Avioliitto, kaikki omaisuus puolison nimiin?

  • Viestiketjun aloittaja -ap-
  • Ensimmäinen viesti
Olisko erotilanteessa sillä, kenen nimissä talo on, etuoikeus jäädä siihen asumaan -> ehkä tätä kautta parempi mahdollisuus että saa lapset luokseen asumaan? Tää on vaan arvailua.

Faktaa on sen sijaan se, että kannattaa tehdä avioehto. Oikeastaan se kannattaa tehdä vaikka omistussuhteet olis mitä. Avioliiton aikana toinen voi ottaa lainaa täysin omiin nimiinsä kyselemättä puolisolta, ja erossa se puoliso maksaa niistä sitten puolet tasingossa... käytännössä esim. puolison perintömökki menee myyntiin jotta ei joudu itse ottamaan lainaa puolison lainan takia.
 
Minua jäi kiinnostamaan, miksi ihmeessä kaikki omaisuus laitettaisiin vain toisen nimiin? Jos siis kyse yhteisestä omaisuudesta? Sen toki ymmärrän, että miehen omaisuus voi olla miehen nimissä ja naisen omaisuus naisen nimissä, mutta yhteisen omaisuuden ollessa kyseessä olisi minusta jo ihan periaatteen vuoksi laitettava se molempien nimiin. Onhan sillä kaiken muun lisäksi symbolinenkin arvo: jos omaisuus on miehen nimissä, se symboloi patriarkaalista järjestystä ja miehen taloudellista (yli)valtaa, mutta jos yhteinen omaisuus on molempien nimissä, se kuvastaa tasavertaisuutta ja sitä, että yhdessä pariskuntana hallinnoidaan sitä, mikä on perheen omaisuutta.
 

Yhteistyössä