hampaiden pesusta...

  • Viestiketjun aloittaja haikara74
  • Ensimmäinen viesti
haikara74
Milloin olette ruvenneet käyttää hammastahnaa lapselle? Entäs monta kertaa päivässa pesette noin 1 vuotiaan hampaat? Meillä 1 vuotias poika ja tähän mennessä pesseet ilman tahnaa ja illalla ennen nukkumaan menoa, satunnaisesti lounaan jälkeen. Ja niistä fluoritabuista, niitähän ei vissiin oteta joka paikkakunnalla. Liittyyköhän juomaveden laatuun. Onko tietoa? Hyvää venetsialaista vaan kaikille!!! =)
 
Kyllä hammastahnaa kannattaa käyttää heti hampaiden puhjettua. Meillä on käytetty kolmelle lapselle ja ei yhtään reikää ole kenelläkään ollut. (vanhin on jo 10v.)
Säännöllisyys lasten hampaiden pesussa on yhtä tärkeää kuin aikuisillakin. Eihän se mukavinta hommaa ole mutta kannattaa. :) :) Ja kuusivuotiaaksi olisi vanhempien pestävä ne hampaat lapsiltaan...
 
yksi
Hammastahna käyttöön siinä vaiheessa, kun lapsi osaa sylkeä. Muuten voi köydä, etttei opi sitä sylkemään, vaan syö sen isompanakin, kokemusta on...
Hammaslääkäreillä on suosituksena ainakin meilläpäin 3 v aloitusiäksi, pienemmällä riittää vesi. Fluorin antaminen riippuu aivan paikkakunnan juomaveden fluoripitoisuudesta, liika fluori on haitallista. Suosittelen kysymään tarpeesta omasta hammashoitolasta, sieltä löytyy asiantunteva tieto.
Ja suositukset on, ettöä vielä 8 v:n hampaat tulisi aikuisen ainakin tarkistaa, jos ei jopa pestä.
 
Meille neuvottiin hammaslääkärissä että nykypäivän suositusten mukaan hammastahnaa ei pitäisi lainkaan aikuistenkaan huuhdella pois suusta pesun jälkeen: tehoaa kuulemma paremmin niin. Joten ei ole vaarallista vaikkei lapsi osaa sylkeä tahnaa pois. Tahnaa käskettiin käyttämään heti kun ensimmäiset hampaat puhkeavat (tosin meillä ei silloin vielä edes hampaita harjattu joten tahnaa ei käytetty, mutta heti kun aloitettiin harjaus tahna tuli kuvioihin mukaan). Lääkärin mukaan tahnan merkillä ei ole väliä, eikä myöskään sillä onko tahna aikuisten vai lasten, mutta valkaisevia tahnoja ei saa käyttää: ne kuulemma heikentää hampaan luonnollista kiillettä ja jotain muuta, mitä en nyt muista.
 
piipii
Meidän nyt yks ja puol vuotiaan pojan hampaita on pesty siitä asti kun 5 kk puhkesi ekat. Hammastahnaa alettiin käyttää pari kuukautta sitten, siis sellasta lasten omaa ja ihan vaan pikku sipaisu. Toistaiseksi hampaat pestään vaan iltaisin, ja kuulemma riittää hammaslääkärin mukaan, varsinkin kun makeaa ei vielä syödä, muuta kuin sillon tällöin joku jäätelö. Itte se ei vielä osaa pestä vaikka välillä yrittää....
 
