6kk puhuu?

  • Viestiketjun aloittaja jiki
  • Ensimmäinen viesti
jiki
Minkä ikäisenä teillä lapset oppineet ekat sanat? kaverin naamakirjapäivitys kertoo hänen 6kk sanovan kissa. Äiti ja isi kuulema myös jo melkeen tulevat oikein. Miun 10kk ei edes yritä sanoa mitään... :)
 
Dirliddan
No joo. Kyllä se voi mahdollista ollakin jollain tapaa. Mutta ymmärtääkö sanomaansa, vai sanooko vain perässä? Siinä on suuri ero.
Meillä 8 kk ikäisellä tuli sanoja selvästi, ja 9kk ikäisenä osasi kertoa kahdella sanalla asioita siten että hänen kanssa pystyi keskustelemaan. Toisaalta, tämä lapsi ei liikkunut paljoa. Toinen lapsistamme ei puhunut lainkaan vielä yli vuoden ikäisenäkään, mutta heilui ja hillui ja kiipesi minkä ehti. Eli se on hyvin yksilöllistä.
 
"vieras"
Meidän lapsi sanoi iiihan selvästi 6-kuisena ÄITI. Taitaa äidin korvat kuulla mitä haluavat :). Nyt kymmenkuisena mielestäni yrittää jo ihan oikeasti matkia tavuja esim kakka - ka ka ja vaippa - vai vai.
 
Tuskin vielä tuossa iässä kauheasti puhuu. Meillä kyllä 5 kk vanha on ihan selvästi mumissut mama ja maamaa monta kertaa (muun epämääräisen höpötyksen seassa). Pitäisikö nyt väittää, että puhuu kovasti? :whistle:
 
tiedän
olen samaa mieltä etteivät 6-7kk ikäiset vauvat puhu. vahingossa voi tulla äänteitä jotka kuulostavat sanoilta. kyllä minunkin 4,5kk ikäinen vauva "sanoo" äiti jos sen niin haluan kuulla...
 
jiki
no joo siis kyllä tuo oma 10kk on muutaman kerran sanonut äiti, esim naurun lomassa, juuri näitä että äidin korvat on kuullut mitä haluavat... mutta joo siis että mun ei kuitenkaan tavii nyt sittenn huolestua, kun meillä ei vielä runoja lausuta? :)
 
ei puhu :)
kyllä se "puhuminen" tuossa iässä on vaan toistamista perässä, äänteiden toistoa. Esim kissa on varmaan ssshhh ja äiti ättä, isi si jne. Meillä 1v1kk sanoi kissaa juurikin ksshhhh aika pitkään jo 9kk iässä, nykysin se on unohtunut kokonaan. Äitiä toisti perässä ättä tai tä, isi oli tuo ssi, tai iti mutta nekin jäi ja nyt tulee ihan äiti. Isiä ei suostu sanomaan :)
 
"miepä"
9kk sanoo äiti, kakka, pappa, lamppua yrittää sanoa, se mppu tai sinne päin. Lisäksi matkii miten kissa sanoo ja miten ankka sanoo. Taitaa ruveta aikasin puhumaan niinkun esikoinenkin 10 vuotta sitten : )
 
Kielenkehitys on tunnetusti hyvin yksilöllistä. Harvinaistahan se olisi, että 6 kk vauva sanoisi jo tarkoituksellisesti merkityksellisiä sanoja, mutta omani sanoi ensimmäisen merkityksellisen sanansa 7kk iässä, kun halusi syliin ja rintaa, äänsi selvästi vain yhden sanan( erona jokelteluun, jossa tavuja toistetaan peräkkäin tyyliin mamamamama papapapa ätätätätä) ja nimenomaan tilanteissa, joissa oli jonkun toisen sylissä ja kurotteli käsillään minua kohti ja seuraavina kuukausina tuli aina sana tai pari lisää sanavarastoon niin, että ensimmäisen vuoden lopulla merkityksellisiä sanoja oli jo kymmenkunta.

Sen sijaan sekä jokeltelu- että esijokeltelu-kaudella voi tulla äänteitä, jotka muistuttavat sanoja, esim. oma tyttäreni toisteli kolmen kuukauden iässä usein "sanoja" kuten herkkua, ilman, että se tietenkään merkitsi mitään. Ero merkityksellisen sanan ja jokeltelun välillä on se, että lapsi toistaa merkityksellisiä sanoja vain tietyissä (oikeissa) tilanteissa, kun taas jokeltelun lomassa erottuvia sanoja sanotaan tilanteesta riippumatta.
 
"tiina"
Kaverimme jutteli silloin 6kk vanhalle pojallemme jotain "äijäjuttuja" ja vauva ihan selvästi toisti sanan äijä, sen kuuli neljä aikuista ihmistä. Sen jälkeen hän ei sitä kylläkään enää toistanut, eikä jutellut muutakaan ennen kuin 10kk iässä alkoi tulla sanoja. Hassu sattuma tai mikä tahansa sitten olikaan kyllä, olimme hieman hämmästyneitä :)
 
vierailija
Pikkusen tulee myöhässä, mutta juuri tilasin paperit omista neuvolakäynneistä lapsena. Selkeästi lukee, että ensimmäiset sanat 6kk ja 10kk iässä opittu värit ja numerot. Kyllä tuokin siis mahdollista on, vauvojen kehityksessä on paljon eroja.
 

Yhteistyössä