kovasti opettelee uimista ja hyvin on lähtenyt menemään kellukkeiden avulla. Yritti jo hieman ilman kellukkeita ja kyllä se jo muutaman metrin uikin =) Jos ei vielä tänä kesänä opi pidempiä matkoja uimaan niin ensi kesänä sitten.

Kirjaimet meillä tunnetaan ja lukee pieniä helppoja sanoja, laskeminenkin onnistuu jo ilman sormia. Hoidossa kun laskeevat montako poikaa ja tyttöä on paikalla, niin meiltä tulee jo vastaus kuin apteekin hyllyltä, osaa myös laskea lapset yhteensä ilman sormia :p

Kovasti jo odottaakin hoitoon pääsyä, joka alkaa maanantaina... =)
 
sau
Meillä poika oppi uimaan vasta 7-vuotiaana, mutta pikkusisko ui ja sukelsi 4,5-vuotiaana täyttä häkää, samoin pyöräily (joo off topic...): poika ilman appareita 4,5 v, sisko 2,5 v. Poika oppi kirjoittamaan 5,5 v. ja lukemaan siitä puolen vuoden päästä. Sisko täytti juuri 5v eikä vielä hajuakaan em. taidoista.
 
Meidän 5 ja puoli vuotias osaa kirjottaa oman nimensä, ei muuta, eikä osaa uida.

Tytöt taitavat olla näissä asioissa nopeampia, kun meidän vajaa nelivuotias tyttö osaa jotakuinkin yhtä paljon.
 
Ei se ole sukupuolesta kiinni. Meidän vanhin tyttö ei osannut lukea vielä ekanluokan loputtua ja tuplasikin sen. Eskarissa oppi kirjottamaan nimensä ja laskemaan kymmeneen. Apupyörät sai pois sinä kesänä kun koulu alkoi. mutta uimaan oppi neljä vuotiaana. Toinen neitokainen on viisi ja osaa kirjottaa nimensä, tuntee paljon kirjaimia ja numeroita osaa laskea kolmeenkymmeneen. uida ei osaa, ei lähelläkään. Lähinnä kahlailee.....
 

Yhteistyössä