Allergiset kullannuput - vol. 2

Tervetuloa allergisten lasten äitien maailmaan!

Ketjussa ( ellei jopa löyhässä hirressä ) roikkuvat:

Piija ja tyttö 10/2007 (Neocate)
Krisu ja tyttö 10 /2007 (Neocate, Prepulsid)
Luppis ja poika 10/2007 (Nutri Soija, Zantac)
ahmutar ja poika 05/2007 (Nutri Soija, Losec)
NallePuh82 ja tyttö 07/2006 (Neocate, maito :flower: , Losec)
Helmiina82 ja tyttö 12/2007 (Neocate)
pohjolan neito ja poika 10/2007 (Neocate)
lyyti-mamma ja poika 12/2007 (imetysdieetti)
sirpiina ja poika 12/2007 (Nutri Soija, Zantac)
santtu70 ja poika 11/2007 (imetysdieetti, Neocate)
Ieva ja tyttö 01/2008 (riisimaito)
anna86 ja tyttö 02/2008 (imetysdieetti)
leinikki ja poika 02/2007 (Neocate, Losec)
roosakaisa ja tyttö 09/2007 (Almiron Pepti)
Farrah ja tyttö 02/2008 (imetysdieetti)
Nallepuh ja tyttö 06/2007 (riisimaito)
Sssalla ja poika 08/2006 (riisimaito) & tyttö 11/2007 (Almiron)
Kaniini ja tyttö 08/2007 (maito)
miiak ja poika 10/2008 (Neocate)



Aikaisemmat viestiketjut löytyvät täältä:

http://kaksplus.fi/keskustelu/t1023252

http://kaksplus.fi/keskustelu/t997211

http://kaksplus.fi/keskustelu/t943784

http://kaksplus.fi/keskustelu/t1144420 - vol.1


B)


TERVETULOA KESKUSTELUUN MUKAAN KAIKKI HALUKKAAT!!
 
Jos heti tähän alkuun laitettas näitä:

sopivia: kukkakaali (Muksu&keitetty), bataatti, kesäkurpitsa, possu, auringonkukkaöljy, aprikoosi, Jekovit
rotaatiossa sopivia: ruusunmarja, vesimeloni, hirvi, parsakaali, munakoiso, päärynä, persikka, kaura, palsternakka, peruna (oolannin pakaste), sipuli, mustaherukka
ei sopivia:luumu, mustikka, vadelma, maissi, ruis, tattari, viinirypäle, rypsiöljy
epäselviä/jonkin verran kokeiltu: turska, riisi, kurkku, banaani, mango, quinoa, hirssi, porkkana, omena, ananas, kesäkurpitsa raakana
maidot: NutriSoija sopii, Almiron&Nan&NC eivät sovi

:flower:

Voipi sitten päivitellä tms. ja olisvat kootusti tässä alussa.. jos ette just nyt ehdi, laittakaa ainakin alkua, niin voitte sit ko. viestiä muokata paremmalla ajalla.
 
Minä heti päivittelen tietojani :) meillä siis allergialääkkeet jo poistettu käytöstä, ainakaan säännöllisesti niitä ei tarvita. Eli Atarax ja Zyrtec voi poistaa.

Sopivia: bataatti, possu, poro, kalkkuna, omena, quinoa, kurkku,
rotaatiossa: peruna, riisi, tattari, hirssi, kaura, ruis, maissi, lammas, ruusunmarja, päärynä, persikka, porkkana, kukkakaali, sininen keiju

ei sopivia: muna, maito ja vehnä, ehkä kaura?, banaani, vadelma, kala?, palsternakka, selleri,

Maitona: Neocate


Tuossa kun näitä nyt listaan niin onhan noita jo ihanan paljon, kun ajattelee, että vielä syyskuussa, ei muita sopivia ollut kuin bataatti ja kaikki vaan tökki... Nyt peukut pystyyn että tällä rotaatiolla saatais hyviä tuloksia!
 
Uusi pino, JEE! :xmas:

maitona: riisimaito, GoGreen
ei-sopivia: lehmänmaito, kotimaiset viljat

Käytössä on mm. possu, kalkkuna, broisku, lammas, riisi, maissi, hirssi, tattari, peruna, bataatti, porkkana, kesäkurpitsa, kukka- ja parsakaali, herne, ruusunmarja, vadelma, mustikka, puolukka, omena, päärynä, persikka, mango, aprikoosi, luumu, sipuli, persilja, mustapippuri, ruokaöljy (rypsi-, rapsi-, auringonkukka-)... Eli oikeastaan monenlaista syödään säännöllisesti. Ainoastaan noiden ns. herkästi allergisoivien, kalan yms. kokeilu on jätetty myöhemmälle.
 
