Anestesia ja hengitysputki, apua!

  • Viestiketjun aloittaja "Apua"
  • Ensimmäinen viesti
"Apua"
Siis laitetaanko nukutuksessa aina hengitysputki? Oon menossa poskiontelo leikkaukseen joka tehdään nukutuksessa... Mulla myös astma. On kerran ennenki nukutettu, ennen astmaa mutta en kyl ollut edes tietonen koko hengitysputken mahdollisuudesta....???????
 
"bbbbb"
...Miten olit ajatellut hengittää kun sinut nukutetaan?
-Et mitenkään. Hengitysputki ja hengityskone hoitaa sen puolestasi, koska olet taju kankaalla.
Ja se laitetaan sulle vasta sit kun olet taju kankaalla. Ja otetaan pois kun vielä olet.taju kankaalla, anestesialääkärin hellässä huomassa.
..Ja se hengitusputkihan on sun henkivakuutus sen leikkauksen aja. Vaikka mitä tapahtuis, nii sun henki kulkee koko ajan sitä kautta.

Ja jos joskus ikinä vaikka saat oikein pahan keuhkokuumeen jota astma pahentaa, nii silloinkin sut nukutetaa ja hengitysputki ja kone turvaa sun hengityksen
 
Mutta se toinen
Myös nukutettu joitakin kertoja. Putki ei ajatuksena aiheuta pelkoa. Kerran olen ollut "tajuissani" putkea poistettaessa, eikä muuta jäänyt mieleen kuin pari kunnon yskäisyä. Hieman on kurkkua kuivannut aina heräämössä. Kaiken kaikkiaan ei paha kokemus.

mutta se katetri on se toinen putki josta minä en pidä. Lähinnä sen takia, että leikkauksen jälkeen ensimmäinen pissa kirvelee. Syytä en tiedä ja sitä kuinka yleistä se on. Asiana se on yhtä "tärkeä" kuin hengitysputki.

Leikkauksissa on varmasti paljon asioita joista ei kerrota asianosaiselle ja sillä estetään turha paniikki. Ennen nukutusta pitää ajatella hauskoja asioita ja ottaa ilo irti pikku humauksesta. Herää huomattavasti rauhallisemmin mielin.
 
"Apua"
Kiitos kaikille! Koitan olla jännittämättä. Ei kai se putki sit saa aikaan mitään infektiota tms sinne hengitysteihin....? Mul toi astma ei ole ollut mistään helpoimmasta päästä. Vaik toivon et toimenpiteen jälkeen olo vaan kohenee humisten kun tulehduskierre saadaan toivottavasti pois.
 
"Mie"
[QUOTE="Apua";30641733]Kiitos kaikille! Koitan olla jännittämättä. Ei kai se putki sit saa aikaan mitään infektiota tms sinne hengitysteihin....? Mul toi astma ei ole ollut mistään helpoimmasta päästä. Vaik toivon et toimenpiteen jälkeen olo vaan kohenee humisten kun tulehduskierre saadaan toivottavasti pois.[/QUOTE]

Pyydä/ vaadi että leikkaus tehdään antibioottisuojassa ja koeta keksiä pätevät perustelut sille.
 
Mutta se toinen
Ei putki aiheuta lisäongelmia. Yleensä olo on muutenkin pirteä leikkauksen jälkeen, kun saa hyvin happipitoista ilmaa hengitellä myös leikkauksen jälkeen maskin kautta. Kannattaa huolesta puhua siinä ennen leikkausta niin saat oikean ammattihenkilön vastaukset.
 
"Hoitsu"
[QUOTE="Mie";30641752]Pyydä/ vaadi että leikkaus tehdään antibioottisuojassa ja koeta keksiä pätevät perustelut sille.[/QUOTE]

Kyllä
Tänäpäivänä suurimmassa osassa leikkauksista on antibioottisuoja ihan ilma eri pyyntöäkin;) ja jos on tarpeen, jatketaan ab vielä leikkauksen jälkeenkin! Ei tartte erikseen pyytää :)
 
"konkari"
Potilaan turvallisuuden vuoksi se hengitysputki on ja tosiaan yleensä se on poistettu jo ennen heräämistä. Mulla tosin pari kertaa ollut vielä tolkkuihin tullessakin ja eipä se kovin mukavalta tietysti tuntunut mutta sen kestää, sillä parempi sen kanssa kuin ilman olla taju kankaalla. Sama homma tuon katetrin kanssa.. jos isompi leikkaus eikä heti pääse jalkeille, niin kätevämpää ettei tule pissahätää eikä tarvitse mitään alusastiaa tai hoitajan avustuksella pytylle käydä. :D Kumpikin voi ärsyttää hiukan mutta ohimenevää.. Yleensä kai nykyään on nuo antibiootit menossa itsestäänselvänä asiana?
Kyllä ne ottaa huomioon kaikki sairaudet ennen leikkausta. Astmankin huomioivat takuulla ja luultavasti tärkeämpi tuon kanssa ollakin se hengitysputki leikkauksessa.
 
yks "hengitysputkien laittaja"
Hei,

Mikäli jokin asia nukuttamisessa pelottaa Sinua, niin siitä on hyvä sanoa ennen nukutusta, jotta saat asianmukaista tietoa asiasta. Yleensä toimenpidettä tai nukutusta pelkääviä useinkin, mutta keskustellen ja esilääkityksellä kaikki ovat saaneet asianmukaisen hoidon.

Nukutuksessa tehtävässä poskionteloleikkauksessa "hengitysputki" on erittäin keskeinen. Toimenpiteen aikana nieluun valuu helposti huuhtelunestettä ja sylkeä. Hengitysputken tehtävä on juurikin estää noiden meno keuhkoihin ja samalla varmistaa, että ilmalle on avoin ja turvallinen reitti kulkea hengitystarpeen mukaisesti keuhkoihin ja pois sieltä.

Ennen jokaista nukutusta potilaan tietoihin, jotka sisältävät allergiat ja sairaudet (ml. astma) perehdytään ja käytettävät lääkeaineet ja muut menetelmät valitaan sen mukaisesti. Aikuisen astma ei vaikuta hengitysputken laittoon ja osalla käytettävistä nukutuslääkkeistä on astmaa jopa lievittäviä vaikutuksia.

Yllä mainittiin antibioottisuoja, joka arvioidaan tehtävän toimenpiteen mukaan. Nukutus ei vaadi sellaista, mutta poskiontelelotoiminpide voi vaatia. Antibioottisuojalla tarkoitetaan ennen toimipidettä annettavaa (suun- tai suonenkautta) antibioottia, jonka tehtävänä on suojata toimenpiteeseen liittyviltä infektioita.

Pikaista toipumista!
 

Yhteistyössä