Atoopikon iho kutisee - ei ihottumaa

Mikähän meidän pienellä neidillä (1v3kk) vaivaa.. Tytön ihoa on hoidettu perus rasvoilla + tarvittaessa miedoilla kortisonivoiteilla jo 3kk ikäisestä asti "perus atoopikon" tavoin. Lieviä ruoka-aine allergioitakin on ollut, mutta pikku hiljaa siedättämällä on saatu kaikki tarpeellinen ruokavalioon. Enää lisäaineet ja sitrukset isoina määrinä tuottavat ongelmaa (posket lehahtaa punaiseksi) .

Nyt muutaman viikon sisällä tytön iho on alkanu kutista yöllä nilkoista, polvitaipeista, ranteista, kyynärtaipeista ja niskasta. Näkyvää ihottumaa ei ole, mutta aamulla iho on tietenkin huonossa kunnossa raapimisen jäljiltä. Ihoa on hoidettu koko ajan samoilla rasvoilla ja samalla kaavalla kuin ennenkin. Hämäävää on kun iho näyttää hyvältä, mutta kutiaa silti niin, että tyttö nukkuu vain jos saa ataraxia illalla. Ataraxia tyttö on saanut ennenkin silloin tällöin kun on illalla näyttänyt, että tarvetta on. Ehkä 2-3krt/kk.

Me ollaan ihan pihalla miehen kans. Mikähän sillä nyt kutittaa? Oon miettiny pääni puhki, et onko meillä jotain muutosta tapahtunu kotioloissa. En kuitenkaan keksi mitään. Pesuaineet, vaipat, vaatteet on samat kuin ennen. Yöhaalareissa on kaikissa nepparikiinnitykset. Ei eläimiä. Ei olla muutettu ja samaa ruokaa syödään kuin ennenkin. Herkut on syöty joulun jäljiltä.

Aika (ihotauti) lääkärille on varauksessa, mutta saadaan se vasta helmikuun alkuun. Onko muilla kokemusta/vinkkejä?
 
Nyt pakkasilla on ollut tosi kuiva huoneilma ainakin meillä ja iho ihan rutikuiva. Vosit ensalkuun koittaa vaihtaa rasvaa toiseen merkkiin, joskus iho "väsyy" ja tosenlainen rasva auttaa. Meillä Lipolan on todettu hyväksi.
 
mutta vinkkinä jos pitkään käyttää samaa rasvaa iho tottuu siihen eikä siitä ole apua. meillä käytetään tällä hetkellä decuball nimistä voidetta joka on sopivan rasvanen atopiselle iholle ja kyllä toimii
 
Alkuperäinen kirjoittaja Nellah:
atopia ei kutise. näin kertoi meille ihotautilääkäri joten se on jotain muuta kuin atopiaa sitten
???
Kuulostipa todella mielenkiintoiselta väitteeltä. Onkohan tämä taas sitä sarjaa kuin että suklaa ei aiheuta finnejä (joopajoo). Eli ehkä atopia sitten aiheuttaa kuivaa ihoa, joka kutiaa, ja lääkäri sitten halusi olla tosi fiksu...
 
Minusta kuulostaa kyllä allergiselta oireelta? Onko käytetty jotain uutta pesuainetta tai huuhteluainetta? Uutta rasvaa? Liian pitkään samaa rasvaa? Syöty runsaasti esim. sitruksia, kaakaota/suklaata, tomaattia, pähkinöitä tms.?

 
Alkuperäinen kirjoittaja annas00:
Nyt muutaman viikon sisällä tytön iho on alkanu kutista yöllä nilkoista, polvitaipeista, ranteista, kyynärtaipeista ja niskasta. Näkyvää ihottumaa ei ole, mutta aamulla iho on tietenkin huonossa kunnossa raapimisen jäljiltä. Ihoa on hoidettu koko ajan samoilla rasvoilla ja samalla kaavalla kuin ennenkin. Hämäävää on kun iho näyttää hyvältä, mutta kutiaa silti niin, että tyttö nukkuu vain jos saa ataraxia illalla. Ataraxia tyttö on saanut ennenkin silloin tällöin kun on illalla näyttänyt, että tarvetta on. Ehkä 2-3krt/kk.
Ymmärsin, että tällä hetkellä iho kutiaa joka yö...? Ja aikaisemmin on kutissut noin 2-3 krt/kuukaudessa. Voisikohan olla niin että kutinan aiheuttajan jäljille pääsisi jos löytyisi se/ne mikä/mitkä on aihettanut aikaisemmin noita satunnaisia kutinoita?

Voihan olla että nyt on ns. kuppi kaatunut = elimistön sietokyky joidenkin asioiden suhteen alentunut merkittävästi ajan myötä? Allergisoituminen/herkistyminen ruoka-aineille, pesuaineille, rasvoille yms. voi tapahtua pitkänkin ajan kuluttua. Eli ensin sopii tai sopii joten kuten pienillä lähes huomaattomilla oireilla ja ajan myötä tapahtuu pahempi allergisoituminen/herkistyminen.

