APUA 6 kk iltahuutoon, iltatirsoihin ja rytmiin!

Nyt on hätä.

Poikani on pian 6 kk, syntyi n. kuukausi etuajassa ja on ollut koko ajan hieman normaalia pienempi. Kehitys kuitenkin ikäluokkaansa vastaava. Kiinteät aloiteltiin hissukseen 4,5 kk iässä, hiljalleen maistellen. N. 5 kk iässä aloitettiin iltapuurot parempien öiden toivossa.

Yöt paranivat, mutta illat ovat muuttuneet. Poika on yleensä nukkunut kolmet päikkärit, mutta nyt jonkin aikaa päivärytmimme on ollut osapuilleen seuraava:

N. Klo 8.00 - Herätys, imetys, aamutoimet, leikkimistä
N. klo 10.00 Imetys, päiväunille (aina vaunuihin, kovalla pakkasella sisällä)
N. klo 12-13.00 Herää, kasvissosetta 2-3 jääpalakuutiollista, tunti leikkimistä ja imetys ennen seuraavia päikkäreitä, eli
N. 15-16.00 Päiväunille (vaunuihin)
N. 16-17.00 Herää (unet n. tunnin mittaiset)
N. 16-17.00 Hedelmäsosetta heti noiden päikkäreiden päälle
...Ja sitten leikitään, imetetän, leikitään...
Klo 20.00 Iltapuuro, iltatoimet, laulut, pesut, imetys ja unille n. 20.30. Nukahtaa hienosti itsekseen, herää n. pari kertaa yössä syömään (klo 01-02.00 ja 05-06.00 aikoihin).

Suurin ongelma lienee toisten päikkäreiden jälkeinen aika. Poika jaksaa olla "hyvällä tuulella" ehkä puoli tuntia-tunnin, kunnes alkaa armoton kiukku, joka on nykyisin ollut ihan suoraa huutoa -tyyppistä, etenkin, jos hetkenkin äidin tai isän huomio herpaantuu hänestä. Ei kuitenkaan enää nukahda enää päikkäreillekään tuossa vaiheessa sitten millään! Kunnon huudatuksella ollaan saatu poika nukkumaan jonkinlaiset iltatirsat n. klo 18-19.00 aikoihin, mutta ne saattavat olla mallia: huutoa 20 minuuttia, unta 20 minuuttia. Tai toisinaan ottaa tissillä tirsat. Ilman iltapäikkäreitä illat ovat niin ikään huutoa, mutta valveilla. MIKÄÄN muu kuin jatkuva pellenä olo ei toimi. Nykyisin iltamme ovatkin olleet kantamista ja apinoina toimimista pojan edessä tuolta n. klo viidestä saakka. Edes sitteriin ei voi laskea iltapuuron keiton ajaksi, tai alkaa kauhea huuto! Yliväsyneeksi poika ei kuitenkaan pääse, sillä yöunille hän jää nätisti ja saattaa iltatoimissaan jokellella ihan tyytyväisenä. :$

Ensinnäkin; miltä päivärytmimme kuulostaa? Onko siinä jotain pielessä? Mikä kumma voi aiheuttaa tuota iltahuutoa? Se ei mielestäni ole kipua, ei kiljuvaa nälkääkään. Huomionhakuisuutta ehkä, mutta se volyymi on hirmuinen! En ole ottanut ruokavalioon nyt hetkeen mitään uutta, joka voisi vaivata.

Nokkelimmat pokkelimmat (jotka tänne saakka jaksoivat lukea) taisivat myös huomata, että meillä ei nukuta päikkäreitä muualla kuin vaunuissa. Syy tähän on se, että n. 4 kk ikään saakka poika nukkui vieressäni, ja saimme hellällä nostelu-unikoululla hänet totutettua sänkyyn - Mutta hän tuntuu omaksuneen sängyn vain yöunille. Jos hänet vie päiväsaikaan omaan sänkyynsä, alkaa n. 15 minuuttia kestävä pelleily ja sen jälkeen parkuminen. Illalla sen sijaan jää sänkyynsä ilman mitään itkuja ja nukahtaa. Päikkärit ovat siis aina vaunuissa. Vinkkejä siis muualle kuin vaununukutukseenkin vastaanotetaan? Miten totuttaa vauva omaan sänkyynsä - vaikkapa sitten noille iltapäikkäreille? Lisäksi mielelläni kuulisin 5-7 kk ikäisten vauvojen iltarytmejä; minkä pituisia päikkäreitä siellä vedellään ja missä?
 