Sopivia: possu, broileri, kalkkuna, NZ-lammas, jänis, kaura, vehnä, hirssi, tattari, riisi, maissi, peruna, bataatti, porkkana, tomaatti, kukkakaali, parsakaali, sipuli, aprikoosi, banaani, viinirypäleet, ananas, rypsiöljy, Sininen Flora, mustapippuri, valkopippuri, persilja, basilika, timjami, hiiva, suola, sokeri/hedelmäsokeri.

Sopivat kiinteät ovat käytössä käytännössä rajoituksessa (vaikka päivittäin): kukkakaalia ja parsakaalia annetaan hieman varovaisemmin. Porkkana tai kalkkuna lehahduttaa poskia (tällä hetkellä niitä annetaan silloin tällöin, harvoin): selvitettävä kumpi. Tomaattia annetaan tomaattipyreenä liha-kasvisaterioissa.

Ei-sopivia: lehmänmaito, kesäkurpitsa, mustikka, vadelma, päärynä, palmuöljy?.

Maidot: Nutrilon Soija. Myös Neocate kävisi. Almiron Pepti ei sopinut.

Muut: Jekovit, kalsiumkarbonaatti, Vit Kiv, Gefilus Plus
 
Lyyti-mamma: Kerro sitten miten teillä EyeQ sopii. Olen miettinyt sitä samaa, mutta pelkään että mahtaako sopia. Mites muut, oletteko käyttäneet noita rasvahappovalmisteita? Ne olis meillekin tärkeitä, kun ei kalaa olla saatu menemään.
 
Meillä menee tuota Eye-Q:ta pienenä annoksena. Lähinnä aloittelin sitä joskus sen vuoksi, että meillä ei ole käytössä mitään öljyä. Korvikkeessa nyt jonkun verran niitäkin kai on, mutta nykyisin NC:tä menee muutama desi/vrk lähinnä vitamiini yms. lisänä ja muuten juodaan tavallista maitoa. Kalaa nyt ei olla kokeiltukaan. Nyt on saanut tosi pieniä määriä palmu ja rapsi öljyä parin keksin mukana ja näyttäisi ne nyt ainakin todella vähäisessä määrin sopivan.

Meillä tuo Eye-Q ihmetyksekseni sopii. Allergologin kanssa sovittiin, että annetaan sitä aika varovasti. Otetaan sitä yksi kapseli/vrk ja se on ollut nyt käytössä jostain vuoden alusta, muistaakseni.

Sitä on saatavilla jonain nesteenä, jossa oli kai erinäisiä makeutus yms. aineita seassa. Meillä on käytössä ne kapselit, joissa ei noita aineita ole. Teen haarukalla kapseliin reiän ja puristan sisuksen lusikkaan. Miinuksena tietysti on maku, mutta meidän neiti ottaa öljyt suurena herkkuna ja usein pyytää liaää. Vähän outo tapaus...Ilmeisesti sen makuaisti on jotenkin vinoutunut, koska on elänyt alkuun lähinnä kummallisen makuisella korvikkeella ja jollain jänis-kukkakaali soseella ja muilla outouksilla. :)
 
Sopivia: maito, kaura, maissi, tapiocatärkkelys, possu, nauta, kana, kalkkuna, bataatti, kesäkurpitsa, parsakaali, kukkakaali, kurkku, viinirypäle, aprikoosi, omena, päärynä, persikka, rypsiöljy, sininen keiju ja iso määrä hedelmäsoseita.

Pieniä määriä menee kananmunaa, mustikkaa, sipulia, palsternakkaa, puolukkaa, viinimarjoja

Ei Sopivia: vehnä, ohra, ruis, tattari, hirssi, peruna, porkkana, riisi, banaani, vadelma, mansikka, tomaatti, soija, appelsiini

Mitäköhän sitä seuraavaksi kannattaisi kokeilla? Kun uusia ei ole viime aikoina oikein löytynyt.
 
rasvahapoista: Jos rypsiöljy sopii, siitä saa tarvittavat. Kala ei ole mikään "pakollinen". Ja vaikka kala ei sopisikaan, saattaa kalaöljy sopia.

