atoopikkovauvojen äidit, ohjeita kiitti!

Miten siis hoidatte lastenne ihoa? Meillä 8-kuinen poika, jolla erittäin kuiva iho. Atooppisuus on edellisten lasten taholta jollain tavalla tuttua, mutta heillä se oli paljon paljon helpompaa. Tällä lapsella iho hilseilee ja kutisee ihan hillittömästi ja jatkuvasti. Tähän mennessä ei ole nukkunut ainoatakaan koko yötä kovan kutinan vuoksi. Kutinalääkkeestä ei ole apua.

Lähinnä kortisonivoiteista haluaisin tietoa teiltä kokeneimmilta. Millä tavoin ihan konkreettisesti käytätte voidetta? Käytättekö samanaikaisesti muita perusvoiteita? Jos ok, niin kumpaa laitetaan ensin. Miten pitkiä kuureja kortisonia käytetään? Lopetetaanko kuuri heti jos iho näyttäis parantuvan vai onko tarkoitus jatkaa kuuria vielä senkin jälkeen????

Kysymyksiä riittäis vaikka pilvin pimein. Kiva, jos joku laittais tietoa, miten omalla kohdallaan hoitelee tällaisia.
 
Voi kurja... toivottavasti tuo helpottaisi iän myötä!

Meidän tytöllä on myös atooppinen iho. Rasvoja on kokeiltu tähän mennessä vaikka minkälaisia, joten ilmeisesti kaikille ei sovi samat...

Talvella käytettiin perusrasvana Decubalia, sillä rasvattiin koko kroppa aamuin illoin. Nyt kesällä perusrasvana meillä on Essex Plus. Ilmeisesti iho tottuu rasvaukseen ja sen takia kannattaa vaihtaa rasvamerkkiä aika ajoin. Joku lääkäri mainitsi minulle 'rasvalla pesun', mutta en ole missään vaiheessa ymmärtänyt, että mitä se tarkoittaa!? Joku viisaampi voi kertoa minulle...

Meillä tyttö käy suihkussa joka ilta. Kädenlämpöistä vettä ja sillä ei lotrata pitkän aikaa, ettei kuivata ihoa lisää. Tarkoituksena on vaan saada päivän hiet ja liat pois, ettei ne ärsytä ihoa vielä lisää. Mitään pesuainetta meillä ei käytetä. Ihon kuivaus tehdään taputtelemalla, pyyhkeellä ei saa hangata.

Kortisonirasvaa meillä on kahta: Hydrokortison ja Elocon. Hydrokortison on ylläpitohoitoon. Eli illalla laitetaan ensin perusrasva, annetaan imeytyä ja sitten vain paikallisesti kortisonirasvaa päälle. Elocon on voimakkaampaa kortisonia ja sitä saa antaa vain 4 päivää yhteen kohtaan. Se on kyllä niin tujua ainetta, että yleensä parin päivän jälkeen iho on jo paljon parempana! Ymmärtääkseni Hydrokortisonia voi huoletta laittaa vaikka päivittäin.
 
Meille lääkäri sanoi että yhtä monta välipäivää kuin on laittanut kortisonia iholle pitäisi pitää. Ja että vaikka ihottuma häviää jatkaa kuurin loppuun että ihon alimmat kerroksetkin parantuu. Hoitosyklit löytää kokeilemalla minkälaisia välejä kestää, välejä olisi hyvä pitää eikä kokoajan kortisonia siis iholle. Meillä kanssa pahat ihottumat ongelmana ja lehahtelut. Nyt kesä on varmaan tehnyt tehtäviään ja iho hyvässä kunnossa, perusrasvauksena meillä nyt suihkutettava ceridalöljy mikä on tosi hyvä minusta, ceralan ja sitten tuo kortisoni.- meillä kutisevin ihottuma tulee pään ja kasvon alueelle ja aika arasti alkuun uskalsin rasvailla:( Toivottavsti teilläkin alkaa helpottamaan, onko mahdollisia allergioita ajateltu? Meillä löytyi niitäkin! Siitä vielä että samoin teen minäkin kuin savolainen sydämeltään että ensin laitan perusrasvan ja sen jälkeen kortisonin, joskun melkein heti siihen perään vaikka perusrasva ei olisi vielä ihan imeytynyt. Hyvää kesää:)
 
