AS-lasten tukitoimet päiväkodissa?

Sattuisikohan paikalla olemaan ketään autisminkirjon lasten vanhempia? Haluaisin tietää, mitä tukitoimia lapsenne ovat päivähoidossa saaneet. Meillä sairaalasta on sanottu, että tarvitaan avustaja ja saamaa mieltä on päiväkodin henkilökunta sekä vanhemmat. Kunta ei avustajaa kuitenkaan halua myöntää, eikä muitakaan lisäresursseja päiväkodille. Ainoastaan erityislastentarhanopettaja vierailee välillä. Nyk. henkilökunta osaa osin käyttää kuvia ja tukiviittomia, siinä kaikki. Päiväkodissa on syntynyt vaaratilanteita esim. lapsen karattua ulkoaitauksesta ja kommunikaatio jää auttamattoman vähäiseksi. Kiinnostaisikin kuulla miten muilla asiat ovat järjestyneet.
 
Viimeksi muokattu:
lto
Omasta lapsesta ei ole kokemusta, mutta parista samassa päiväkodissa olevasta lapsesta on. Lapset ovat integroidussa erityisryhmässä, jossa on kaksi eltoa, lastenhoitaja ja avustaja. Lapsilla käy oma puheterapeutti kerran viikossa, ryhmässä käytetään kuvia ja tukiviittomia. Lisäksi eltot saavat tukea eltojen tapaamisista ja lapsen lääkäreiltä lastenlinnasta tai missä nyt käyvätkään välilläarviointijaksoilla.

Aika kurjalta kuulostaa ap teidän tilanne ja aika uskomattomalta myös. Kyllä kunnan pitäisi järjestää jotain tukea lapselle, jos hän sitä tarvitsee ja hänellä on diagnoosi. Henkilökohtaista avustajaa voi nykyään olla vaikea saada, mutta ainakin paikka erityisryhmässä tai integroidussa erityisryhmässä tai muussa vastaavassa, jossa on elto koko ajan paikalla. Toivottavasti jaksat ajaa lapsesi asiaa ja saada hänelle asianmukaista kuntoutusta. Tsemppiä!
 
Elto piti ihan selvänä, että saadaan avustaja, vaan ei... Täällä on eritysryhmiä nimenomaan ajettu alas ja tukitoimia on tarkoitus toteuttaa normiryhmissä, vaan käytännössä meneekin sitten näin. Pelkään joka päivä lapsen puolesta. Muilla tietämilläni as-lapsilla on avustaja tai ovat erityisryhmässä. Meilläkin käy puheterapeutti päiväkodissa.
 
Meidän poika oli pienryhmässä (12 lasta joista puolet tukilapsia ja puolet tuen tarvitsijoita ja 4 hoitajaa+omat avustajat) ja ensimmäisen 2 vuotta oli lisäksi oma avustaja ja kerran viikossa kävi kuntoutusohjaaja joka oli pojan kanssa 1-2h/kerta. Ryhmässä käytettiin tukiviittomia ja kuvia ja vielä tarvittaessa kädestä pitäen näytettiin ja ohjattiin toimintaan.
 

Yhteistyössä