On myös olemassa täysin "synteettinen" ts. ei luonnosta peräisin oleva MCT-öljy. Apteekkitavaraa ja vaatii muistaakseni reseptin. Meillä tämä oli viimeisenä vaihtoehtona, jos hyvää muuta öljyä ei löydy (oliiviöljy esim. ei ole kovin hyvä, jos muita rasvoja ei ole). Mutta auringonkukkaöljyssä on sekä omega-3 ja -6 eli sillä mennään. Tonne 10 kk ikään saakka rasvana oli sian rasva eli silava eli läski :D Siinäkin on välttämättömät rasvahapot ja omega-3:akin muistaakseni mutta ei ehkä ihan riittävästi..ja sitä "huonoa" rasvaakin.
 
Kävimme tänään 27.11. 10kk -neuvolassa ja ikää siis pari päivää vaille 10kk. Uudet mitat ovat (suluissa mitat 30.9., 8kk)

pituus: 72,5cm (71,5cm)
paino: 8570g (8220g)
py: 44,3cm (43,8cm)

Pituuskasvu oli notkahtanut alaspäin omalta käyrältään, mutta on edelleen 0-käyrällä keskivertoon nähden. Paino oli pysytellyt omalla miinuskäyrällään, joten pituuden ja painon suhde oli hieman tasoittunut. Py oli ok. Pituuden notkahdus johtunee lusikkalakkoilusta ja liikkeelle lähdöstä... Terkkari kehoitti lisäämään öljyä tms. rasvaa ruokiin. Ei kuitenkaan ollut kovin huolissaan, mutta seuraillaan... Mietinnässä on, mennäänkö joulukuussa käväisemään. Konsultoi kuulemma vielä lääkäriä. Itsekään en ole kovin huolissani, mutta mietityttäähän tuo tietysti. :/ Otimme myös ensimmäisen annoksen pneumokokki -rokotetta. Mites muilla nuo rokoteasiat? Oletteko ottaneet muita kuin rokoteohjelman mukaisia rokotteita, vai onko niitäkin lykätty allergioiden vuoksi? Mietimme pitkään tuon pneumokokkirokotteen (kuin myös influenssarokotteen) ottamista ja päätimme ottaa sen, koska sen tehosta on saatu hyviä tutkimustuloksia ja aiemmat rokotteet eivät ole aiheuttaneet mitään sivuoireita.
 
Kylläpä taas matto vetäistiin jalkojen alta :snotty:

Nutri Soija muuttuu, tilalle tulee Nutrilon Soija. Muuten aika lailla yhdentekeviä muutoksia koostumuksessa meidän kannalta MUTTA glukoosisiirappi vaihtuu maltodekstroosiin (vai oliko se toisinpäin)!! Molemmat on maissipohjaisia mutta kun ei sitä voi tietää, sopiiko meidän maitoallergikolle tämä uusi!!

SIIS miksi ette ole varoittaneet tästä??!! Onko jollakulla myydä Nutri Soijaa edes muutamia purkkeja????????
 
Luppis: Laitoin yv:tä tuosta Nutrisoijasta...

sopivia: Muksu kukkakaalisose, Hollen hirssipuuro, Neocate
rotaatiossa sopivia: bataatti, Oolannin perunasose, NZ lammas, saksanhirvi, kaura, banaani, kurkku
ei-sopivia: maito, soija, aprikoosi, vadelma, mustikka, ruusunmarja, maissi, riisi, possu, porkkana jne... (osa näistä tulee tosin kohta uudelleen kokeiluun, kun ovat alkuaikojen sopimattomia)

Soija-altistus on takana päin, jouduttiin tekemään 2x. Oireet tulivat tokalla kerralla nopeammin ja ensimmäistä kertaa iholle... :(
 
Moikka :wave: Täällä päiväunet hiukan pidentyneet -ollaan pari viikkoa ilman uusia kokeiluita kun kahden viikon päästä on allergialääkäri ja katsotaan varmaan tuo maito kun poju täyttää vuoden :)

Luppis -voi vispilä noita reseptimuutoksia ja koostumuksen vaihtoja, ne aiheuttaa niin paljo ylimääräistä vaivaa ja mietittävää allergiaperheissä.. Ihan jo noiden purkkisoseiden kanssa on saanut olla tuntosarvet pystyssä uusien reseptien varalta , mutta kun maidon koostumus muuttuu niin se onkin isompi juttu! Toivotaan että teillä sopii se uusi!!!!

