8-vuotiaiden synttärit

Tässä erimerkkiohjeita:

Jäätelötorttu
(10 annosta)

Pohja:
5 kpl kananmunaa
1,5 dl sokeria (1dl=85g)
1 dl mantelijauhetta
1 dl perunajauhoja (1 dl = 70 g)
0,5 dl vehnäjauhoja (1 dl = 70 g)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2,5 dl Flora Vanillaa
1 kpl liivatelehteä
250 g hedelmäviipaleita

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita mantelijauhe, perunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
3. Sekoita jauhot kananmuna-sokerivaahtoon.
4. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannuun.
5. Paista torttupohjaa 200 °C:n lämpötilassa noin 8 minuuttia .
6. Kumoa torttulevy sokeroidulle leivinpaperille.
7. Jäähdytä.
8. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi.
9. Pehmitä liivatelehteä kylmässä vedessä 5 minuuttia.
10. Purista liivatelehdestä vesi pois.
11. Sulata liivate ruokalusikallisessa kiehuvaa vettä.
12. Jäähdytä hetki.
13. Sekoita liivateseos Flora Vanilla- vaahtoon.
14. Levitä vaahto jäähtyneelle torttupohjalle.
15. Aseta hedelmäviipaleet vaahdon päälle.
16. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen.
17. Kääri torttu leivinpaperiin.
18. Jäädytä torttu pakastimessa.
19. Leikkaa jäätynyt torttu viipaleiksi.
20. Asettele tarjolle.

Kääretorttukakku
(6 annosta)

Pohja:
5 kpl kananmunaa
1,75 dl sokeria (1dl=85g)
1 dl perunajauhoja (1 dl = 70 g)
0,75 dl vehnäjauhoja (1 dl = 70 g)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2,5 dl Flora Vanillaa
5 dl viinimarjoja
2 rkl sokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita keskenään perunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe.
3. Sekoita jauhoseos varovasti sekoittaen sokeri-kananmunavaahtoon.
4. Paista pohjaa 220 °C:n lämpötilassa 8-10 minuuttia.
5. Leikkaa kääretorttupohja neliöiksi neljään osaan.
6. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi.
7. Täytä kakku kerroksittain vaahdolla ja sokeroiduilla viinimarjoilla.

Mokkapalat
(16 annosta)

Taikina:
2 kpl kananmunaa
1,5 dl sokeria (1dl=85g)
4 dl vehnäjauhoja (1 dl = 70 g)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl Flora Culinessea
1,5 dl appelsiinimehua

Kuorrutus:
1 dl Flora Vispiä
200 g taloussuklaata
2 dl tomusokeria

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauhe keskenään.
3. Lisää jauhoseosta, Flora Culinessea ja appelsiinimehua vuorotellen muna-sokerivaahtoon.
4. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle.
5. Paista 170 °C:n lämpötilassa 15-20 minuuttia.
6. Valmista kuorrutus taikinalevyn jäähtyessä.
7. Sekoita kuorrutuksen aineet kattilassa ja kuumenna.
8. Jäähdytä hieman ja kaada kuorrutus pohjalevyn päälle.
9. Leikkaa levy mokkapaloiksi, kun kuorrutus on jäähtynyt.

Muuta!
1. Halutessasi voit valmistaa kuorrutuksen myös valkosuklaasta.
2. Hauskannäköisen tarjottavan saat valmistamalla puolet kuorrutuksesta tummasta ja puolet valkoisesta suklaasta.
3. Tällöin voit laittaa mokkapalat tarjolle shakkiruutujen tapaan.

Suklaapalat
(16 annosta)

Pohja:
3 kpl kananmunaa
1 dl sokeria (1dl=85g)
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl mantelijauhetta
1 dl ohratärkkelysjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
2,5 dl Flora Vispiä
5 rkl kaakaojauhetta
0,5 dl sokeria (1dl=85g)

1. Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (halkaisija n.26 cm).
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovasti muna-sokerivaahtoon.
4. Paista pohjaa 200 °C:n lämpötilassa noin 30 minuuttia.
5. Kumoa tarjoiluvadille ja anna jäähtyä.
6. Vatkaa Flora Vispi, kaakaojauhe ja sokeri vaahdoksi.
7. Pursota tai levitä kuorrutus kakun päälle.
8. Leikkaa kakku paloiksi ja koristele halutessasi halkaistuilla mansikoilla.

Mokkapalojen -piirakka
(pellillinen)

¾ dl sulatettua margariinia
3 ¾ dl maitoa
1-2 munaa
7 ½ dl vehnäjauhoja
3 ¾ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta

1. Sekoitetaan 1 ryhmän aineet keskenään ja 2 ryhmän aineet keskenään.
2. Yhdistetään seokset.
3. Kaadetaan leivinpaperin päälle uunipellille.
4. Päälle esim. 1) omenalohkoja, kanelia ja sokeria 2) raparperinpaloja ja fariinisokeria 3) marjoja, sokeria ja perunajauhoja.
5. Paistetaan 200 asteessa noin 20-25 min.
6. Tulee myös herkullista suklaapiirakkaa, kun laittaa pohjaan lisäksi 1 rkl Cacao _kaakaota.
7. Päälle suklaakuorrutus, joka levitetään juuri uunista otetun kuuman piirakan päälle.

Kuorrutus:
1 pkt tomusokeria, 1 rkl Cacao _kaakaota, 4 rkl kylmää vettä ja 4 rkl sulatettua margariinia.
Aineet vain sekoitetaan keskenään

Kumottava suklaajäätelökakku
10-12 annosta

2 l Valiojäätelö, suklaata
muruseos
100 g kaurakeksejä
40 g Valio Meijerivoita
koristeluun
mintunlehtiä
viinirypäleitä
mokkapapuja

1. Ota jäätelö jääkaappiin pehmenemään n. 20 minuutiksi.
2. Jäätelön pehmetessä murenna kaurakeksit.
3. Lisää joukkoon sulatettu voi.
4. Valitse pyöreäpohjainen astia ja vuoraa se muovikelmulla, jotta myöhemmin voit helpommin kumota pakastetun jäätelökakun.
5. Painele pehmennetty jäätelö kulhoon muovikelmun päälle.
6. Lisää pinnalle muruseos.
7. Pakasta vähintään 3 tuntia.
8. Anna jäätelökakun vetäytyä hetki huoneenlämmössä, näin helpotat sen kumoamista.
9. Kumoa jäätelökakku tasapohjaiselle vadille.
10. Jäätelökakku on tarjoiluvalmis sellaisenaan.
11. Näyttävämmän kakusta saat koristelemalla sen.
12. Koristele juuri ennen tarjoilua.

Jäätelö-marenkikakku
4-6 annosta

1 l Valiojäätelö, nougat
2 kpl pyöreitä marenkilevyjä
koristeluun
ananaskirsikoita

1. Laita marenkilevy tarjoilulautaselle.
2. Lusikoi puolet jäätelöstä lastuina marengin päälle.
3. Laita toinen marenkilevy kanneksi.
4. Lusikoi loput jäätelöstä pinnalle.
5. Koristele kauniisti.
6. Mehevyyttä kääretorttuun saat lisäämällä notkistettua jäätelöä täytteeksi.
7. Tee jäätelö-kääretorttu valmiiksi pakastimeen.
8. Jäätelö-kääretorttu sopii mainiosti kahvipöytään tai jälkiruoaksi.
9. Marenki-jäätelökakun valmistat kädenkäänteessä.
10. Yllätysvieraiden tullessa kokoat kakun marenkilevyistä ja jäätelölastuista, samalla kun seurustelet vieraittesi kanssa.
11. Sopii mainiosti yhteiseen puuhasteluun lasten kanssa!

Jäätelökakku
´
Pohja:
175 g piparkakkuja tai muita keksejä
50 g voita
2 l tiikeri- tai suklaajäätelöä

Koristeluun:
marjoja tai hedelmiä
suklaalastuja
kermavaahtoa

1. Varaa irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm).
2. Vuoraa vuoan pohjalevy leivinpaperilla.
3. Murskaa keksit.
4. Sekoita joukkoon voi.
5. Levitä muru-voiseos vuokaan.
6. Täytä hieman pehmennetyllä jäätelöllä.
7. Jäätelöä levittäessä murut voivat hieman liikkua.
8. Liikkuminen ei haittaa lopputulosta, sillä kakkua pidetään pakastimessa vähintään 3 tuntia.
9. Ota kakku jääkaappiin temperoitumaan noin 1/2 tuntia ennen tarjoilua.
10. Ripottele suklaalastuja päälle.
11. Irrota irtorengas kakun ympäriltä.
12. Kakku on tarjoiluvalmis sellaisenaan.
13. Saat kakusta näyttävämmän koristelemalla sen juuri ennen tarjoilua esim. vadelmilla ja kermavaahdolla.

Vinkki:
Voit tehdä kakun valmiiksi pakastimeen useita päiviä ennen tarjoilua.

