Etsin kouluikäisiä lapsia lukihäiriötä koskevaan tutkimukseen

  • Viestiketjun aloittaja LK
  • Ensimmäinen viesti
LK
LUKIHÄIRIÖTUTKIMUS

Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä on meneillään tutkimus, johon etsimme 9-12-vuotiaita 3.-6.luokkalaisia lapsia koehenkilöiksi. Tutkimukseen etsitään lapsia, joilla on lukivaikeus (todettu tai epäily) ja vertailuryhmään lapsia, joilla ei ole lukemisen tai kirjoittamisen vaikeuksia. Tavoitteena on selvittää puheen havaitsemisen eroja lukivaikeudessa aivojen tasolla. Lapsen tulee olla yksikielinen äidinkieleltään suomenkielinen eikä hänellä tulisi olla mahdollisen lukivaikeuden lisäksi muita kielellisiä tai oppimisvaikeuksia eikä neurologisia (esim. ADHD) tai psykiatrisia häiriöitä, tai kuulon alenemaa.

Tutkimus koostuu kahdesta osasta: Ensimmäisessä osassa lapsen kielellisiä ja ei-kielellisiä taitoja testataan neuropsykologisilla testeillä. Saatte lapsen suoriutumisesta suullisen palautteen. Toisessa osassa lapsi osallistuu kokeeseen, jossa rekisteröidään aivosähkökäyrää (EEG) pään pinnalle asetettavien elektrodien avulla. Samalla lapsi kuulee kuulokkeista puheääniä ja katselee äänetöntä elokuvaa. Tutkimus on vaaraton ja kivuton. Osiot toteutetaan erillisinä päivinä ja kumpaankin osaan tulee varata aikaa 2 tuntia. Käytetty aika korvataan Finnkinon elokuvalippuina (1/alkava tunti) tai rahana 6e/tunti (veronalaista tuloa).

Molemmat tutkimukset suorittaa psykologian maisteri Lilli Kimppa.
Molemmat osiot tehdään Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön tiloissa (Siltavuorenpenger 1 B).

Mikäli olette kiinnostuneita osallistumaan tai haluatte lisätietoja, ottakaa yhteyttä sähköpostitse lilli.kimppa@helsinki.fi. Yksikön
kotisivut: Cognitive Brain Research Unit.

Ystävällisin terveisin,
Lilli Kimppa
jatko-opiskelija
Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö
Käyttäytymistieteiden laitos
 
LK
Lisään vielä, että pitkän matkan takaa tuleville voidaan sopia tutkimukset samalle päivälle, mutta tutkimusten suorittaminen ilman pitempää taukoa ei ole mielekästä lapsen vireystilan säilyttämisen kannalta.
 
"poikia3"
Voihan kökkö, olisimme osallistuneet erittäin mielellämme. Sillä taistelemme keskimmäisemme vaikean lukihäiriön kanssa päivittäin. Olemme kuitenkin kaksikielinen perhe, joten emme kelpaa tutkimukseen.

Tosi harmi - sillä niin mielelläni haluaisin ymmärtää ja tukea lastani paremmin.

Ymmärrän toki sen, että kaksikielisyydellä on vaikutusta lapsen kielelliseen kehitykseen, mutta miellä ongelmat - siis se miten lapsi sanat tai oikeastaan kirjaimet kuulee, ei ole mitenkään kielistä riippuvaista.
 
LK
Hei, no voi harmi, kriteerit on sen verran tiukat, että onkin ollut hieman vaikea löytää sopivia koehenkilöitä. Lukihäiriö varmasti esiintyykin kummankin kielen käytössä, koska aivojen osittain samat kielialueet ovat käytössä kaikkien kielien kohdalla. Tämän takia lukihäiriöisillä onkin usein huomattavia vaikeuksia vieraiden kielten opiskelussa, vaikka se eroaisi äidinkielestä paljonkin. Kaksikielisyys kuitenkin vaikuttaa ilman lukihäiriötäkin siihen, miten aivot oppivat käsittelemään puhetta, joten en tämän vuoksi voi ottaa kaksikielisiä koehenkilöiksi (kontrolloin siis sitä, kuinka paljon lapsi on altistunut juuri suomen kielelle jne.) Toivottavasti saatte apua koulusta ja/tai perusterveydenhuollosta lukihäiriön kanssa kamppailuun!
 

Yhteistyössä