5kk vauvan oikuttelua

  • Viestiketjun aloittaja alkup1
  • Ensimmäinen viesti
alkup1
Muutama murhe hienosti menneen alun kanssa; ensinnäkin tyttömme on kääntymisen opittuaan ruvennut pyörimään hoitopöydällä niin ettei malta olla selällään kun vaippa pitäisi vaihtaa. On kokeiltu mobilea, annettu lelu siksiaikaa käteen ym. Onko mun ainoa vaihtoehto vaan siirtyä housuvaippoihin?Osaa kyllä olla aloillaankin mutta hiukan liikaa on nyt liikettä.MITEN LIIKKUVAISEN VAUVAN SAA VAIPANVAIHDON AJAKSI PAIKALLEEN?

Toinen pulma on syöminen; neitimme litkisi vain maitoa :S Kiinteiden maistelu aloitettiin heti kun 4kk tuli täyteen ja alkoi ihan ok, mutta nyt vain mutristaa huuliaan yhteen. Olen yrittänyt lauleskella, ilmeillä, kutitella leuasta lusikalla, maiskuttanut, ym. Ja selkeästi on nälkä, sillä maito kyllä kelpaisi ja muutenkin meillä on aika säännöllinen rytmi. MITEN IHMEESSÄ SAAN LAPSENI SYÖMÄÄN?
 
"vieras"
Se on vaan sinun punnerrettava se vaippa päälle. Eikä kuule helpotu yhtään, meinaan että mitäpä aiot tehdä tulevaisuudessa, kun sinun on puettava vaippa raivoissaan mutkuilevalle 1,5 -vuotiaalla? Kannattaa opetella vaihtamaan vaippa lattialle tai sängyllä, niin ei tartte putoamista pelätä.

Tuon ikäisen perusruoka on maito. Että elä nyt syömään pakota.
 
Nopeat liikkeet ovat vaipanvaihdossa valttia, jos on oikein eläväinen ipana. Eipä tuohon oikein muuta neuvoa osaa antaa, jos ei sitten housuvaippoihin halua siirtyä ja hankalaa niidenkin pujottaminen on meneväiselle vauvalle.

Mutristeleeko kaikille soseille? Maito on kuitenkin tuon ikäisen pääasiallinen ravinto, joten aikaa on rauhassa harjoitella ja totutella :)
 
VS
avaa se vaippa valmiiksi syliisi, itse istut lattialla tukevasti. Nostat paljaspeppusen muksun suoraan vaipan päälle istumaan, siis selkä sinun mahaa vasten. Suoristat vaipan ensin takaa, sitten edestä, teipit kiinni, ja takaa vielä ne vuotoreunat esille. AVOT!

Ei se niin vaikeeta ole.
 
alkup1
No olen yrittänyt lattialla ja sängyssäkin vaihtaa, tosin ei hänellä tippumisvaara ole hoitopöydällä. Neuvolasta tuli kehotus että pitäis saada menemään jo 2 kertaa päivässä soseita, ja kaikille soseille mutristelee.
 
"vieras"
Meidän 7 kk vanha ja 11 kiloinen mörssäri vasta pistääkin vastaan kun vaippaa vaihdetaan, mutta täytyy vaan olla nopealiikkeinen :D ja hoitopöydästä on luovuttu jo, turvallisempi vaihtaa lattialla tai sylissä.

5 kk;n iässä teki lakon soseisiin, pidin viikon tauon ja taas maistui. Tosin söi ekat 2 kk vaan marja ja hedelmäsoseita, nyt menee kaikki muutkin jo ja esim. lihaperuna on todellista herkkua :p eli kokeile eri makua, toiset tykkää alussa makeesta enempi, ei ole pakko tuputtaa esim. perunaa. Tarkoitus on kuitenkin pääasiassa maistella, ei niinkään täyttää vatsaa 5 kk:n ikäsellä.
 
"maatuska"
niinkuin monet jo tuossa sanoivat, MAITO on se ensisijainen ravinto 5 kk vauvalle. Ja vielä jopa vuoden ikään saakka lapsi kerää kokemuksia ja makuja. Voit hetkeksi unohtaa koko sosehomman... päivä/ pari. Palaat sitten takaisin "makuretkelle".
Voit kokeilla antaa lapsukaiselle käteen esim. kiinteän porkkanan imeskeltäväksi. Sekin on maku. ja jos tahdot, voit kokeilla sinne "väliin" luikauttaa lusikan kärjellä sosetta/kiisseliä ym. mikä teidän ensimmäinen makunne olisikaan.
Lapsihan tarvitsee peräti 7 maistelukertaa, ennenkuin "muistaa" mitä syö..... Ajattele: VIIKKO siinä menee saman porkkansoseen kanssa.... Ja annoskoko on kuitenkin vain 3-5 tl!!!

