Allergiaako? Hyvät neuvot tarpeen!

Elikkäs kyseessä on 7vkoa vanha poika, jolla alkoi vähän ennen 2vkon ikää jatkuva kitinä, itkuisuus, tuskaisuus... Mitenkään ei ole hyvä. Valveilla ollessa pääasiassa kitisee, toki hyviäkin hetkiä päiviin jonkin verran mahtuu jolloin hymyillään ja jutellaan. Lisäksi poika ei nuku juurikaan. Tai no ei ole "tyypillinen" vauva, joka ruokailun päätteeksi simahtaa ja nukkuu tyytyväisenä. Näin ei ole käynyt oikeasti KOSKAAN. Pieniä torkkuja ottaa rinnalla 1min-20min, mutta auta armias joa yrität laskea sylistä, herää heti ja voi sitä huudon määrää. Ainoat päikkärit ottaa VAIN ja ainoataan vaunuissa partsilla ja silloin nukkuukin yleensä 3h. Yöllä ei nuku kuin ainoastaan vieressäni tissi suussa ja heräilee 1-2h välein...

Kolmisen viikkoa sitten pojan rintakehän ihoon tuli punaista ihottumaa. Terkka sanoi että näyttää allergiselta reaktiolta; rasvaa ja seuraa. Ihottuma levisi parissa päivässä päästä varpaisiin. Iho santapaperimaisen karhea. Tässä vaiheessa poika sai imetyksen lisäksi hieman korvikettakin (nan) hankalan imetysalun takia, mutta korvikeesta oltiin jo pääsemässä eroon. Kävin näyttämässä poikaa yksityisellä lastenlääkärillä. Sanoi atooppiseksi ihottumaksi eli rasvaa, rasvaa... Kokeeksi maidottomalle ja munattomalle dieetille. Viikossa ihottuma lähti paranemaan ja tuskaisuus hieman helpotti. Viikko sitten ihottuma oli oikeastaan täysin pois. Sovittiin lääkärin kanssa että tehdään prick-testi ja että lehmänmaito-allergialta vaikuttaa... Nooh olen jatkanut maidotonta dieettiä, mutta ihottumapa palasikin tuossa viime viikonloppuna ja poikakin on ihan yhtä kärttyinen ja itkuinen kuin aina, jopa pahempi. Illat varsinkin menee suorastaan huutaen jopa 3h putkeen :( Toissapäivänä huudettiin naama punaisena valehtelematta 8h! Itkuhan siinä itsellekin tuli, kun ei pystynyt pientä mitenkään auttamaan... Prick tehtiin tällä viikolla ja negatiivista näytti kaikelle, kuten odottaa saattoi. Nuo kokeet kun eivät ole luotettavia. Lääkäri sanoi, että jatka nyt maidottomalla... jäin vähän tyhjän päälle. Pumppaamalla en saa omaa maitoa, sanoi että osta Almironia...

Lisäksi poika pulauttelee aivan valtavasti tai välillä ennemminkin voisi puhua oksentamisesta, koska puklu näyttää riisipuurolta. Puklu tulee ruokailun aikana, heti sen jälkeen ja vielä monta tuntiakin sen jälkeen. Välillä oksusta seuraa itku välillä hymy.

Poju piereskelee paljon ja panttaa kakkaa. Kakkii kerran viikossa tai kerran meni kaksi viikkoa. Ja silloinhan kakkaa tulee paaaaljon niskoja myöten. Kakka on sinapin näköistä. Vatsa varmaan on kipeä, kun ähisee ja puhisee naama punaisena ja kiemurtelee. Silloin kun huutaa kovasti niin vetää itsnsä ihan jäykäksi, selän kaarelle. Nyt pari päivää puklailu on ollut vähäisempää, mutta sitä tulee yhä.

Lisäksi ruokailukin tuntuu menneen hankalaksi. Poika itkee toisinaan myös rinnalla imiessä :( Saattaa hetken tyytyväisenä imeä sitten rupeaa inisemään tai jopa kiljahtaa kimakasti ja välillä rupeaa ihan hulluna huutamaan.

Täällä aletaan olemaan jo aika epätoivoisia ja ymmällään. Ekalla neuvolakäynnillä terkka totesi, että vauvathan itkee, mutta viime kerralla totesi että selvästi tyytyväisemmän oloinen poika, ei niin tuskainen. Eli silloin oltiin oltu reilu viikko sillä maidottomal dieetil ja silloin tosiaan oli hetki, että poju oli tyytyväisempi. Mutta se kesti vain sen muutaman päivän.

Eli jotain allergiaako, refluksia, koliikkia????
 