Eyeq; Nyt ollaan viisi päivää annettu sitä ja vielä ei ole ollut mitään havaittavaa reagointia suuntaan eikiä toiseen. Annostus pitäisi olla 5ml, mutta me ollaan aloitettu 2ml ja huomenna nostetaan 4ml. Ollaan annettu sitä nestemäistä -tässä nestemäisessä ei ole makeutusaineita. Pirun pahalle maistuu mutta onneks poju on sen nätisti ottanu. Tässä on vanilja mukana, ei muita erikoisuuksia ja vanilja on sopinut ihan ok. Meillä ravitsemusterapeutti sanoi, että lapselta puuttuu jokin (en-nyt-kuollaksenikaan-muista-mikä) jonka vuoksi lapsen elimistö ei saisi rypsiöljystä kaikkia tarvittavia rasvahappoja mitä esim. kalassa on. Aikuiset kuulemma saisi tarvittavat rypsiöljystäkin. Tämän vuoksi, vaikka meillä on rypsiöljy niin meidän suositeltiin aloittavan tämä kalaöljy... Tarkemmin en tiiä asiaa, mutta ajateltiin sitten kokeilla. Ja jos ei onnistu niin sitten kokeillaan joskus uudestaan :) Hitsi kun tuo muisti on valikoiva joissain asioissa, niin kyllä se ravintoterapeutti sen selitti, mutta kun ei tarkkaan muista... pitää varmaan itsekin aloittaa tuo EyeQ jos se pojullekin sopii! Tosin kapselina, sillä itse en tota nestemäistä alas saa...

Rokotuksista; Meillä on hiukan väljennetty tätä perusohjelmaa. Lääkärin suosituksesta ei sit olla lisärokotteita otettu tässä vaiheessa ja se Mpr ilmeisesti siirtyy sitten eteenpäin, vaikka siihenkin aikaa vielä on.. Näissä tuntuu lääkäreillä olevan erilaisia käytäntöjä, mutta tuo perusrokotusohjelma viedään meillä läpi, vaikka hiukan pidemmällä aikavälillä.

Ruoka-aineista:
ei-sopivia: maito, soija, ruis, kaura, ohra, vehnä, kananmuna, selleri, palsternakka, kala, sitrushedelmät, lastenruuistakin joskus löytyvä sitruunahappo, naudanliha
1-2x/vkossa sopivia; kesäkurpitsa, vadelma, possu, ruusukaali, luumu
Sopivia; peruna, bataatti, kukkakaali, parsakaali,kurkku, hirssi, tattari, quinoa, riisi, maissi, lammas nz, kalkkuna, rypsiöljy, mustaviinimarja, ruusunmarja, omena, päärynä, persikka, banaani, hunajameloni
kysymysmerkillä vielä; puolukka, broileri ja porkkana, kokeilujen aikaan on tullut hampaita, ollut flunssaa tms.

Leivoin eilen leipää pojalle ekaa kertaa hiivan kanssa.. saahan tän ikäselle antaa jo hiivalla kohotettua leipää? -poika tällä viikolla 1v. (Siis mikäli hiivasta ei sitten aiheudu oireita..) Synttäriherkuksi teen riisilättyjä; vesi,riisijauho,banaani ja ripaus sokeria ja paistetaan rypsiöljyssä. Viikonloppuna tein itselleni ja poju sai maistaa, kyllä oli hänen mielestään herkkua ja olisi syönyt enemmänkin. Ajattelin että jos nyt sitten tekisi pari pientä lettua synttärin kunniaksi ja maissinaksuja... Ei tarvitse sitten isovanhempien "kauhistella" että eikös pojalle saa antaa edes pientä palaa kakkua....

Mukavaa vkon alkua!!!
 
samaa olen myös kuullut, ettei toi rypsiöljy pelkästään rasvahappojen puolesta riittäis ja vaikka mm. auringonkukkaöljyssäkin esim. oli reilusti omegoita,kolmosta ja kutosta niin elimistö ei pystyis sitä jotenkin käyttämään hyödykseen että siitä olis pitkävaikutteista hyötyä. Mutta tiedä noista sitten, että miten tarina oikeasti menee... tuntuu että joka asiassa on monta mielipidettä, yhtä monta kuin on kertojaakin :)

kyllä 1-vuotiaalle saa mielestäni antaa jo ihan hiivalla kohotettua leipää. Ne "normaalit" lapsethan saa siirtyä silloin jo muun perheen ruokaankin, joten miks ei leipäkin siinä samalla. Me tehtiin kans 1-vuotis synttärinä riisilättyjä siitä Farinan lettujauhosta, taikinan joukkoon laitoin päärynäsosetta munan tilalle ja rypsiöljyssä paistettiin... hyvää tuli ja itsekin maistelin niitä niin ihan olivat yhtä hyviä kuin vehnäjauhosta tehdytkin. Mites se onkin niin omaan takaraivoon iskeytynyt että kaikki pitää aina olla vehnäjauhoista tehty. Mikä onni ja autuus se vehnä tässä maailmassa onkaan :)
 
Hei voisin liittyä joukkoon...