Alkuperäinen kirjoittaja savolainen sydämeltään:
Kortisonirasvaa meillä on kahta: Hydrokortison ja Elocon. Hydrokortison on ylläpitohoitoon. Eli illalla laitetaan ensin perusrasva, annetaan imeytyä ja sitten vain paikallisesti kortisonirasvaa päälle. Elocon on voimakkaampaa kortisonia ja sitä saa antaa vain 4 päivää yhteen kohtaan. Se on kyllä niin tujua ainetta, että yleensä parin päivän jälkeen iho on jo paljon parempana! Ymmärtääkseni Hydrokortisonia voi huoletta laittaa vaikka päivittäin.
Kortisonia EI SAA käyttää tauotta. Ja ainakin meille lääkäri sanoi, että ensin kortisonia ja sitten vasta perusrasvaa... Meille lääkäri on antanut ohjeeksi että 1-3 kertaa viikossa kortisonia, mutta yleensä sitä kai käytetään niin että 1-2 kertaa päivässä useamman päivän ajan ja sitten pidetään yhtä pitkä tauko.
 
Kiitos tiedosta, eli en laita tytölle tästä lähtien enää joka päivä kortisonivoidetta. :flower: Kai siinä on kyse siitä, että iho tottuu kortisoniin?

Vielä tuli mieleen se, että meillä ainakin värilliset vaatteet ihoa vasten ärsyttää. Että mieluiten ihan valkoiset alusvaatteet. Itse pesen tytön vaatteet pesupähkinöillä enkä laita huuhteluainetta, ettei jäisi mitään jäämiä, jotka saattaa myös ärsyttää ihoa.
 
Pese päivittäin, mä olen saanut lääkäriltäni "siunauksen" lotrailla suihkussa pidempäänkin. Perusrasvaa kostealle iholle. Itse en tykkää paksuista perusvoiteista vaan rasvaan mielummin kevyemmällä vaikka kahteen tai kolmeen kertaan. Essex plus paksuna voitaana joka paikaan aiheuttaa kutinaa minulle, MUTTA jollekin se voi olla hyvinkin sopivaa. Kannattaa siis kokeilla eri paksuisia ja eri merkkejä, mikä sopii parhaiten.

Mä pesen rasvalla kasvoja aina väliin. Hyvin lähtee meikit! Suihkuun vaan suihkusaippuan viereen rasvapurkki.

Mulla on ollut pienempänä mietokortisoni päivittäisessä käytössä ja lisänä Elocon pahemman varalle. Nykyään ei lienee kovin suotavaa käyttää kortisonia ihan koko aikaa, mutta onhan sitä ihoa jotenkin yritettävä hoitaa.

Itse kannustan myös selvittelemään noita allergioita! Nyt aikuisiällä tiedostan omat allergiani paremmin ja ihokin pysyy paljon parempana, kun jättää tietyt jutut suosiolla syömättä. Ihmeteltiin, kun minun ihottumat pikaparantui ollessani aika tiukalla imetysdieetillä lapsen takia. Kortisonia ei mene enää normaalisti juuri ikinä ja pärjään perusvoiteella.

Ilmeisesti jossain on ollut ohjetta, että ellei kortisonikuurin jälkeen pysy hyvänä edes hetkeä ilman kortisonia, olisi todennäköistä allergialla olevan osuutta asiaan.
 
Alkuperäinen kirjoittaja savolainen sydämeltään:
Kiitos tiedosta, eli en laita tytölle tästä lähtien enää joka päivä kortisonivoidetta. :flower: Kai siinä on kyse siitä, että iho tottuu kortisoniin?
Pitkäaikaisesta käytöstä on pakkausselosteessa sanottu, että iho voi haurastua ja muuttua paperimaiseksi ja lapsilla voi lisämunuaisten toiminta häiriintyä.
 