Ihottuman kuvaus kuulostaa samalta kuin meidän esikoisella oli juuri tuossa alle 2kk iässä. Allergiatestit ei näyttäneet mitään, olin maidottomalla dieetillä yht. 3kk ajan. Sitten tehtiin prickit ja maito, kananmuna ja kotim. viljat reagoivat. Koita jättää maidon lisäksi kananmuna ja viljat pois pariksi viikoksi. Luontaisesti gluteenittomia tuotteita viljojen sijaan. Meillä poika reagoi noihin kaikkiin jo pelkän rintamaidon kautta. Tsemppiä!
 
Voimia junttis!

Meillä ongelma pamahti 1kk ikäisenä ja 2kk iässä prickit ei näyttäneet mitään.

Samaa mieltä liplapin kanssa eli kotim.viljat pois, meillä se toi tuloksia jo muutamassa päivässä!

Ja pois jätettävien listaa voi kasvattaa...valitettavasti... tomaatti, ketsuppi, meillä myös kaikki pavut, herneet, avokado, sitrushedelmät jne

 
Kiitos teille vastauksista :hug:
Lisään vielä pari juttua mitä tuosta puuttui...
Eli silloin kun ensimmäisen kerran tuo ihottuma tuli, olin edellisenä iltana syönyt Subwayn leivän, jossa oli tonnikalaa, tomaattia ja paprikaa. Vaikka lääkäri ei käskenyt olemaan ilman niitä niin olin kaksi viikkoa syömättä niitä varmuuden vuoksi jostain syystä. Noh iho siis parani rasvaamalla. Sitten viime viikonloppuna tehtiin pizzaa (ilman juustoa toki) ja siinäpä oli tonnikalaa, tomaattimurskapohja ja paprikaa! Seuraavana aamuna ihottumaa oli taas. Ja molemmilla kerroilla ihottuma on eka tullut rintakehälle siitä sit leviten. Eli selvä yhteys näyttäis olevan. Olenkin nyt koittanut välttää niitä. Tosin toissapäivänä söin ruokaa jossa oli paprikaa, ne tosin noukin lautasen reunalle. Kanan marinadissa oli paprikajauhetta kylläkin... no siitä huolimatta iho ei mennyt pahemmaksi. Nyt näyttää jo paremmalta itseasiassa.

Localoba: Oliko teillä vain iho-ongelmia vain jotain muutakin? Tuota jatkuvaa itkuisuutta, tyytymättömyytt yms. kuten meillä.

Vaikutan ehkä uusavuttomalta, mutta mitä ihmettä voin sit syödä jos maitotuotteiden lisäksi jätän vielä viljatkin pois??? Olen synnytyksen jälkeen jo laihtunut imetyksen ja tämän huolen ja stressin (ja sen myötä ettei yksinkertaisesti kerkiä syömään) myötä jo liikaa... Haluan ehdottomatsti imettää, mutta jo nyt huomaan miettiväni joka suupalalla, että tuleekohan tästä jotain oiretta... voihan stressi!

Ja tuosta vauvan kakasta vielä... tosiaan kakkaa todella harvoin. Väriltään siis sinapin keltaista, mutta omasta mielestä jotenkin litkumaista. Sitä tosin on vaipassa aina niin paljon, että saattaa siksi näyttää litkulta. Muistaakseni alkuun kun kakka oli jotenkin ryynimäisempää. Nyt ei ole mitään ryynejä eikä milläänlailla "kiinteää".

Mitenkäs teillä kävi imettämisen suhteen?? Vai oletteko siirtyneet korvikkeeseen, kenties Almironiin tai Neocateen?? Jos joku mulle voisi lasipallosta ennustaa, että erityiskorvikkeilla ongelma ratkeaisi simsalabim, niin tekisin sen heti, vaikka imetyksen suhteen iso itku tulisikin. Mutta jos se toisi pojalle paremman olon niin sen tekisin. Tosin tiedän kuinka hankala taival sekin on, että saa noille erityiskorvikkeille sen Kelan korvattavuuden...
 
