Atopian hoidosta

Atooppisten lasten ihoa pestään monasti jokapäivä ja sen jälkeen rasvaillaan. Mutta eihän terveen kuivaihoisen ihotyypin omaavan iho kestä jokapäiväistä pesemistä talvella! Miten sitten atoopikolla kestäisi? Ja kun ihon luonnolliset rasvat on pesty pois, niin sitten lisätään voidetta. Kortisonin käytöstä tulee todellinen kierre,vaikka nimenomaan kortisonin käytössä tulisi olla pidättyväinen (lue lääketieteellisiä artikkeleja kotrtisonin sivuvaikutuksista).

Meillä sukuvikana taipumus atopiaan. Neuvolasta annettiin näitä tavallisia ohjeita. Lääkäri peloitteli, että kohta iho menee rikki, mutta eipä vaan mennytkään. Pesin vähemmän, käytin mahdollisimman vähän keratiinia ja aloeveraa sisältävää voidetta ja se oli siinä. Iho pysyi koko talven ehjänä toisin kuin oli ennustettu. Näin 2v lapsen iho. En kehdannut kertoa neuvolassa, että pesin vauvaa vain kerran kahdessa tai kolmessa viikossa, laitoin kylpyöljyä veteen ja peppuun käytin ennaltaehkäisevästi rasvatalkkia jokaisen pesun tai vaipanvaihdon yhteydessä. En siis noudattanut neuvolan ohjeita pesemisestä ja perusvoiteiden käytöstä.

Ei ihme, kun ollaan niin ylihygienisiä, että tätä "atopiaa" on niin paljon, varmasti enemmän kuin ennen.
 
Ihon tehtävä on suojella kehoa ulkoapäin tulevalta uhalta: lialta, bakteereilta... Kun ylihygieeninen nykyelämä vie iholta tuon luonnollisen työmaan, iho tylsyyksissään alkaa puuhastella omiaan ja ikäänkuin hyökkää itseään vastaan. Onko totta vai ei...???!!!
 
The titityy
Meille tuo ihotautilääkäri sanoi että kortisoneja käytetään liian varovasti. Enemmän ja reilummin tulisi atoopikkojen käyttää.

Mene ja tiedä taas että mitenhän nämäkin asiat ovat. :/
 
Monet ovat atooppisen ihon kanssa kutinakierteessä. Kortisonia voi käyttää vähän aikaa, mutta täytyy varoa IHO ALKAA VAATIMAAN SITÄ. itse en käytä kortisonia ollenkaan.

Kesän jälkeen atooppinen iho on usein hyvässä kunnossa. Mitäs jos kokeilisitte ensitalvena pestä ihoa huomattavasti harvemmin kuin kesällä? Peskää haalealla vedellä. Näette sitten tuloksen. Lisäksi vähän keratiinia (ja aloeveraa, jos iho kestää) sisältävää voidetta. Perusvoiteet pannaan! Kylpyöljyä voi käyttää vaiheessa, jossa iho tuntuu ilmastosta johtuen kuivuvan, mutta ei vielä läikity ja samalla täytyy harventaa pesukertoja. Kainaloita ym paikkoja voi pyyhkiä kostutetulla sideharsolla, kun tarvetta. Heti kun iho punoittaa vähän, lisätään keratiinia.
 
Niinno, mikä sopii yhdelle ei sovi kaikille, joten jospa jätettäisiin kotitohtorointi yleistasolla sikseen.

Vauvan iho nyt vaippa-aluetta lukuunottamatta kovasti likaantuunkaan, että eipä koko vauvaa niin tarvitse joka päivä pestäkään. Mutta toista on leikki-ikäinen keväästä syksyyn saakka pihalla :whistle: .

Mutta ihan hyvä, että olet löytänyt omalle lapsellesi sopivan hoidon. Minä taas luotan omalta lääkäriltäni saamini ohjeisiin lapseni ihon hoidossa ja olen sitä (ja omaa järkeäni) käyttämällä saanut ihoasiat ihan hyvälle mallille. Esikoinen on herkkäihoinen ja hänellä on atooppinen iho. Lasten elämän ekat vuodet asuimme vanhassa puutalossa eikä sanottavia iho-oireita ollut kummemmin, talviaikaan esikoisen iho kaipasi välillä lisärasvaa purkista. Mutta annas olla kun muutimme muutaman vuoden ikäiseen rivitaloasuntoon! Ensimmäinen vuosi oli tosi hankala, esikoisen iho oli koko vuoden ympäriinsä kurjassa kunnossa ja rasvoja (kortisoni- ja perusvoiteita) kului. Nyt tilanne on taas tasaantunut ja voiteita käytetään tarpeen mukaan. Atooppisen ihon oireet kun voivat vaihdella laidasta laitaan, joten en voi puhua kuin oman lapseni ihosta ja omasta ihostani, mutta meidän tilanteessamme on ollut itsestäänselvää rasvojen käyttö vain tarvittaessa. Kun iho on kunnossa, se saa pitää itse itsestään huolen ja kun se ei toimi, silloin sitä autetaan. En vain hyväksy tuota "minä-teen-näin-ja-se-on-ainoa-oikea-tapa-toimia-ja-te-muut-ootte-vaan-
daijuja-jos-ette-tee-samoin"-ajattelutapaa. Vaikka, Vilja, kirjoituksessasi oli pointtiakin, niin ulosannin tyyliä voisi hioa hieman vähemmän fanaattiseksi :saint: .
 

Yhteistyössä