Ja toinen "niksi" on tutustua SORMIRUOKAILUUN. Siinähän ei äidin "tarvitse" syöttää lainkaan.....

Vaipanvaihto sen sijaan on TAITOLAJI!!! ;)
 
Ei se mitään oikuttelua ole, vaan kasvamista.

Vaipanvaihto on taitolaji, kuten edellä mainittua :D
Mies tapas 'lukita' kädet lattiaan jaloillaan (ja siis tosiaan lattialla hoito vaipanvaihdon, ei missään tasolla) ja pitää näin liukasliikkeinen tenava aloillaan. Huutoahan siitä tuli useimmiten, silkasta harmista, mutta elämä on. Vaippa vaihdetaan, halusi mukula sitä tai ei.
 
  • Tykkää
Reactions: Viinipyräle
"Vieras"
[QUOTE="maatuska";28185857]niinkuin monet jo tuossa sanoivat, MAITO on se ensisijainen ravinto 5 kk vauvalle. Ja vielä jopa vuoden ikään saakka lapsi kerää kokemuksia ja makuja. Voit hetkeksi unohtaa koko sosehomman... päivä/ pari. Palaat sitten takaisin "makuretkelle".
Voit kokeilla antaa lapsukaiselle käteen esim. kiinteän porkkanan imeskeltäväksi. Sekin on maku. ja jos tahdot, voit kokeilla sinne "väliin" luikauttaa lusikan kärjellä sosetta/kiisseliä ym. mikä teidän ensimmäinen makunne olisikaan.
Lapsihan tarvitsee peräti 7 maistelukertaa, ennenkuin "muistaa" mitä syö..... Ajattele: VIIKKO siinä menee saman porkkansoseen kanssa.... Ja annoskoko on kuitenkin vain 3-5 tl!!!

Ja toinen "niksi" on tutustua SORMIRUOKAILUUN. Siinähän ei äidin "tarvitse" syöttää lainkaan.....

Vaipanvaihto sen sijaan on TAITOLAJI!!! ;)[/QUOTE]

Ootas, sormiruokailu 5 kk vauvalle? Miten tuo onnistuu? Soseita pöydälle vauvan itse kauhottavaksi :D?.
 
syli
Opettele hoitamaan pukemiset ja vaipanvaihdot sylissä. Alussa on hankalaa, mutta vähän ajan päästä se alkaa sujumaan näppärästi. On kiva, kun vaipanvaihdon voi tehdä missä vaan. Lapsen motoriikalle sylihoito on myös hyväksi. Toisen lapsen kanssa aloitin sylihoidon 3-kuukautisesta alkaen fysioterapeutin suosituksesta.
 
"ahaa"
Ei tuon ikäisen kuulu syödä soseita vaan pelkkää äidinmaitoa (jos ei riitä, korviketta). Neuvolassa on neuvottu väärin.

Meillä on ollut useampi noita rimpuilukausia, menevät onneksi pian ohi. Vaihda vaikka hetken aikaa lattialla vaippa ja koita sitten siirtyä uudestaan pöydälle.
 
"vieras"
[QUOTE="ahaa";28186299]Ei tuon ikäisen kuulu syödä soseita vaan pelkkää äidinmaitoa (jos ei riitä, korviketta). Neuvolassa on neuvottu väärin.

Meillä on ollut useampi noita rimpuilukausia, menevät onneksi pian ohi. Vaihda vaikka hetken aikaa lattialla vaippa ja koita sitten siirtyä uudestaan pöydälle.[/QUOTE]

Tiesitkö että vauvoja on eri kokoisia ja nälkäkin eri luokkaa? Meillä iso poika joka alkoi rintamaidon lisäksi saamaan kiinteitä neljän kuukauden iässä. Ensin siis tietty maistelua ja nyt reilu viiden kk iässä jo vähän enemmän. Korviketta en todellakaan hänelle anna vaan rintamaito ja soseet saavat tyydyttää hänen nälkänsä.
 