Meidän poika syntyi syyskuun 10 päivä 2404g ja 44cm kokoisena. Kaksi ekaa viikkoa sujui kuin unelma, kunnes pojasta tuli hyvin itkuinen (parhaimmillaan itki 21h vuorokaudessa). Ulkolainen yksityislääkäri epäili maitoallergiaa ja kokeiltiin 1,5 viikkoa almironia, josta ei apua tullut, joten palatiiin tavalliselle maidolle. Kukaan lääkäreistä ei uskonut, että meillä on maitoallergiaa, vaan kaikki väittivät koliikiksi erityisesti neuvolassa pitivät minua hulluna.

Lopulta pari viikkoa sitten hermostuin vauvan itkuun ja päätin lähteä vielä lääkäriin ja mentiin allergologille, josta saimme neocatea pojalle. Pojan "koliikki" parani ja perjantaina olimme maitoaltistuksessa ja saatiin oireet jo 1ml maitomäärästä ja lausunto maitoallergia.

Poika on ollut viime viikkoina kuin toinen ihminen nauraa ja jaksaa seurustella ja ennenkaikkea menee kiltisti nukkumaan ilman monen tunnin show:ta. Ollaan miehen kanssa helpottuneita, mutta itseäni pelottaa tulevaisuus, miten kiinteiden aloitus onnistuu ja ilmeneekö muita allergioita jne.. Apua siis tarvitaan, mistä kannattaa aloittaa ja kuinka kauan kutakin ruoka-ainetta kokeillaan, jotta varmasti tietää, että se sopii meidän pojalle...

miiak ja Santtu ensi viikolla 3kk
 
moi! meidän lista on edelleenkin kukkakaali ja nc ja poika on 1 v. Aika kummallista...ohta vois jo iskeä paniikki...knyt kokeilussa riisi...kyllä jotain ruokaa pitäsi jo saada...teidän listat näyttää niin hyviltä...tsemppiä!
 
Jaa, enpä ole kuullut et toi rypsiöljy ei riittäis.. voihan olla että tosiaan 1v. ei vielä kaikki entsyymit toimi ja elimistö ei pysty noista rasvahapoista jatkosyntetisoimaan vielä kaikkia tarvittavia rasvahappoja. Mutta mun muistaakseni välttämättömät eli ne joita elimistö ei pysty syntetisoimaan, olis tossa rypsiöljyssä.. mutta nyt en kyllä jaksa asiaa kaivaa tuolta koulukirjoista. |O

Sain hamstrattua - kiitos kaverin ja lääkärin - 6 kk maidot eli noin 70-80 purkkia olis nyt sitten tota Nutri Soijaa tuolla vierashuoneen sohvalla. Mihinköhän kaappiin ne tunkis.. Tästä ja tosta kukkakaalisose-episodista viisastuneena käyn nyt sitten ainakin aprikoosisosetta ostamassa varastoon pari sataa purkkia ettei lopu kesken, jos muuttavat reseptiä :kieh: Hitto, kai niitä vois vaikka käyttää sisustuselementteinä? Loppuu kaapit kohta kesken.
 
rakennat niistä vaikak pyramidin lapsen iloksi luppis :LOL:
meillä ei ole edelleenkään käypää lihaa, mutta marjoista ja hedelmistä on käynyt viimesimmäksi testatut kyllä loistavasti :D toki onhan noita lihoja jäljellä, nyt on epäsopivia kana, hirvi, possu.
kannattaako heti koettaa esim kalkkunaa, kuinka samanlainen on kanan kanssa, vai mikä olis hyvä seuraava koetettava tuosta ryhmästä?
 
miiak: Jos yhtään helpottaa, niin koska teillä on nyt sopiva korvike, sillä pärjää hyvin yksivuotiaaksi eli relax. :D

Suunnittelen täällä parhaillaan sitä sisustuselementtiä noista purkeista ja purnukoista.. :whistle:
 

Yhteistyössä