apua syömisongelmaan!!!

Mitä tehdä ku yksi vuotias ei tahdo syödä.

Syöminen on tämän lapsen kanssa ollut aina vähän hankalaa. kaikki keinot on käytetty: on houkuteltu, näytetty lehtiä, leluja jne. Nyt harmittaa, että aloin koskaan houkutella sillätavoin ja päätin, että houkuttelut saa riittää.

Ongelmana vaan on se, että lapsi ei tosiaankaan suostu syömään lusikallistakaan. Lusikan nähdessään kääntään pään pois ja kitisee. Mitä ihmettä teen? Viili ja jugurttipurkin nähdessään suu kyllä aukeaa, samoin hedelmät ja marjat kelpaavat. Ongelma on siis ruuat ja puurot.

 
Kauanko tota ongelmaa on kestänyt? imetätkö?

Meillä ainakin syöminen parani huomattavasti, kun lopetin imettämisen pari vkoa sitten.

Anna sormiruokaa ja keksi vaihtelua, tarjoa samaa ruokaa kuin muulle perheelle.

Meidän tyty ei syö puuroa, annan Yosa kauravalmistetta sen sijaan, kun leipää menee niin vähän<br><br>
 
talitinnti
No, tyttö on syönyt heikosti joulusta asti eli nelisen kuukautta. Sormiruokien avulla ollaankin paljon syöty, mutta usein tahtoo vaan käydä niin, että kun anna leivän muruja pöydälle, niin lapsi syö ainoastaan niitä eikä ruokaa. Ihmetyttää, kun tyttö tuntuu nimenomaan kammoavan lusikkaa ja lautasta.
En myöskään imetä. Lopetin imetyksen kuukausi sitten.
 
Mulla oli pojan kanssa vähän samanlaisia ongelmia.. Sillä ei saanut olla kokkareita ruuassa, eikä suostunut syömään perunaruokaa ollenkaan.. Siis vain hedelmäsoseita ja puuroa.. Ja tissiä päälle.. Sitten yks kaks se rupesi syömään samaa ruokaa kuin muutkin.. :)

En ottanut mitään stressiä syömisestä, kun paino nousi kuitenkin ihan hyvin.. Annoin sen syödä sitä mitä halusi.. Jos lapsi syö leipää, hedelmiä, jogurttia yms., niin kyllä se hengissä pysyy..

Oletko kokeillut antaa hänen syödä esim. ruokaa käsin.. meillä poika tykkää kaikkein eniten syödä käsin ,vaikka osaa syödä lusikalla..

Juu, ja meillä käytetään houkutuksena muumi ja koira astioita =) Kyllä illalla puuro katoaa lautaselta kun on myy lusikka ja puuron alta paljastuu muumipappa B)

Yks keino mitä ite käytin joskus on, et ku poika oli vaikka leivän palasta laittamassa suuhun niin äkkiä siinä välissä työnsin lusikan sinne.. Julmaa :ashamed: .. Mutta tuota keinoa täytyi toisinaan käyttää, etenkin kun poikani on paljon sairastellut, eikä ruoka maistunut..paitsi herkut..

Mut kyllä se siitä :hug:
 
eva
Yleensä lasten kanssa voi onneksi luottaa siihen, että kyllä ne nälkäänsä syövät. Ongelmaksi voi tosin muodostua se, että jos päivisin ei malteta syödä, niin sitten kinutaan maitoa koko yö.

Nirsoilun syitä voi olla mitä erilaisimpia. Jotkut välttävät ruokaa, jossa on jotain mikä ei omalle elimistölle sovi. Toiset syövät jos saavat tehdä sen sormin, toiset kun käteen annetaan lusikka. Joskus ruuan pitää olla aivan sileäksi soseutettua, joskus palasten pitää olla hyvin pehmeitä, tai niissä pitää olla vähän purtavaakin, joskus mausteita pitäisi olla enemmän tai vähemmän. Kahvilassa syöminen saattaa sujua paremmin kuin kotona, kun on jännemmät maisemat. Tai sitten mikä tahansa virike häiritsee ruokailua. Jne.

Omassa tuttavapiirissä heikoiten toimiva keino on ollut pakottaminen ja hysteerinen maanittelu. (Tosin täytyy myöntää, että joillakin lapsilla maistamaan pakottaminen toimii.) Jos aikuiset tekevät syömistilanteista stressaavia ja epämiellyttäviä, lapset usein reagoivat lopettamalla syömisen. Toisaalta rauhallisessa koko perheen ruokailutilanteessa nirsoimmankin uteliaisuus saattaa herätä sitä kohtaan, mitä isin ja äidin lautasella mahtaa olla.

Kirjojen ja lelujen käyttäminen on tietysti vähän tylsä juttu, mutta niitä voi myös vähitellen yrittää vaihtaa keittiövälineisiin tms. paremmin tilanteeseen sopivaan. Usein kai niiden merkitys vähenee, kun lapsi rupeaa itse syömään, eikä niiden käyttö yksivuotiaalla todellakaan tarkoita että lapsi vaatisi niitä vielä kouluiässäkin.
 

Yhteistyössä