 
Päästiin tänään peruutus ajalle hyvälle lääkärille. Sieltä tulikin monenlaista vinkkiä. Eli iho on hyvä, mytta aavistuksen karhea. Saatiin 7 pvän kuuri protopic voidetta (0,03%) ja perusrasva vaihtui Essexistä Aqualaniin. Tuo protopic voide on kuulemma turvallisempaa kuin kortisoni, koska se sisältää vähemmän ihoa ohentavaa ainetta. Ja tuo on vielä erittäin miedoilla prosenteilla varusteltua (tais olla alle 10 osa aikuisille tarkoitetusta) .

Lisäksi saatiin päivitystä ihon hoitoon ja huutia kun tytöllä oli jalassa velour housut joissa on 20% polyesteriä ja jotka oli päässeet sisältä jo vähän nukkaisiksi. Pitää jatkossa kiinnittää huomiota, et lapsella ei ole tekokuituisia vaatteita ja varsinkaan nukkaisia sellaisia suoraan ihoa vasten. Ja sukkahousujen käyttö aivan minimiin. Lapsen päälle ainoastaan hyvän tuntoista ja sileää puuvillaa. Kun villa ei meidän tytön iholle sovi, niin silkin kanssa pitää myös olla tarkkana.

Tosi huojentavaa oli käydä lääkärissä ja saada rasvat päivitykseen jne. Ihmettelyä aiheutti just kun tyttö ei ole saanut ainakaan viikkoon mitään ruoka-ainetta jonka tiedetään aiheuttavan kutinaa. Ja yleensäkin ruokien kanssa on menny tosi hyvin jo monta kuukautta. Ataraxia tyttö on saanut kun on esim löytänyt suklaata jostain tai syönyt vaikka appelsiinia sen ainoan kerran kuukauden aikana. Pesuaineena on ollu vauvasta saakka erisan color annosteltuna ehkä puolet pakkauksen suosituksesta ja vielä lisähuuhtelulla.

Tein tarkistuksen tytön vaatekaapille ja kas! Löysin kaksi nukkaista yöhaalaria jotka ei ollu puhdasta puuvillaa. Heitin myös kaikki vähänkin nukkaiset sukkahousut ja muutkin nukkaantuneet ihoa vasten tulevat vaatteet pois. Eli syy kutinaan saattaa hyvinkin olla noissa vaatteissa ja lisäksi siinä aavistuksen epäsopivassa perusrasvassa!
 
Prinsessan aarre
Hienoa, että olette saaneet hyviä vinkkejä.

Mutta siis täytyy kyllä ihmetellä lääkärin kommenttia, ettei atoopikon iho kutise. Kun sehän siis nimenomaan kutisee, ihan ilman mitään erityistä syytäkin. Meidän poika on koko ikänsä kärsinyt kutiavasta ihosta, vaikkei ihottumaa aina olisikaan. Toki tietyt asiat lisäävät kutinaa, esimerkiksi hikoilu, hermostuminen ynnä muut, mutta kutisee se muutenkin, talvella varsinkin. Mun mielestä se on kyllä ihan lukuisissa tutkimuksissakin todistettu, että atoopikon ihon perusominaisuus on kutiaminen..
 
Pakko oli tulla tänne vielä kertomaan, että lääkärin ohjeen mukaan jätettiin atarax pois kun tytön ihon karheat kohdat oli rasvattu 3 iltana tuolla protopicilla. Viime yön tyttö nukkui hyvin ilman ataraxia ja toiveikkaana seurataan miten tämä yö sujuu :) Ja perusrasvan vaihto on tehnyt muuallekin iholle ihmeitä.
 
Heippa annas00

Luin sinun kirjoittaman jutun ja ihan kuin olisi meidän elämästä kirjoitettu. Meillä on tällä hetkellä se tilanne, että neiti ei nuku ilman ataraxia tai nukahtaa kyllä mutta herää kynsimään itseään. Ihan toivotonta ollut pari yötä kun en ole illalla antanut lääkettä. Perusrasvojen suurkuluttajia meki ollaan =)

Teillä on siis rauhoittunut yöt ja olette saanut jättää ataraxin? Olisi kiva kuulla nyt tilanne. Me käytiin tänään ihotautilääkärillä ja se käski tilata ajan lastenlääkärille. Se laittaa lähetettä eteen päin tutkimuksiin. Maksa-arvot olisi kuulemma hyvä tarkastaa. Tuollasia piruja maalasi seinälle niin tietysti tämä mamma on vuodatellu illan mittaan parit kyyneleet kun miettii vain pahinta :'(

Taidanpa mieki katsastaa neidin vaatekaapin. Kirjoittelehan jos kerkeät ja jaksat niin tämän hetken tilannetta.
 

Yhteistyössä