Minäkin suosittelen miettimään ruokavalion läpi, josko vaikka sieltä löytyisi yhteys tuohon atoppiseen ihoon. Varsinkin, jos tosiaan tuo ihottuma palaa heti kortisonikuurin jälkeen. Meillä vuoden ikäinen poika, jonka atoppinen ihottuma on parantunut kokonaan oikean ruokavalion löytymisen jälkeen. Siihen saakka iho oli todella kuiva ja yöt yhtä raapimista. Edelleen tuo näkymätön kutina iskee välittömästi jos saa allergisoivaa ruokaa. Ensin tulee siis tuo hillitön kutina ja parin päivän päästä alkaa puskea pintaan myös ihottuma. Maidosta ja munasta tulee jo ihokosketuksessa reaktio, mutta esim. tattari hiipii hitaasti muutaman päivän sisällä.

Jos kyseessä on pelkästään atoppinen iho niin sitten varmaan on tärkeää huolehtia tuosta perusrasvauksesta ja pesusta. Rasvaus siis välittömästi pesun jälkeen. Meillä myös parhaiten sopii nuo kevyet kosteusvoiteet kuten ceralan. Essexissä on ilmeisesti jokin säilöntäaine joka ei sovi, koska aiheuttaa kirvelyä ja hillittömän huudon. Kokeilemalla siis selviää parhaiten.
 
juu
Ootteko te kokeillut aloevera- tai sinkkivoiteita atooppiseen ihoon? Meidän 1v tytöllä on epäilyjä atooppisesta ihottumasta, ja perusvoiteet ei tunnu auttavan, kortisonikuuri auttaa mutta kun se loppuu niin iho taas huononee.
 
Meillä oli tuota sinkkivoidetta jossakin vaiheessa (muistaakseni), mutta se taisi olla aika paksua kamaa, joten varmaan siitä syystä jätettiin se pois. Jotenkin nuo ohuet perusvoiteet on minusta olleet mukavampia käyttää. Aloeveran vaikutusta mietin itsekin joskus, sillä huononakin aikana pojan peppu oli ainoa kohta jossa tuota ihottumaa ei ollut ja mietin voisiko johtua siitä, että Pampers vaipoissa oli aloevera-voidetta. En kylläkään uskaltanut sitten aloevera-geeliä ottaa käyttöön vaikka sitä ostinkin. Nyt kyllä voisi vaikka testata ärsyttääkö ihoa, sillä iho on tosi hyvänä. Täytyypä kokeilla. =)
 
mietin vaan,onko vauvalla mahd.jokin allegia?tyttärelläni,nyt kohta 7kk,alkoi maitoallergia tosi pahalla ihottumalla,ensin päänahassa,sitten jo kasvoissa ja selässä...kaikki parani kun allergiatestit tehtiin ja maito jätettin pois. Kannattaa käydä oikealle ihotautilääkärillä näyttämässä,jos kotikonstit eivät tunnu tehoavan...perusvoiteetkin kunmaksavat maltaita, niin reseptillä saisi siihenkin helpotusta! ESSEX plussa ja Bepanthenin sininen tuubi ovat tosi hyviä olleet meillä. Mutta tuolla joku totesi ohuiden perusvoiteiden mukavuudesta...taas ihotautilääkärin mielestä mahdollisimman vedetön voide on paras,vesihän vain kuivattaa lisää. Paljon kehutaan myös Ceridal-ihoöljyä,mutta meillä se ei sopinut lainkaan,iho punoitti vain enemmän. Myös ihon pesu vaikuttaa tietenkin, eli mahdollisimman vähän vettä..oikeastaan vain kakkapyllyyn vesipesu + vaikka natusanin voidepesuaine, muuten ihan wet-wipeilla tai perusvoiteella pyyhitään sotkut kasvoista ja muualta. Pesuaineista on TODELLA HYVÄÄ OLLUT DERMOSIL baby-washfoam, sitä saa tilaamalla Dermosililtä (voi kirjautua ihan yksityisasiakkaanakin)...on todella mieto ja riittoisa pumppupullo. Samoin vaatteiden pesuaineet marketeissä,vaikka kuin vakuuttaavat hajustettomuudellaan, voivat pienelle olla liian vahvoja...joten INTIALAISET pesupähkinät RUOHONJUURI kaupasta..voi pestä koko perheen pyykin,halpoja,ei hajusteita,ei tarvitse erillistä huuhteluainetta ja IRROTTAA JOPA MUSTIKAN JA PUNAVIININ ;O) Kannattaa kokeilla,voi tilata netistä.

