7-kuisen rintamaidon tarve?

Aloitin kiinteät 5 kk iässä. Alusta asti kaikki ruoka on maistunut pojallemme tosi hyvin. 6,5 kk ikäisestä eteenpäin vauva on saanut 4 kiinteää ateriaa päivässä. Neuvolasta sanottiin, että on ok lisätä ruokien määrä neljään. Olen miettinyt, saako vauva tarpeeksi rintamaitoa, sillä imetyksiä on päivällä enää kolme. Rytmi on tällainen:

- klo 7-8 (kun on herännyt): rintamaitoa + aamupuuro
- klo 11: lounas (kasvis- tai lihakasvissosetta + joskus hedelmäsosetta)
- klo 14-15 (kun on herännyt päiväunilta): rintamaitoa
- klo 17: päivällinen (kasvis- tai lihakasvissosetta + joskus hedelmäsosetta)
- klo 19: iltapuuro ja iltapuuhien jälkeen rintamaitoa

Joskus vauva ei suostu syömään rintaa iltapäivällä, jolloin päivällä imetyksiä on vain kaksi. Aterioiden yhteydessä ja muulloin päivällä tissi ei kelpaa. Yöllä (nukkuu klo 20-7) vauva syö yleensä tissiä 2-3 kertaa.

Onkohan päivällä saatava maidon määrä riittävä? Neuvolasta sanottiin, että viidennenkin kiinteän aterian (välipalan) voisi jo lisätä, mutta pelkään, että kohta vauva ei syö rintaa ollenkaan.

 
Meillä (6,5 kk tyttö) on samanlainen päivärytmi ja samantyyppiset ateriat käytössä, kaikkea osaa syödä ja reippaasti maistelee ja aukoo suuta. Vauva on yleensä hyvin nukkuva ja pienempänä söi vain 1-2 kertaa yössä. Nyt viime aikoina yösyönnit ovat tihentyneet kolmeen kertaan ja samalla päivämaitojen osuus on vähentynyt. Huonoimmillaan suostui syömään rintaa vain kahdesti päiväsaikaan. Korvikemaito tai lypsymaito ei kelpaa, vettä juo kyllä soseen kanssa. Yritin niinkin, että olisin tarjonnut aterioilla rintamaitoa ensin, mutta maidon jälkeen ei kelpaa enää mikään sose, joten noin päin se ei toiminut. Toisaalta, soseen jälkeen ei yleensä kelpaa sitten maito...

No, yösyönnit olivat meillä sellaisia, että aluksi vain imeskeli rintaa ja koin ettei ollut nälkäinen. Söi kyllä kun alkoi herua, mutta jos oli syönyt parikin kertaa yön aikana, niin meni pitkälle yli puolen päivän, ennen kuin maistui kunnolla yhtään mikään. Päättelin tästä, että ei syö yöllä nälkäänsä ja aloitimme viime yönä pehmeän tassuttelu-unikoulun, jonka isä hoitaa.

Samaan yhteyteen päätin kokeilla lisätä ateriamäärän viiteen eli hedelmäsoseen välipalamaidon yhteyteen. Tänään sitten on syönyt aamusta asti hyvin ja juonut maidotkin. Aiemmin ei ole lounaan ja rintamaito-välipalan välissä ottanut mitään, mutta nyt joi reilun tissillisen tunti lounaan jälkeen. Ja välipalamaidon päälle maistui hiukan hedelmääkin. Nyt odottelen että heräisi iltatorkuilta, tavoitteena on kokeilla taas maitoa kasvissoseen päälle.

Jos tämä onnistuu, niin saataisiin 5 imetyskertaa päivään. Tietty koko paketti varmaan tässä lähipäivinä elää, mutta toivon että onnistuu...
Epävarma olo itsellä kuitenkin on, mitä jos kuitenkin itkee nälkäänsä yöllä? Nyt jännään, menisikö ensi yö paremmin.

Nyt tuli vähän tilitettyä omaa epävarmuutta, mutta sopi niin hyvin aloittajan aiheeseen. Toivottavasti sait tästä edes vähän vertaistukea :)
Varsinaisena vastauksena kysymykseesi ajattelen, että kokonaismaitomäärä teillä (4-5 imetyskertaa) on varmaan riittävä, jos hyvin silloin syö eli n 600ml arvelet kaikkiaan vuorokauden aikana heruvan.
 
