ei d-tippoja?

juu
\
Alkuperäinen kirjoittaja 15.05.2007 klo 22:40 vieras kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 15.05.2007 klo 22:35 vieras kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 15.05.2007 klo 22:32 yks kirjoitti:
Myös osteoporoosin riski kasvaa vanhempana jos d-vitskuissa puutetta...
Niin miksiköhän valtaosalla vahusväestöstä sitä on?
Eihän näiden äitien mielestä lapsen aikuisuudella ole väliä, kun kerran vauvana kasvaa ja voi hyvin.
Sanos muuta! Turha sitten myöhemmin tosiaan tulla itkemään, kun ei sen vertaa viitsinyt "nähdä vaivaa", että lapselle antaa d-vitamiinia, jos sit vanhana luusto ei kestä.
 
Ja D-vitamiinin puute vaikuttaa myös esim. MS taudin puhkeamiseen aikuisena, lista on loputon. Kyllästyttää toi kaiken vastustaminen, joo turhaanhan tutkimuksia ja niiden mukaan suosituksia tehdään, joopa joo! En usko, että pienestä tauosta haittaa on, mutta todellakin myös D-vitamiinin puute voi aiheuttaa mm. masuvaivoja. Siitä riisitaudista vielä, se voi olla todella vakava sairaus, hakekaa vaikka googlesta riisitaudista tai D-vitamiinin puutoksesta ja miettikää sitten haluatteko altistaa lapsenne sairauksille.
 
Tiinuli75
D-VITAMIINISTA:

D-vitamiinin puute aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa eli luun pehmenemistä. D-vitamiinin lievä ja pitkään kestävä liian vähäinen saanti heikentää kalsiumin imeytymistä, mikä edesauttaa osteoporoosia.


D-vitamiinin "uusia" terveysvaikutuksia:

D-vitamiinin riittävä saanti on yhdistetty perinteisesti kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat D-vitamiinilla olevan laajempia vaikutuksia terveyteen: sydän- ja verisuonitaudit, syöpätaudit, MS-tauti, fibromyalgia, reumataudit, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes ym..
Veren korkea D-vitamiinipitoisuus, etenkin alle 20-vuotiaana, voi vähentää 70 % MS-taudin riskiä verrattuna pieneen veren D-vitamiinipitoisuuteen. Harvardin yliopiston tutkijat analysoivat veren D-vitamiinin määrän 257 henkilöltä, joille oli asetettu MS-diagnoosi vuosina 1992-2004. Korkea D-vitamiinipitoisuus osoittautui suojaavaksi tekijäksi.

D-vitamiini voi vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Kansanterveyslaitoksen tutkijat seurasivat 17 vuotta noin 4000 suomalaisen naisen ja miehen terveydentilaa. Niillä henkilöillä, joiden veressä oli eniten D-vitamiinia, oli 40 % pienempi sairastumisriski verrattuna niihin, joiden veressä vitamiinia oli vähiten.

Maailman Terveysjärjestön (WHO:n) syöväntutkimuslaitos IARC Lyonissa analysoi 18 suurta D-vitamiinitutkimusta, joihin oli osallistunut 57311 ihmistä. Heidän terveydentilaansa oli seurattu lähes kuusi vuotta. Sinä aikana 4 777 heistä kuoli. D-vitamiinia ravintolisänä käyttäneiden kuolleisuus oli kahdeksan prosenttia pienempi kuin muiden. D-vitamiinilisän päiväannos vaihteli 7,5:stä 50 µg:aan; keskimäärin se oli 14 µg. D-vitamiinilisää käyttävien ihmisten veressä oli 1,5-5,2 kertaa enemmän tätä vitamiinia kuin muilla.

Lontoon King´s Collegessa tehdyn tutkimuksen mukaan D-vitamiini lisää keuhkoissa tulehdusta vaimentavan tulehdussytokiinin, interleukiini 10:n (IL10:n) tuotantoa. Silloin astman oireet vähenevät, jopa sellaisilla potilailla, joihin kortisoni (deksametasoni) ei ole tehonnut. IL10 on geeni, joka koodaa pääasiassa monosyyttien - ja jossakin määrin T-lymfosyyttien - tuottamaa valkuaisainetta. Tällä sytokiinilla on monimuotoisia (pleiotrooppisia) vaikutuksia immuunijärjestelmän toiminnassa ja erityisesti tulehduksen vaimennuksessa. Astmapotilaan keuhkoissa vallitsee yhtäältä IL10:n puutetta ja toisaalta IL1:n ja IL8:n ylituotantoa, mikä lisää tulehdusta. D-vitamiinin käyttö vähentää myös astmasumutteiden aiheuttamaa luukadon riskiä. Runsas D-vitamiinin saanti vähentää myös kalkin tarvetta; kalkkia ei silloin välttämättä tarvittane edes suositeltua 800 mg/vrk.

Vanhusten D-vitamiinin puute on yleistä ja se saattaa lisätä ennenaikaisen laitoshoidon tarvetta.

 

Yhteistyössä