Nyt kipin kapin lääkäriin! Joudut varmaankin imetysdieetille ja/tai vauvalle etsitään sopiva apteekin korvike. Kannattaa hakeutua vauvojen allergioihin perehtyneen lastenlääkärin vastaanotolle. Ennenkuin pääset lääkäriin, kokeile pitää ruokapäiväkirjaa: kirjaa ylös, mitä olet syönyt. Jätä pois maito, kananmuna, naudanliha ja soija. Syö "selkeää" ruokaa: semmoista mistä näkee, mitä se on. Ei kastikkeita tai marinadeja. Totut vähämausteiseen ruokaan nopeasti. Osta maustamatonta lihaa ja mausta itse: esim. suola, pippuri ja jokin yrtti riittää yleensä. Esim. aamulla ruislepää ja kinkkua/kanaa/kalkkunaa+mehua, lounaalla riisiä+lihaa (sama kuin aamulla)+jotain kasvista esim. kukkakaalia,kurkkua, päivällisellä samaa kuin lounalla ja illalla taas leipää/puuroa samasta viljasta kuin aamupala. Välipalana pakastemarjoja semmosenaan tai vaikka vauvansosetta, jos et omista pakastinta. Tai hedelmiä/hedelmäsoseita. Seuraavana päivänä eri vilja, eri liha ja eri kasvis. Saat vaihtelua ruokaan ja toisaalta kun muuttujia ruuassasi on vähemmän, selviää nopeammin/helpommin, mikä sopii ja mikä ei. Ja rasvaa reilusti: maidotonta Keijua leivälle/puuroon jne. Vältä lisäksi paprikaa, tomaattia, kalaa. Kovin suppeaa dieettiä ei kannata ominpäin noudattaa, jos ei ole asiasta kokemusta. Ruokapäiväkirjaa kokeilemalla pääset jyvälle EHKÄ niistä ruuista, jotka ihottumaa pahentavat.

Voimia! :hug:
 
Lisään vielä: voit auttaa lastasi parhaiten kun jaksat itsekin eli OTA AIKAA RUOKAILUUN, muuten et jaksa. Tee ruokaa kerralla esim. kahdeksi päiväksi tai pakkaseen. Oletko kokeillut kantoliinaa? Nuku aina kun voit. Älä edes yritä tehdä muuta kuin ihan pakolliset kotityöt.
 
Kiitoksia jälleen vastauksista :heart:
Ruokaa teen isomman satsin kerrallaan. Kotitöitä en tee, mies on käskenyt jättämään ne täysin hänelle :) Kantoliinan itseasiassa ostin tänään huutonetistä. Testataan sitten kun saapuu postissa. Rintarepussa poju ei viihdy yhtään.
Pitää ruveta pitämään tuota ruokapäiväkirjaa...
 
Voi, kuulostaa niin tutulta! Tuo syyllisyys vääränlaisesta syömisestä on raskasta, mutta älä tee sitä, sinä olet vain ihminen. Ja nythän olet selvittämässä tilannetta.

Kotimaisista viljoista vehnä, ohra ja ruis on samaa "heimoa" ja kaura eri. Eli jos ruis antaa oireita, niin toden näköisesti myös ohra, mutta kaura voi käydäkin.
Itse syön:
riisiä, riisikakkuja, riisimaitoa (uuniriisipuuroon),
tattaria (puuroa aamuin ja illoin), mukaan rasvaa, joko sininen Keiju tai rypsiöljy
maissia, maissilastut
kaurasta löytyy ainakin Ehon kaura100-leipä.
Lisäksi löytyvät ainakin quinoa ja hirssi.

Hienoa, että mies on tukenasi!

Mainitsit tonnikalan, syötkö vielä kalaa? Tonnikala mainittiin jossain herkimmin oireita antavaksi. (söin itsekin sitä vielä noin kuukausi sitten)

Ekat oireet olivat kakan koostumuksen muutos. Ensin vihreää, sitten vihreää litkua ja lopulta se kupli ja poltti pepun. Selittämätöntä huutoa oli jonkin verran, mutta poika ei pahemmin ole valitellut ja pääsääntöisesti on saanut yönsä nukuttua. Päivällä ei sitten olekaan nukuttu, joten vuorokauden unimäärä on ollut n. 14h kaikkinensa (siis mukaan luettuna hetket imetyksen jälkeen). Rintaraivareita toisinaan on ollut ja nyt osan pystyn yhdistämään mm. kalaan, jonka vauva taisi maistaa tai sitten se alkoi kutittaa suussa.

Imetän vielä ja odotan maitoaltistukseen pääsyä, joka on ensi viikolla. 5 kiloa on lähtenyt normaalipainosta, mutta vielä 5kg on varaa, sitten alkaa mennä oikeasti huonosti.

Itse olin hajoamassa, mutta kun tuo dieetti alkoi purra, niin siitä sai voimia jatkaa ja nyt sälytän kaiken ylimääräisen miehelleni enkä yritä jaksaa yhtään mitään ylimääräistä.

vilkaise reseptejä tuolta:
http://www.pirkanmaanallergia.fi/ruokaohjeet/index.htm

 
Tosi paljon tsemppiä :) Tuo alkuvaiheen selvittely on se kaikkein rankin ja hankalin vaihe. Ja se, kun itse joutuu imetyksen takia muuttamaan ruokavaliota!

Meillä oireet alkoi kun poika täytti 6vkoa. Samanlaista oireilua -kakka tosin oli täysin vihreää, kuplivaa ja poltti pepun täysin punaiseksi. Kovin kiinteäähän se äidinmaitokakka ei olekkaan, eli on melko vetelää... Mutta samalla lailla poika itki tunti kaupalla. Meillä kantoliina oli korvamaton apu ja samoin vaunut sisällä. Niihin rauhoittui paremmin kun omaan sänkyynsä.

