Ensimmäinen korvatulehdus

Anoppini jaksaa aina jauhaa siitä kuinka "pitää varoa ettei tule korvatulehdusta ja siitä tulee sitten kyllä ikuinen kierre kun sen kerran saa!".. huoh..

Siksi kyselisinkin että minkä ikäisenä lapsenne ovat ekan korvatulehduksen saaneet ja tuliko siitä tosiaan "kierre"?
Miten huomasitte korvatulehduksen ja miten nukkuminen onnistui sen kanssa?
 
Moikka

Meillä ei ole ollut ainoatakaan korvatulehdusta lapsilla koskaan.
En tiedä onko varotoimen piteillä ollut osuutta asiaan, mutta tupakkaa en ole polttanut odotus enkä imetys enkä kyllä sekään jälkeisenä aikana. Maitoa ja muuta juomista ei ole annettu mikäli lapsi on ollut täysin selällään, niin että vanhankansan mukaan maito menee korviin, eli aina pää koholla.
Tai sitten on vain ollut mahdottoman hyvä tuuri. Saapa nähdä miten näiden tulevien kanssa käy, ei kyllä kamalasti houkuttelis että pahimmassa tapauksessa kaks olis yhtä aikaa kipeänä.

Muoks* Niin vertaus tuttavaani joka poltti odotusaikana ja kyllä oli lapsella hyvät kierteen korvatulehduksissa.
 
Eka tulehdus oli n. puolivuotiaana. Tuli kierre. Ei tule kyllä kaikille. Tulehduksen huomasi kuumeesta ja huudosta aina kun pisti selälleen. Nukkuminen onnistui Yliopiston Apteekin puuduttavien korvatippojen avulla. Kierre saatiin poikki Gefilus+Relatippa -kuurilla (antibioottien lisäksi).
 
Ei tule aina kierrettä. Meillä ollut lapsilla noin puolen vuoden ikäisenä ensimmäinen tulehdus ja sit aina kun on kovempi flunssa ollut niin saattanut mennä korviin. mut ei todellakaan mitään kierrettä oo ainakaan meillä tullut.
 
Meillä tyttö oli 4kk ekan tulehduksen saatuaan. Siitä tuli jonkinmoinen kierre ja putket laitettiin 1v2kk iässä, sen jälkeen ei ole ollut tulehduksia. Tyttö täyttää kohta 1,5 vuotta.

Lapsi oli kärttyinen, itkuinen, selkeästi kivulias. Mahdollisesti haroo korviaan, kaivelee niitä jne. Jotenkin sitä vaan aina tiesi missä vika kun lähti lääkäriä tilaamaan ja tulehdushan se aina oli.

Meillä on nukkuminen sujunut kohtalaisesti, oikeastaan samalla tavalla kuin terveenäkin. Se nukkuminen kun oli yhdessä vaiheessa vähän hankalaa silloinkin. Mahdollinen antibiootti ja kipulääke auttavat hyvin. Panadolia olen antanut ja Pronaxenia lisäksi. Pronaxen on Panadolia vähän tehokkaampi lääke, jos lapsi kipuilee kovasti, kannattaa pyytää siihen resepti. Ja noi puuduttavat korvatipat voi olla just hyvä ensiapu varsinkin, jos epäilee että korva kipeä niin laittaa tippoja yöksi ja siihen saakka että pääsee lääkäriin/hakemaan kipulääkettä.
 
Meillä oli ensimmäinen korvatulehdus 6,5kk iässä ja toinen 10kk iässä - molemmissa taustalla pitkäkestoinen räkäflunssa. Ensimmäisessä tulehduksessa ei saanut laittaa selälleen ollenkaan ja kuume oli todella korkea eikä millään laskenut. Toinen korvatulehdus oli taas lääkärin mielestä (sama lääkäri) paljon pahempi, mutta oireet olivat syömättömyys, ärtyisyys, pari huonoa yötä ja peruskiukkuilu. Korvia tuntuu harovan muutenkin kokoajan kun joko hiukset kutittaa tai hampaat vihloo.
 
Meillä poika sai ekan korvatulehduksen 3-vuotiaana, heti kun oli aloittanut päiväkodissa. Toinen korva ei sitten parantunut siitä tulehduksesta ollenkaan ja uutta tulehdusta pukkas toiseenkin korvaan aika tiuhaan. Antibioottia syötiin tosi monta kuuria ja toinen korva parantuikin aina kuurilla, vasempaan korvaan laitettiin sitten putki ja sen jälkeen ei tulehduksia ole ollut. Poika nyt siis jo 6-vuotias :) .