NAJ
Meillä on 8kk tyttö ja vähän samanlainen ongelma, vauva valvoo illasta tosi pitkän pätkän (nukkuu kahdet päikkärit) ja on illalla tosi väsynyt, muttei halua nukahtaa tirsoille.

Ongelma taitaa olla se että vauva ei oikein jaksa olla hereillä noin pitkää pätkää, minkä illasta on ja toisaalta toiset unet ovat ehkä vähän lyhyet, auttaisko jos vauva olisi päikkäreiden välillä hereillä vähän pidempään? Menisi päiväunille tyyliin 17-17.30? Tai sitten laittaisitte aikaisemmin yöunille, aloittaisitte iltahommat aikaisemmin. Entäpä jos koittaisitte mennäö ulos vaunulenkille alkuillasta, nukahtaisiko siihen vaikka hetkeksi?

Minä en näkisi tota vaununukkumista ongelmaksi, ei meidänkään tyttö nuku päikkäreitä muualla kuin autossa/vaunuissa. Kirjoittelen vielä meidän tytön rytmin tohon alle.

07.00 Herätys
8-8.30 Aamupuuro, leikkiä
9-9.30 päiväunet kestoltaan 30 min-3h vaunuissa tai joskus autossa, jos ollaan autoilemassa
tässä välissä nukkumista/leikkimistä/joskus imetys
12.30 lounas
12.30-14/15.30 leikkiä, vaipanvaihtoa jne
14-15.30 imetys ja unille unien kesto 30 min-1h
tähän väliin taas leikkiä, viihdytystä jne. jos tyttö on hyvin nukkunut touhuilee ja leikkii hyväntuulisena, jos ei niin kaipaa viihdytystä
17.00 päivällinen
leikkiä, kiukkua, leikkiä, kiukkua, ottaa välillä pienet maitohuikat
19.00 puuron tekoa, kylpyä, vaipanvaihto, yökkäri jne.
20.00 isin kanssa nukkumaan

Toivottavasti tästä oli jotain apua teille.

NAJ+Neiti 8kk
 
Tämä toimii monella:
Perhe-elämää: Päivärutiiniehdotus n.6kk ikäiselle
(kannattaa mukata itselle sopivaksi, riippuu aamuheräämisestä esim ym)

Meilläkin oli aikoinaan tuota ongelmaa, että lapsi alkoi väsyä ja kiukustua päikkäreiden tai yöunien lähestyessä ja elämä olikin enemmän tai vähemmän sit lapsen hyppyyttämistä sylissä. 2-3h muistaakseni oli semmoinen aika mitä jaksoi olla hereillä. Se on tietty haastavaa kun päiväunien kestot vaihtelevat vängelläkin vaikka olisi kuinka tarkka rutiini.
Meillä helpotti asiaa se et opetettiin lapsi nukahtaan sänkyyn joka unille 5-6kk iässä. Alussa se oli sitä et 30min rauhoittelua, 30min unta. Mut parissa viikossa rauhoittui täysin. Sitä ennen oli nukkunut vaunuissa, mikä oli tosi hyvä juttu, koska varsinkin ulkona sai otettua yhdet pitkät päikkärit. Mut sit 6kk kohdalla on jo paljon helpompi opettaa omaan sänkyyn. Kannattaa kokeilla miten itselle on paras.
 
Mun mielestä vie hetken että löytää omalle perheelle sopivan rytmin. Toiset herää klo 07 ja toiset 09. Kukin tietty tyylillään ja omien päivärutiinien mukaisesti mutta jotenkin mun ehdotus olisi et kannattaisi jotenkin koittaa kääntää niin että aamupäivällä päikkärit on lyhkäset ja ip:llä pitkät. Meillä juurikin tuossa 6 kk nurkilla jäi ns. kolmannet iltaunet pois ja muutaman päivän sai toimia pellenä et pysyi hereillä mutta väsy meni äkkiä ohi. (tyttö nyt 9 kk nukkuu 10-->10.30 ja 13-->15.30-16, yö unet 21-->07.30-08)
 

Yhteistyössä