  • Tykkää
Reactions: Aamuäree
"asd"
Kuulostaa kauhean tutulta, täällä samanlainen 5kk ipana. :) kyllä puuro ja hedelmäsoseet mitä ollaan maisteltu niin menis kolisemalla alas, mutta kun tarjoais bataattia, kesäkurpitsaa tms. tai jopa sekoitettuna niin ei millään. Puljaa vaan ulos ja pian tulee kiukku sitten kun yrittää antaa lisää, vaikka nälkäinen toinen on.

Vaatteiden ja vaipan pukeminen on kyllä aikamoista venkoilua, pitäis päästä ympäri. Se ei auta olla kuin nopea. Meillä onneksi huomita vie vieressä oleva vaippapussi jossa on ihana liberovauva. Sille kyllä jaksetaan jutella aina välistä, tai jos vaippapussi on vähän vaillinainen jo niin sitä on kiva riepottaa. :)
 
"vieras"
No se vaipanvaihdon ja pukemisen ongelma tulee jokaiselle vastaan, ei siinä auta kuin hoitaa homma nopeasti. Viisikuisen vaipanvaihto on kuitenkin vielä aika helppoa verrattuna kävelevän, vastahankaisen lapsen vaipanvaihtoon.

Ja tuon ikäisen ei tosiaan tarvitse saada kahta ateriaa soseita päivässä. :D Viisikuinen ei TARVITSE minkäänlaisia soseita, suositus on ylipäätään aloittaa maistelu vasta puolivuotiaana. Voihan niitä maistattaa jos tykkää mutta ei nyt väkisin syöttää jos lapsi ei ole vielä valmis, ja se yksi puolikaskin lusikallinen riittää mainiosti. Energiaahan vauva ei soseista saa niin että sillä olisi mitään merkitystä.
 
"pönttö"
[QUOTE="Vieras";28186122]Ootas, sormiruokailu 5 kk vauvalle? Miten tuo onnistuu? Soseita pöydälle vauvan itse kauhottavaksi :D?.[/QUOTE]

Hyvin onnistuu. Meidän tyttö maistoi ensimmäisen kerran kiinteitä 5kk 2vko ikäisenä. Laitoin eteensä pöydälle puolikkaan keitetyn perunan, tyttö otti sen käteensä, haukkasi ja nielaisi. So simple.

Kahden viikon aikana (täyttää siis juuri puoli vuotta) on tähän mennessä syöty perunaa, parsakaalia, porkkanaa, banaania, maissinaksuja ja kaurapuuroa. Ainoastaan kaurapuuron olen laittanut lusikkaan valmiiksi ja senkin tyttö vie itse suuunsa. Muuten en ole syöttänyt lainkaan, laittanut vain ruokia pöydälle käden ulottuvillensa.
 
alkup1
Pelkäsin että on virhe kysyä täältä,ei pitäs kai lukea näitä enää. Jos ajattelisin että käytös on "oikuttelua" mua ei kiinnostais asian hoito_Olen vain huolissani ja kirjoitushetkellä ehkä hieman turhautunut.Anteeksi että olen esittänyt asian niin että syyllistän häntä.Ja anteeksi konkarimammat,JOLLEKIN nyt vaipanvaihto voi olla haaste joskus.Joillakin nää on ekaa kertaa edessä ja paineet kovat kun suvun eka lapsi.
 
hehe, ihan samoja ongelmia täällä 5kk tytön kanssa, meillä tosin vängätään välillä myös rinnalla, meinaa niin keittää väliin koko imetys!!! soseet tosin alkanu maistua jo jonkin verran, jännä että välillä se puolirääkyy mut suu aukeaa kuitenki isosti lusikalle, tiiä sitte mitä traumoja siihen istutan syömisestä pienestä pitäen..
 
Älä kuuntele täältä tai muualtakaan pahoja kommentteja :)

Vaipanvaihto on ihan perushoitotoimenpide, josta päättää äiti. Opettele luottamaan äitiyteesi, lempeällä pakottamisella (pidät kiinni lapsesta) onnistuu vaihpanvaihdot ja myöhemmin pukemiset ja monet muut. Aikuisella on oikeus (ja velvollisuus) määrätä tällaisissa asioissa, turhat kikkailut (maanittelut) vie helposti myöhemmin siihen et lapsi alkaa vedättää vanhempiaan.

Kun äiti saa tahtonsa konstailematta läpi, lapsi myös nopeasti havaitsee rimpuilun turhaksi.

Onnea ihanassa tehtävässäsi pienen lapsen äitinä, hyvin kaikki menee! :)
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä