Äidinmaidon keltaisuus

Hei!

Olisin kiinnostunut kuulemaan muista äidinmaidon keltaisista vauvoista. Meillä vauva 2,5kk ja edelleen jonkin verran keltainen.
Ollut valohoidossa 5vrkn ikäisenä, korvikekuurilla ja kaikki tutkimukset tehty. Todettiin siis lopulta äidinmaidon keltaisuudeksi.
Viimeeksi pari- kolme viiikkoa sitten otettiin labrat, joissa bili oli jotain 140. Poika kasvaa ja on virkeä, joten imetystä suositellaan.
Lähinnä kiinnostaisi, että kuinkahan kauan keltaisuus voi jatkua? Onko muilla kokemuksia?
Kiitos=)
 
Aku
Moikka.Meidän tyttö on nyt jo kohta 9kk,mutta siis pienenpänä huomauttelivat tuosta (äidinmaidon)keltasuudesta joka neuvolassa.Sanottiin kuitenkin koko ajan että ei syytä huoleen kun tyttöoli virkeä,söi hyvin sekä pissasi että kakkasi normaalisti.Oliskohan tuo ollut jotain 3-4kk välillä kun alkoi helpottaa.
 
Meidänkin tyttö oli kovasti keltainen syntyessään ja pitkään sen jälkeen. Valohoidossa oli myös 5 vrkn ikäisenä ja kovasti verikokeita jo silloin sairaalassa otettiin. Jälkitarkastuksessa neuvolassa 1,5 kk iässä neuvolalääkäri keltaisuudesta huolestui ja lähetti meidät labraan. Bilit olivat silloin vielä yli 180. Laittoi sitten lähetteen lastenlääkärille ja kun noin viikon päästä sinne mentiin, bilit olivat laskeneet muutaman pykälän. Tyttö oli kuitenkin reipas ja virkeä, söi hyvin, pissasi ja kakkasi normaalisti. Lääkäri oli sitä mieltä, että on kyse äidinmaidosta johtuvasta keltaisuudesta, joka saattaa kestää pitkäänkin mutta on vaaratonta. Olen imettänyt koko ajan ja siihen on kannustettukin.

Keltaisuus sitten pikkuhiljaa väheni. 2 kk iässä oli vielä aivan keltainen, mutta 4 kk iässä jo enemmän vaaleanpunainen. Olin itse kamalan huolissani koko asiasta ja vaikka jo synnäriltä sai tietoa asiasta, pelotti nimenomaan keltaisuuden jatkuminen ja bilien hidas laskeminen. Käynti lastenlääkärillä kyllä helpotti suuresti oloani. Hän tutki tytön perusteellisesti, totesi terveeksi ja kertoi keltaisuuden syistä ja seurauksista. Onnistui rauhoittamaan minut ja vaikka neiti kellersi pitkään sen jälkeenkin en enää ollut asiasta huolissani.
 
Meillä todettiin myös rintamaitokeltaisuus. Vauva oli ihan vähän keltainen synnytyslaitoksella (160). Meidät päästettiin normaalisti kotiin. Vauva rupesi vasta kotona keltastumaan. Keltaisuus vain paheni ja paheni. Kuukauden iässä neuvolassa kehotettiin käymään kätilöopistolla arvioimassa. Bilirubiiiarvo oli melkein 300! Otettiin kaikki verikokeet + pissakokeet. Mitään ei löytynyt, diagnoosiksi rintamaitokeltaisuus. Lääköäri tutki perusteellisesti. Maksa-arvo oli vähän koholla.

Käytiin sitten viikon välein 3 viikkoa verikokeissa ja bilirubiiniarvo oli aina laskenut. Viime käynnillä kaksi viikkoa sitten biliarvo oli 129 ja siirryttiin takas neuvolaseurantaan.

Nyt vauva on 2kk ja viikon ja alkaa olla aika valkoinen. Ihan pikkuisen huomaan keltaisuutta, mutta ei sitä muut enää huomaa.
 
Meillä oli aika samanlainen alku kuin Helmi35. Meillä keltaisuus kyllä huomattiin jo sairaalassa, valohoidettiin ja kotiutettiin ilman jatkokontrolleja viikon iässä. Kuukauden iässä bilit olivatkin myös 300. Tutkimusten jälkeen poika oli 4vrk korvikkeella. Tämän jälkeen on kuulema harvinaista, että keltaisuus palaa vaikka imetys aloitettaisiinkin uudestaan. Meillä näin sitten kuitenkin kävi.

Nyt tosiaan pari-kolme vk viime bilistä, joka oli sen 140. Poika on vielä jonkin verran keltainen ja mietinkin, että pitäisiköhän vielä pyytää labrat. Mutta ainahan ne lääkärit/neuvola sanoo, ettei ämkeltaisuus ole haitallista.. Muut lähipiiristämme eivät keltaisuutta enää niin huomaa, monet vain kommentoivat vauvan olevan "vähän ruskeampi".
Kiitos teille vastanneille, rauhoittaa aina kuulla muidenkin tarinoita!
 

Yhteistyössä