Hohhoijakkaa
Kovin näyttävät olevan eriävät ohjeistukset eri neuvoloissa. Meillä hammashoitaja luennoi vauvalle (=vanhemmille) puoli tuntia hammashygienian salaperäisestä maailmasta. Antoi vielä esitteenkin kotilukemiseksi. Hammastahnaa suositteli käytettäväksi vauvan pikkusormen kynnen verran siitä alkaen, kun poskihampaat ovat puhjenneet. Ja hammastahnaahan nykyisin suositellaan jätettäväksikin hampaisiin, eikä huuhtomaan kokonaan pois.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 30.08.2004 klo 21:02 Hohhoijakkaa kirjoitti:
Kovin näyttävät olevan eriävät ohjeistukset eri neuvoloissa. Meillä hammashoitaja luennoi vauvalle (=vanhemmille) puoli tuntia hammashygienian salaperäisestä maailmasta. Antoi vielä esitteenkin kotilukemiseksi. Hammastahnaa suositteli käytettäväksi vauvan pikkusormen kynnen verran siitä alkaen, kun poskihampaat ovat puhjenneet. Ja hammastahnaahan nykyisin suositellaan jätettäväksikin hampaisiin, eikä huuhtomaan kokonaan pois.
No meillä ei ainakaan ylläolevasta eriäviä ohjeita ole neuvolasta saatu. Eli peesailen. Yleensähän viimeiset takahampaat puhkeaa noin 2v ja usein olen kuullut, että tahnaa käytetään vasta silloin. Meillä harjataan hampaita illalla, joskus (ja toki pitäisikin) aamulla. Kuopus on nyt 11,5 kk.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 30.08.2004 klo 21:02 Hohhoijakkaa kirjoitti:
Ja hammastahnaahan nykyisin suositellaan jätettäväksikin hampaisiin, eikä huuhtomaan kokonaan pois.
Joo, ja uusimman (tai kuulema jo kauan tiedetyn, mutta ei pinnalle nostetun) tiedon mukaan hampaat tulis pestä ENNEN ruokailua! Luin tästä tutkimuksesta, jossa provokoivasti sanottiin, että aamupesu on iltapesua tärkeämpi. Iltapesu on tärkeä vain raikkaan maun samiseksi suuhun ennen nukkumaan menoa :eek:
Tosin meillä hammashoitaja kumosi väitteen, ja perusteli iltapesun tärkeyttä yön ajan alhaisen syljen erityksen vuoksi. Tosin kyllä hyväksyi väitteen hampaidenpesun tärkeydestä ennen ruokailua. Fluori muodostaa hampaiden pinnalle kalvon, joka estää happohyökkäyksen alkamisen. Pesu ruoan jälkeen vain lyhentää happohyökkäyksen tehoa...

Siis peskäämme lastemme hampaat aamuin, illoin, ennen ja jälkeen ruokailun. Käytetään tahnaa eikä huuhdella pois!

Ai niin ja aikuisten ja lasten tahnoissa ON kuulema samat pitoisuudet myös fluoria - vain maku on toisessa tehty lapselle sopivammaksi! Jokainen voi varmaan sitten itse päätellä kummassa :p
 
kannattais
meillä tota tahnaa ruvettin käyttää likan ollessa jotain 1 wee ja likka o nyt pian 3 eikä viäkään aina sylje pois(mielellään kun sitä maiskuttelee)mutta en nyt siittä oon mtn paniikkia ottanut, koska laitan tahnaa muutenkin niiiiin vähän ja aamuin ja illoin pestään, kxylitol purkkaa sitten syödään ruokailujen jälkeen :)
 
meillä taas neuvolassa ja hammaslääkärissä on sanottu, että sitten kun ensimmäinen takahammas on puhjennut niin sitten aletaan käyttämään tahnaa ja sitä ennen pestään vain harjalla. Ja silloin kun takahampaat on puhjennut niin lapsen pitäis osata jo sylkeä.

Meillä on 1,7v poika ja ollaan pesty ekan hampaan puhkeamisen jälkeen harjalla ja nyt kesän aikana alettiin käyttää tahnaa kerran viikossa ja sit kun ei käytetä tahnaa annetaan fluoritabletti.
 
Iltapesu on tärkeämpi kuin aamupesu ja meilla typy 3v. saa aamulla pestä itse hampaansa ja vain illalla vanhempi pesee. Ja iltapesu siksi, juuri kuten jo aiemmin joku totesi, suun on yöllä lepotilassa ja syljeneritys vähäisempää.
Aamupesu pitäisi tehdä ennen aamupalaa tai puoli tuntia ruokailun jälkeen, jolloin happohyökkäys on jo ohi. Jos pesee heti ruuan jälkeen, on melkein kuin hapolla pesisi ja hampaan pinta kuluu.

Tahnaa meillä käyttävät molemmat typyt 1v ja 3v, tosin 1v vain iltaisin, fluoritabletteja meillä ei ole syöty.
t. hammashoitajaäiti
 

Yhteistyössä