Mutta,mikäli lääkärissä ei ole käyty,kannaattaa käydä ja mikäli on, kannattaa kokeilla MAHD:RASVAISIA mutta kevyitä APTEEKIN perusvoiteita...suosittelen ESSEX PLUS ja Bepanthenin SININEN. Kortisoni ohentaa ihoa,ja noin pieni ei tarvitse kuin lääkärin määräyksestä. Ja voiteiden kokeilu aina yksi tuote kerrallaan,pari viikkoa...tulos kyllä näkyy!
TOIVOTTAVASTI PIENI SAA HIPIÄNSÄ KUNTOON!!!!! :heart:

PS:SINKKI VOIDETTAKAAN EI KANNATA LAITTAA M I H I N K Ä Ä N kehon osaan mikäli lääkäri ei määrää! se onmaailman kauhein tahnä,ei lähde pois millään...ja pitkään iholla "pyöriessään" sitoo kaikki mahd.kakat...ei älä käytä ilman parempaa tietoa :x
 
Lara83
Olipas kiva löytää tämä ketju. Meidän poika on kohta 6kk ja oikeastaan syntymästä asti ollut tosi paha ihottuma poskissa. Muuten iho, pieniä läikkiä jaloissa lukuunottamatta, on tosi hyvässä kunnossa... Mutta ne posket! Voi että mun sydän särkyy kun taas katson tuota ihoa! Toinen poski on pelkkää rupea :( Eli meillä posket on punaiset joissa näppylää, joista tulee kirkasta nestettä. Ja sitten ne menee ruvelle kun toinen tietysti niitä raapii :(

Käytiin allergologilla, mutta testeissä ei löytynyt allergioita. Hänen diagnoosi oli atooppinen iho. Nyt on aloitettu kiinteät ja velli, mutta äkkiseltään en osaa sanoa onko noi pahemmat kuin ennen. Hoito-ohjeeksi saatiin 3 päivää 1% hydrokortisonia ja 3 päivää bepanthenia. Ennen kuin aloitettiin kortisoni, bepanthen auttoi ihan hyvin mutta nyt noissa 3 päivän bepanthen jaksoissa iho menee ihan kauheeksi. Hydrokortisoni onneksi auttaa. Sovittiin lääkärin kanssa että mennään kohta uudestaan kun ei voiteet ole vielä auttanut, niin kokeillaan jotain muuta.

muoks* lääkäri myös suositteli huolellista pesua JOKA päivä. Hän sanoi että uusimpien tutkimustulosten mukaan kunnon kylpy tekee hyvää (oliko se niin että 15min niin vesi "imeytyy" parhaiten ihoon) ja kylvyn jälkeen huolellinen rasvaus perusvoiteella. On tärkeää kuulemma että jos iho on ruvella, että ruvet pehmenee ja irtoaa veden avulla, niissä on paljon bakteereja.. Samalla kerralla allergiatestit tehnyt sairaanhoitaja taas sanoi että mahdollisimman vähän pesuja, ja että rupia ei saa missään nimessä kastella.. :whistle: että hieman ristiriitaista tietoa, mutta taidan luottaa lääkäriin kun hän oli erikoistunut ihotauteihin.
 
Kaikki allergiat ei näy testeissä, meidän allergisella lapsella ei ole testeissä ikuna näkynyt yhtään mitään.

Mä käyn muuten tosi hyvällä ihotautilääkärillä ja hän juuri korostaa tuota pesun tärkeyttä ja sitä, ettei lotraa liikaa paksua rasvaa likaiselle iholle. Atoppinen iho kerää just jotenkin enemmän bakteereja ja iho tulehtuu helposti, jos on likainen ja rasvoista koko ajan töhmäinen. Meillä siis vesimittari vaan pyörii, kun mä otan piiiiiitkiä suihkuja oikein luvan kanssa. Omassa lapsuudessa kultaisella kahdeksankymmentäluvulla oli nimittäin vielä muotia käyttää atooppisia lapsia kerta viikkoon suihkussa ja joka ilta vetää rasvaa vanhan päälle...Ei ollut muuten meikäläisen iho häävissä kunnossa. :(
 
juu
Allergiaa olen meidänkin tytön tapauksessa ruvennut miettimään. Maitohan se ensimmäisenä tulee mieleen, uskaltaako sitä koittaa jättää pois ennenkuin on käynyt millään lääkärillä? Ja voiko se näkyä vain iho-ongelmina, meidän tytön vatsa toimii hyvin ja ihottumaa on vain laikkuina siellä täällä, terve on muuten ja paino on aina noussut hyvin, eli vaan tuo iho nyt oireilee, alkoi joskus keväällä eli ajallisesti kyllä passaisi maidonjuonnin aloitukseen..

Meillä neuvola-aika kahden vkon päästä, ja silloin voin ruveta kyselemään lääkäriaikoja ym. mutta tässä välissä aion jo testailla eri rasvoja, tilasin nyt kokeeksi aloeveraa ja weledan sinkkivoidetta, eilen illalla rasvasin paksummalla bepanthenilla ja se tuntui auttavan, aamulla oli läikät paremman näköisiä. Tähän asti olen ollut sitä mieltä että nuo ihottumaläikät eivät tyttöä vaivaa eikä kutise, mutta liekö eilinen nettisurffailu vai mikä mutta nyt minusta tyttö kynsi aamulla laikkujaan rasvauksen jälkeen?! Tilasin eilen myös pesupähkinät jos niillä ei tulisi pesuainejäämiäkään pyykkeihin.
 
voi kiitti kovasti näistä kaikista kommenteista. kiva lukea miten ootte hoidelleet pikkuisianne (ja itseänne). sattumaako, että just nyt saan ihailla pikkuherran siloista ihoa, kun hän tuossa niin autuaasti tuhisee ilman kutinaa. kyllä nautin vauvankin puolesta että joskuskaan saa olla kutinaltaan rauhassa.

varmaan meidän täytyy ottaa mahdollisista allergioista selvää, vaikka punoittavat ja kutisevat paikat eivät tällä lapsella ole noissa tyypillisissä taive-paikoissa...
 
Alkuperäinen kirjoittaja mesimarja:
varmaan meidän täytyy ottaa mahdollisista allergioista selvää, vaikka punoittavat ja kutisevat paikat eivät tällä lapsella ole noissa tyypillisissä taive-paikoissa...
Voi olla, että jos kyseessä on atooppinen iho, niin ihottumakohdat siirtyvät myöhemmin taipeisiin. Muistelisin lukeneeni jostain, että alle vuoden ikäisellä ihottuma on yleensä muualla ja myöhemmin sitten taipeissa.
 
http://www.ihotauti.net/kortikartik.htm

Laitoin tuohon linkin, joka on ihan hyvä perusohje rasvojen käytöstä. Itse käyn ko. lääkärillä ja hän minullekin totesi, ettei sen lukemisesta ainakaan mitään haittaa ole :)
 
Meillä pojalla (7kk) todettiin atooppinen iho ja lääkäri totesi että yleensä noin pienellä on taustalla ruoka-aineherkkyys. Pojan iho meni ensin polvitaipeista punaiseksi ja lopulta iho meni rikki. Sitten myös ihottuma levisi muualle jalkoihin ja mahaan. Meillä tuo ihottuma ei ole ollut naamassa ollenkaan. Nyt lähes kaikki punoitus ja kutina lähtenyt kortisonilla, jota laitettu kerran päivässä viiden päivän ajan ja näyttää siltä että jatketaan huomenna ilman kortisonia. Perusrasvaukseen ollut tosi hyvä tuo Essex Plus.

Nyt peruna on jätetty pois ja jos tuo ei ole se aiheuttaja, niin sitten korvikemaitoa lähdetään epäilemään seuraavaksi. Toivotaan että tuo aiheuttaja selviää laakista, jotenkin on itekkin niin avuton kun ei voi auttaa toista :'(

Ai niin, vielä sen verran että meillä tuo kesän hikoilu pahensi ihan selkeästi ihottumaa. Poika onkin nukkunut nyt pelkän vaipan kanssa jotta iho saa hengittää hyvin peiton alla :heart:
 

Yhteistyössä