Meillä ei muuten nuo tulehdukset oireilleet oikeestaan muuten kuin kuumeella. Eli yleensä alkoi nenä vuotaa, josta sitten parin päivän päästä olikin korvatulehdus ja nousi kuume. Oisko yhden kerran poika sanonut, että korvaan koskee. Nukkui aina hyvin, lääkittynä tosin.

Juu, ja en ole minäkään koskaan tupakoinut, mies ei tupakoi, eikä lapsi muutenkaan juurikaan altistu passiiviselle tupakoinnille. Lisäksi on imetetty vauvana ym. ym. ja silti vaan "kierre" tuli. Mun kokemuksen mukaan toi putkitus oli tosi hyvä juttu (ja kitarisan poisto siinä samalla), tulehdukset loppui kuin seinään. Ei niitä korvatulehduksia etukäteen kannata murehtia ja "pelätä", kyllä niihin yleensä hoitokeinot löytyy!
 
Meillä tuli eka korvatulehdus kun aloitti tarhan puolitoistavuotiaana. Mitään oireita korvissa ei ollut, tavallista flunssaa vain, mutta vietiin korkean kuumeen takia lääkäriin. Tavallaan tuli kierre; kontrollikäynnillä löytyi uusi korvatulehdus ja seuraavalla kontrollikäynnillä taas - vaikka ei ollutkaan yhtään mitään oireita, päin vastoin lapsi oli erityisen terveen oloinen ja pirteä.

Meilläkään ei tupakoida eikä lapsi muutenkaan altistu tupakansavulle, imetetty on vuoteen asti jne. Koska sairastelu alkoi niin selkeästi päiväkodin aloittamisen jälkeen (sitä ennen lapsi oli ollut kerran nuhainen, mutta kuumetta ei esim. ollut ollut ollenkaan), niin uskon, että nuo tulehduksen johtuivat vain siitä, että suuressa lapsiryhmässä on niin paljon tauteja liikkeellä.
 
Hei,
kommentoisin tähän vain, että korvatulehdushan sinänsä ei ole mikään tauti tai tarttuva sairaus vaan flunssa/hengitystietulehdus jonka seurauksena se tulee. Sitä ei kyllä mitenkään selkeästi pysty välttämään tai ehkäisemään (paitsi ehkä pysymällä 4 seinän sisällä AINA jotta ei saa yhtään flunssaa...) joten se kannattaa anopille mainita :) Rakenteellista syytä lukuun ottamatta ei ole selkeää syytä sille miksi jotkut joutuvat ns. korvatulehduskierteeseen.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Elinan äiti:
Hei,
kommentoisin tähän vain, että korvatulehdushan sinänsä ei ole mikään tauti tai tarttuva sairaus vaan flunssa/hengitystietulehdus jonka seurauksena se tulee.
Kyllähän se on ihan itsenäinen tulehdus korvassa (=sairaus), vaikkei tartukaan.
http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=skl&p_artikkeli=skl00014
 
Alkuperäinen kirjoittaja Viuvauvou:
Alkuperäinen kirjoittaja Elinan äiti:
Hei,
kommentoisin tähän vain, että korvatulehdushan sinänsä ei ole mikään tauti tai tarttuva sairaus vaan flunssa/hengitystietulehdus jonka seurauksena se tulee.
Kyllähän se on ihan itsenäinen tulehdus korvassa (=sairaus), vaikkei tartukaan.
http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=skl&p_artikkeli=skl00014

Juu, korjataan, ei tarttuva tauti. Pointtini oli vain se, että sitä on hyvin vaikea välttää vaikka kaikenmaailman kansanuskomuksia asiaan liittyykin (esim. oma äitini sanoo aina, että on pakko pitää pipoa jotta ei tule korvatulehdusta).
 
Meillä oli esikoisella aikoinaan 1v 3kk iässä ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen korvatulehdus. Nyt 2v 8kk.
Kierrettä ei siis tullut ja juuri nukkumisesta hoksattiin että korvatulehduksesta kyse.
Illalla oli vielä ok mutta yöllä heräsi kuumessa ja aina kun yritti laskea makuulle alkoi itku.
Seuraavana aamuna saatiin antibiootit ja särkylääke, onneksi purivat pian.. illalla tyttö jo tanssi vaikka päivällä vielä tärisi heikkona.. seuraava yökin meni hyvin. =)
 

Yhteistyössä