Itse hakeuduin yksityiselle allergologille. Imetysdieetti alkoi maidon diettaamisella. Jatkui niin että pois jäivät kotimaiset viljat, soija,muna,kala,naudanliha (sis.maitoproteiinia) ja kana (munan takia). Lisäksi pähkinät, sitrushedelmät ja kaakao ja kahvi jäi pois. Oireet helpotti kahden viikon sitkeän diettaamisen jälkeen. Ja lääkärimme sanoikin että pari vkoa menee ennenkuin maidosta on jäämät pois.

Hankalimmaksi koin alussa sen, että kun normaalit ruuat jäi pois, en meinannut keksiä mitään järkevää syötävää... ja paino tippuikin alussa. Sitten tein itselleni rungoksi kaikki mitä sain syödä: lihat:kalkkuna,lammas,poro,possu, vihannekset,marjat,hedelmät ja viljoista:hirssi,tattari,quinoa ja amarantti sekä riisi ja maissi. Näiden listojen kanssa oli helpompi käydä kaupassa. Aluksi ostin valmista leipää, vuohelan herkkupuodin tattarilimppua -oli kallis, mutta alussa kun voimat leipoa oli nolla, niin se helpotti kun sai leipää valmiina. Lihat ostin maustamattomana. Välipalana söin leipää,hedelmiä,puuroja ja kiisseleitä ja pääruuaksi aina lihaa+vihanneksia+perunaa/riisiä. Niin että nälkä ei yllättänyt. Jaksaa paremmin kun syö! Ja on hyvä muistaa lisätä isot loraukset öljyä ruokaan, jotta saa tarvittavia rasvahappoja! Itsellä se auttoi jaksamiseen...

Ja Luppis taisikin tuossa edellä mainita sen, että olisi hyvä syödä mahdollisimman monipuoleisesti -eli ei samaa ja yhtä ruoka-ainetta kokoajan. Meillä itsellä kävi niin, että kun alussa maitotuotteet jäi pois ja korvasin ne soijatuotteilla niin poika allergisoitui soijalle -tämän jälkeen pyrinkin syömään niin monipuoleisesti kuin mahdollista! Se myös auttaa omaa jaksamista ja lisää ruokahalua kun ei kokoajan ole sitä samaa ruokaa edessä!!!

Hyviä reseptejä löytyy www.histamiini.com sivustolta ainakin. Ja tietty jos pääset käymään kirjastossa, niin Aila Paganuksen kirja:Allergia ja Keliakia on tosi hyvä. Siinä on reseptejä ja jopa herkullisiakin :) Ettei imetysdieetin tarvitse ihan "puulta" maistua...

Sen osaan sanoa, että kyllä imetysdieettiinkin tottuu kun pääsee alkuun kiinni ja löytää ne korvaavat ruuat! Iso mullistus se ruokavalion muutos on, ja tärkeää on, jos pääsisit esim. ravitsemusterapeutille. Itselläni se käynti oli tosi hyvä. Sain sen neuvolan kautta. Ja hyvä allergialääkäri on kaiken A ja O. Hän on se, joka osaa katsoa kokonaistilanteen ja antaa lisää ohjeita... Ominpäin en ainakaan itse olisi näin isoa imetysdieettiä lähtenyt toteuttamaan..

Nyt imetysdieettiä on takana 1vuosi ja 2kk. Taaksepäin katsoen tuntuu aika menneen nopeasti. Meillä tämä imetys on kestänyt näin pitkään, koska lääkärimme päätyi tähän vaihtoehtoon tilanteessamme sopivimpana... (Suolisto-oireinen ja ihottumaoireinen moniallergikko, jonka tilannetta ei haluttu Kelan altistuksilla sekoittaa kun meillä oli yhdessä vaiheessa tosi vähän sopivia ruoka-aineita kun kiinteä alkoi...) Nämä on kuitenkin yksilöllisiä juttuja -ja tärkeintä on että koko perhe jaksaa!!! Meillä olisi varmasti otettu vastike mukaan, jos diettaus ei olisi tehnyt poikaa oireettomaksi... Tai jos olisi ollut selkeää että joku vastike olisi helposti saatu kehiin... Nyt se on hiukan vaikeaakin kun poika ei ole tottunut syömään vastiketta -nyt se olisi hyvä...

Paljon tsemppiä -jos tarviit reseptejä/muita vinkkejä imetysdiettaukseen (Mikäli päädytte jatkamaan sitä) niin kaikenmoisia reseptejä on kertynyt vuoden aikana! Niitä voin jakaa ihan mieluusti koska muistan tosiaan sen alkurumban ja jaksamisen... :flower:
 

Yhteistyössä