Kiitos vastauksesta. Meilläkin yöheräilyjen määrä lisääntyi, kun kiinteiden määrä lisääntyi. Juuri siitä syystä mietinkin, haluaako vauva nyt syödä yöllä maitoa siksi, että syö päivällä niin harvoin rintaa. Toisaalta lisääntyneet yöheräilyt voivat johtua myös siitä, että kiinteiden määrää lisätessä yöunet pidentyivät 8-9 tunnista 11 tuntiin.

Mietin itsekin, pitäisikö yrittää saada yöimetykset kokonaan pois, ei meidänkään poika syö yöllä kovin paljon, noin 5 min ja nukahtelee välillä, mutta nukahtaa niin kätevästi siihen tissille. Meidän poikaa vaan ei varmastikaan saa tassuttelulla nukahtamaan yöllä, koska iltanukahtaminenkin tapahtuu aina syliin pienen itkun kanssa.
 
Hei, mielestäni nuo imetysten määrät vaikuttavat varsin sopivilta. Meillä vauva (+7kk) syö 5 ateriaa päivässä jonka lisäksi imetän 4 kertaa päivässä - öisin ei syödä enää ollenkaan.

Teetkö nuo puurot veteen vai käytätkö esim. vauvapuuroja joissa on maitojauhetta? Meillä käytän nykyään usein maitopuuroja kun imetys väheni niin paljon entiseen verrattuna. Nyt ainakin luulisin vauvan saavan tarpeeksi kalsiumia puuron ja imetyksen muodossa. Olen mielestäni lukenut että 4-5 tehokasta imetystä vuorokaudessa antaisi riittävän maitomäärän vauvalle mutta toki tuo tehokkuus on hankala aina arvioida.
 
Noin 6-8kk päivittäinen maidontarve neuvolan paperien mukaan on min. 7dl, maito on tärkeämpää noin pienelle lapselle kuin soseet. Välipalalle ei tarvitse tunkea hedelmää, mikäli se syrjäyttää maidon. Tärkeintä tässä on kalsiumin saanti (ja se että maidossa on huomattavasti enemmän energiaa kuin kasvis/hedelmäoseessa). Vaikkei rinnoissa olekaan mittaria niin äiti varmaan osaa suunnilleen arvioida paljon maitoa yhdestä tissistä uppoaa :)
 
Mulla se käsitys myös että 4-5 kunnon imetyskertaa päivässä pitäisi riittää. Mutta se arvionti että mikä on "kunnon".... Se on melko vaikeaa, mutta jossain oli, että jos imee parikin minuuttia samalla niellen niin riittäisi. Siinä peesaan rouvaii että maito on kyllä juuri sen kalsiumin ja energiasisältönsä vuoksi tärkeämpää kuin mikään sose. Meillä tyttö pian 8kk, syö 5 ateriaa pvssä ja jokaisen päälle vielä tissiä kunnon imut, että siinä mielessä hyvä tilanne. Välillä päiviä ettei uppoa niin hyvin, silloin tingin soseesta ja tarjoan enemmän rintaa. Yösyönnin tyttö lopetti itse ollessaan 6kk1vko, nukkuu 10-11h/yö.
 
Niinpä, mikä on kunnon imetys? Joskus pikkuinen syö 20 minuuttiakin, joskus 5 minuuttia. Onko tuo 5 minuuttia sitten kunnon imetys? Sitä voisi yrittää, että jättää yöimetykset pois - varmaankin poika söisi paremmin päivällä.

rouvaii: Enpä siis lisää vielä tuota iltapäiväsosetta, vaan pelkästään imetän iltapäivällä. Kysäisen vielä asiasta parin viikon päästä seuraavalla neuvolakäynnillä.

Elinan äiti: teen puurot yleensä veteen. Välillä olen tehnyt niitä pumppaamaani omaan rintamaitoon, mutta nyt noita rintamaitoja ei ole enää pakastimessa jäljellä kuin muutama, eikä maitoa taida enää nousta pumpattavaksi asti. Voisin siis harkita maitopuuroja. Tällä hetkellä imetyksiä toisaalta on tuo 4-5 kertaa / pvä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja biologi:
Niinpä, mikä on kunnon imetys? Joskus pikkuinen syö 20 minuuttiakin, joskus 5 minuuttia. Onko tuo 5 minuuttia sitten kunnon imetys?