Jäätelökakku 2

Pohja
2 dl kananmunia
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

1. Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kuiva-aineet ja lisää siivilän läpi vaahtoon.
3. Sekoita nostellen, turhaa vaivaamista välttäen.
4. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 225 asteessa noin 8 minuuttia.
5. Kumoa toiselle sokerilla sirotellulle paperille, poista leivinpaperi päältä ja anna jäähtyä.
6. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan.
7. Kostuta puoliskot sitruuna-sokerivedellä.
8. Levitä mieleistäsi hilloa tai marmeladia toiselle puoliskolle ja leikkaa paketillinen vaniljajäätelöä viipaleiksi hillon päälle.
9. Laita toinen puolisko jäätelön päälle ja koristele pinta kermavaahtopursotuksin ja hedelmin.
10. Pakasta kakku, jollet aio tarjota sitä heti.
11. Nosta jäinen kakku sulamaan noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Juusto-kinkkunyytit
28 kpl

1 annos rahkavoitaikinaa

Täyte
150 g Valio Kesti -juustoa raastettuna
150 g savukinkkua/ kinkkusuikaleita
1/2 punaista paprikaa
1/2 dl hienonnettua persiljaa
2 rkl vahvaa sinappia
1 tl paprikajauhetta

Voiteluun
munaa / vesi

Koristeluun
kuminaa

1. Valmista taikina ohjeen mukaan ja anna kovettua jääkaapissa.
2. Valmista täyte.
3. Raasta juusto.
4. Leikkaa kinkku ja paprika pieniksi kuutioiksi.
5. Yhdistä täytteen ainekset.
6. Kauli taikina ohueksi levyksi.
7. Leikkaa se taikinapyörällä 8 x 8 cm:n neliöiksi.
8. Jaa täyte neliöille.
9. Nosta kulmat keskelle ja nipistä reunat yhteen.
10. Jos taikinaa jää, kauli se ja ota pienellä muotilla kuvioita ja pane ne nyyttien keskelle.
11. Voitele nyytit ja ripottele kuminaa pinnalle.
12. Paista 225 asteessa noin 15 min.

Liha-kasvispasteijat
25 kpl

1 annos perunavoitaikinaa

Täyte
150 g jauhelihaa
1 sipuli
2 rkl Valio Meijerivoita
1 porkkana
2 perunaa
pala selleriä
2 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
100 g (2 dl) Valio Fontal -juustoraastetta

Voiteluun
munaa/ vesi

1. Valmista taikina ohjeen mukaan ja pane se jääkaappiin kovettumaan.
2. Valmista täyte.
3. Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli.
4. Lisää pannulle ohuiksi suikaleiksi leikatut porkkana, peruna ja selleri.
5. Anna hautua hiljalleen pehmeiksi välillä sekoittaen.
6. Lisää mausteet ja juusto.
7. Kauli taikina ohueksi levyksi.
8. Ota siitä pyöreällä, halkaisijaltaan 10 cm:n muotilla pohjia.
9. Jaa täyte pohjille, sivele reunat vedellä ja käännä taikina täytteen yli.
10. Ummista reunat haarukalla kiinni.
11. Voitele, pistele ja paista 225 asteessa 8 - 10 min.

Nakki-juustosarvet
16 kpl

2 1/2 dl Valio Maitoa
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
50 g Valio Meijerivoita
75 g (1 1/2 dl) Valio Emmental Punaleima -raastetta tms.

Täyte
1/2 dl tomaatti- tai chiliketsuppia
1/2 dl sinappia
2 valkosipulin kynttä
16 kuoretonta grillinakkia tms.

Voiteluun
munaa / vesi

Pinnalle
pellavansiemeniä

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää muut ainekset ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
3. Anna kohota.
4. Jaa kohonnut taikina kahteen palaan.
5. Kauli ne pyöreiksi, halkaisijaltaan 35 cm:n levyiksi.
6. Jaa levyt kahdeksaan osaan.
7. Yhdistä ketsuppi ja sinappi ja mausta seos valkosipulilla.
8. Levitä seos kolmioille ja aseta nakit kolmioiden leveämpään päähän.
9. Kierrä ne sarviksi leveästä päästä aloittaen.
10. Voitele sarvet munalla ja paista 225 asteessa noin 15 min.
11. Tarjoa lämpiminä.

Ruispizza
1-2:lle

1 revitty ruisleipä
1 dl maustettua tomaattikastiketta (esim. Raguletto)
1 dl juustoraastetta
1 dl kinkkua kuutioina tai suikaleina
1 tomaatti kuutioina
oreganoa
mustapippurirouhetta

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
2. Levitä tomaattikastike leivälle ja ripottele juustoraaste päälle.
3. Levitä loput täyteainekset päälle.
4. Paista nopeasti kuumassa uunissa.
5. Nauti lisäksi raikasta salaattia ja kylmän maidon kera.