Imetyksen pituudella ei ole juurikaan merkitystä, vaan sillä, miten vauva imee ja nielee tehokkaasti. Vauvahan voisi viihtyä rinnalla vaikka kaksi tuntia, mutta jos siitä ajasta imu-nielaisu -rytmiä on vain - sanotaan - pari minuuttia, niin ei koko kaksituntinen ole tehokasta imetystä. Lisäksi, mitä vanhempi vauva, sitä tehokkaammin hän yleensä tyhjentää rinnan lyhyemmässä ajassa.

Kun vauvan imurytmi rinnalla on imu-nielaisu tai imu-imu-nielaisu, monet äidit kokevat imetyskerran olleen tehokas, vaikka se olisi kestänyt vain pari minuuttia :)

Jotkut vauvat ovat myös sellaisia, että jos päivisin tulee syötyä paljon muuta ruokaa tai päivä on muuten ollut hyvin kiireinen/virikkeellinen, he sitten tankkaavat maitoa enemmän öisin. Sanotaan, että vauva osaa säädellä juomansa äidinmaidon määrää, ellei lapsentahtista imetystä lähdetä rajoittamaan (ainakaan kovin radikaalisti). Jos päivisin ei maito juurikaan maistu, niin voi miettiä, onko liian rajua maidonsaannin kannalta alkaa systemaattisesti vähentää yöimetyksiä. Siis mikäli äiti haluaisi jatkaa imettämistä n. vuoden ikään tai vanhemmaksi saakka. Alle vuosikkaalla kun suosituksen mukaan maidon kuuluisi olla pääruokaa.
 
Ajattelin vielä päivittää kuulumiseni:

Viime yö oli nyt kolmas yö ilman yösyöttöjä. Kaks ekaa hoiti isä - ei se ihan tassuttelemalla mennyt, paljon sylitteli jne mutta ei mikään kauhutarinakaan. Viime yö oli iisi, enää kaksi herätystä vanhoihin syöttöaikoihin ja hoituivat lyhyellä tassuttelulla.

Päivä-aikainen sosemäärä lisääntyi hiukan, mutta nyt siihen päälle on maistunut myös maito - 5 hyvää imetyskertaa/päivä. Sekä äiti että vauva ovat ainakin toistaiseksi aiempaa tyytyväisempiä :)

Niin, ajattelin jos kiinnostaa, kun näytit tuota yösyöttöasiaa itsekin pohtineen.
 
Kiitos kaikille vastauksista! :)

mamadu: hienoa, että teillä ollaan pääsemässä eroon yöimetyksistä ja maito maistuu päivälläkin. Tuohan olisi juuri ihanteellinen tilanne. Olen vähän kateellinen...

Nyt jälkikäteen ajateltuna minusta tuntuu, että lisäsin kiinteiden määrää ehkä liian nopeaan tahtiin tuolloin kuukausi-pari sitten. Noudatin kyllä neuvolasta saatuja ohjeita, mutta ehkä olisin voinut jättää yhden kiinteän vielä pois siinä vaiheessa, kun huomasin, että päiväimetysten määrä väheni kolmeen.

milka: kiitos mielipiteestäsi. Kuulostavat ihan järkeviltä nuo ajatuksesi. Minusta tuntuu, että kolme imetystä päivässä on liian vähän, joten nuo yöimetykset ovat varmasti siinä mielessä tarpeen.
Nyt olen muutaman päivän ajan pitänyt kirjaa imetyksistä ja niitä näyttää olevan joka päivä 5 kpl, joista 4 on omasta mielestäni kunnon imetyksiä, 1 sellainen että poika syö vain vähän. Yöllä on joko 1 tai 2 imetystä. Jos 2, toisella imetyksellä poika syö melko hyvin, toisella vain vähän ja nukahtaa siihen tissille heti. En ala ainakaan vielä jättämään yöimetyksiä pois.
 

Yhteistyössä