Kaakaomuromuffinit
( 6-10 kpl )

Taikina:
2 munaa
1 1/ 2 dl sokeria
150 g margariini tai voisulaa
1 1/ 2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 1/ 2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3/ 4 dl rouhittuja kaakaomuroja

Päälle:
1/ 2 pakettia tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl sulatettua voita
2 rkl kylmää kahvia

Pinnalle:
Kaakaomuroja
tomusokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää jäähtynyt voisula.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Sekoita varoen vaahtoon.
5. Täytä muffinivuoat puolilleen taikinalla.
6. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
7. Valmista kuorrute.
8. Sekoita kuivat aineet ja lisää sulatettu voi ja kahvi.
9. Levitä kuorrute hetken aikaa jäähtyneiden muffinien pinnalle.
10. Koristele kokonaisilla kaakaomuropalloilla ja tomusokerilla

Donitsit

2 kpl munaa
1 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
50 g margariinia sulatettuna
6 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
öljyä
tomusokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää vaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähtynyt rasva.
3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
4. Ripottele pöydälle jauhoja ja kauli siinä taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi.
5. Ota levystä juomalasilla pyöreitä levyjä.
6. Tee pienemmällä muotilla reikä keskelle.
7. Kypsennä leivonnaisia padassa noin 180-asteisessa rasvassa molemmilta puolilta noin 2 minuuttia.
8. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
9. Kasta donitsit hienoonsokeriin tai ripottele niiden päälle tomusokeria.

RIISIMUROKARKIT

100 g kookosrasvaa
½ dl tummaa kaakaota
2 dl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
7½ dl riisimuroja

1. Sulata kookosrasva kattilassa ja anna sen hieman jäähtyä.
2. Sekoita rasvaan sihdin läpi kaakao, tomusokeri ja vanilliinisokeri.
3. Vatkaa tasaiseksi.
4. Lisää riisimurot.
5. Nostele seoksesta nokareita leivinpaperille tai jaa ne pieniin makeisvuokiin.
6. Anna kovettua kylmässä.

SUKLAAKOLAT
(n. 15 kpl)

1 rkl vehnäjauhoja
1 tl kaakaota
1 rkl siirappia
1 rkl voita tai margariinia
2 rkl sokeria

Pinnalle:
vaaleaa suklaata

1. Sekoita ainekset hyvin pestyssä paistinpannussa.
2. Keitä seosta 4-5 min. sekoittaen miedolla lämmöllä.
3. Kaada seos ohueksi kerrokseksi leivinpaperille.
4. Leikkaa se jäähtyneenä 2x3 cm:n paloiksi.
5. Kasta palat vesihauteessa sulatettuun suklaaseen.
6. Pane takaisin paperille kovettumaan.
7. Kiedo jäähtyneinä folioon tai sellofaaniin.

TOFFEEKARKIT

100 g voita
2 dl kermaa
2 dl fariinisokeria
2 ½ dl sokeria

1. Sulata voi.
2. Lisää muut aineet.
3. Keitä 40 minuuttia.

RAPEAT RIISIMURONAMUT

100g voita
1dl siirappia tai hunajaa
1dl maitojauhetta
1dl kookoshiutaleita
1tl vanilliinisokeria
1l riisimuroja

1. Sulata kattilassa voi sekä siirappi tai hunaja (voit myös käyttää näiden seosta).
2. Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen maitojauhe, kookoshiutaleet, vaniliinisokeri sekä lopuksi riisimurot.
3. Sekoita seos tasaiseksi.
4. Nostele kahdella teelusikalla kokkareita leivinpaperille tai pieniin paperivuokiin.
5. Jäähdytä ja tarjoa.
6. Kun makeiset ovat kovettuneet.
7. Säilytä makeiset kaapissa.

Vappuvohvelit

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
175 g margariinia tai voita
6 dl maitoa
2 munaa
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa maito, pehmeä rasva ja munat sähkövatkaimella sekaisin.
2. Lisää kuivat aineet ja vatkaa kuohkeaksi taikinaksi.
3. Kerma tai rasva tuo vohvelitaikinaan rapeuden ja sokeri kauniin paistopinnan.
4. Kuumenna vohvelirauta.
5. Voitele se ensimmäistä vohvelia varten.
6. Sen jälkeen taikinan rasva riittää paistamiseen.
7. Jos et omista vohvelirautaa, paista taikinasta lettuja.
8. Paista vohvelit kauniin ruskeiksi.
9. Tarjoa hedelmäsalaatin ja mangorahkan kera.
 
yxz
Leikkaat jäätelön annospaloiksi ja koristelet ne karkeilla junanvaunuiksi. Etummaiseen jäätelöpalaan laitat pienen palan jäätelöä sen annospalan päälle veturin ohjaamoksi.

Pienet lihapullat ja prinssinakit maistuvat yleensä hyvin, samoin porkkanatikut menevät yllättävän hyvin, kuten myös kurkkutikut ja kirsikkatomaatit. Niistä voi tehdä tikkuja tai vartaista tai rakentaa 'siilin'.
 

Yhteistyössä