Heikki Hurstin ruoka-apu vaarassa loppua

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Heikki Hurstin ruoka-apu vaarassa loppua parin kuukauden sisällä – "Olkapäälle taputtelijat sanovat, että yritä jaksaa"
mtv Kotimaa Julkaistu 23.01.2018 06:45

Heikki Hurstin mukaan ruoka- ja vaateavun loppuminen vaikuttaisi tuhansien vähävaraisten elämään. Lehtikuva


Suomen tunnetuimman ruoka-avun jakajan Heikki Hurstin ääni on vakava. Kalliossa toimivan Hurstin Valinnan ovet ovat vaarassa sulkeutua parin kuukauden sisällä, jos avustustoiminnan rahoitusta ei saada nykyistä vakaammalle pohjalle.

Heikki Hurstin mukaan tilanteeseen on ajauduttu rahalahjoitusten ja kaupungin avustuksen pienenemisen vuoksi. Hurstin mukaan Helsingin kaupunki laski muutama vuosi sitten Kallion Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000:een euroon.

Aukkoa on jouduttu paikkaamaan rahalla, joka on tarkoitettu ruoan ja tarpeiden hankkimiseen vähäosaisille. Koko toiminta perustuu vapaaehtoisille lahjoituksille.

– Se on tehnyt meille suuren loven, koska siitä (sosiaaliviraston tuesta) maksettiin vuokraa ja sähköjä. Nyt emme ole pystyneet maksamaan siitä kokonaan edes vuokraa.

Heikki Hurstin mukaan ruokaa riittää kyllä jaettavaksi, mutta vaarassa ovat toiminnan tarvitsemien tilojen rahoitus ja itse toiminnan pyörittäminen. Järjestön omistama Mellunmäessä sijaitseva toimintakeskus on laitettu myyntiin jo viime vuoden puolella.

Keskuksen tilat ovat käyneet ahtaaksi nykyisenlaajuiseen toimintaan. Hurstin mukaan keskuksen myynnin jälkeen yhdistys joutuu joka tapauksessa etsimään uudet tilat lahjoitusten varastoimiseen.

– Mellunmäki on ollut varastona äärettömän huono logistiikkatiloja ajatellen. Sen kanssa on mennyt hyvin niin kauan kun tavaraa on ollut vähemmän. Iloisella mielellä otan tavaraa vastaan, mutta jonnekin ne pitää varastoida.

Vaikuttaisi tuhansien elämään
Heikki Hurstin mukaan ruoka- ja vaateavun loppuminen vaikuttaisi tuhansien vähävaraisten elämään. Jokaisessa ruokajaossa käy nykyisin noin 2700 ihmistä. Maanantaisin vaatejaossa käy muutamia satoja ihmisiä.

Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä kasvoi tasaisesti useita vuosia, mutta vuoden verran määrä on Hurstin mukaan pysynyt suurin piirtein samana. Ruokajonossa seisoo esimerkiksi työttömiä, eläkeläisiä, opiskelijoita ja syrjäytyneitä.

– Luulen, että se (avun loppuminen) tekisi näille ihmisille aika isonkin loven. Ihmiset kiittävät ja sanovat, että en tiedä, miten eläisin, jos teitä ei olisi. Se on aika kovasti sanottu, Hursti kertoo.

Heikki Hursti soimaa myös poliitikkojen puheita, joita hän on kuunnellut vuosien ajan säännöllisesti etenkin Linnan juhlissa ja erilaisissa tapahtumissa.

Heikki Hursti ihmettelee esimerkiksi sitä, miksi valtion varoista liikenee urheilun tukemiseen miljoonia, mutta vähävaraisten tarvitsemaan ruokaan euroja ei heru.

– Olkapäälle taputtelijoita on kymmeniä, jotka sanovat, että teette todella hyvää työtä ja yritä jaksaa. Rohkaisut ovat jääneet siihen.

Teille on toivoteltu jaksamisia, mutta miten jaksatte?

– Kiitos kysymästä. Kyllä se vaikuttaa ainakin minun yöuniini. Mietin koko ajan, että miten toiminta jatkuu ja miten voisimme olla avuksi näille ihmisille. Tässä no myös 25-30 vapaaehtoista, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana. Heidänkin kohdallaan kyseessä on sosiaalinen kanssakäyminen ja eräänlainen vertaustuki. Tässä on monia seikkoja, jotka pistävät miettimään, Hursti summaa tilannetta.


Ensimmäisenä Hurstin avustustoiminnan vaikeasta tilanteesta kertoi Apu.
 
vierailija
Uskomatonta tosiaan! Miksi rahoja ei muka löydy mistään? Kun paljon turhempaankin löytyy!
Millä valtio/kaupunki aikoo paikata aukon jos tuo toiminta loppuu? Pyörivää isoa pyörää on kuitenkin helpompi pitää vauhdissa, kuin aloittaa koko pyöritys alusta!!
 
vierailija
Heikki Hursti puhkesi kyyneliin leipäjonojen pituudesta suorassa lähetyksessä – vähävaraisten auttaja on nyt itse rahapulassa: "Olemme tehneet tätä 50 vuotta"
Kotimaa Julkaistu 25.01.2018 10:40


Suomen tunnetuin ruoka-avun jakaja Heikki Hursti herkistyi kyyneliin MTV:n Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä. Hursti on syvästi huolissaan ja ihmeissään siitä, että heidänkin leipäjonojensa asiakasmäärät ovat kymmenkertaistuneet kymmenessä vuodessa.

– Monet ihmiset ovat tilanteessa, että heidän on pakko hakea apua. Ihmisillä on vähemmän niin sanottua ostovoimaa, Hursti kertoo.

– Uutta porukkaa tullut tänne paljon, ovat sanoneet, että leikkaukset koskettavat eniten vähäosaisia ja niitä joilla ei ole mitään. Eläkeläiset, opintotuen varassa olevat opiskelijat, Hursti jatkaa.






2500 jonotti lumipyryssä
Hurstin valinta jakaa Helsingin Kalliossa ruokaa vähävaraisille keskiviikkoisin ja perjantaisin. Heikki Hurstin isän Veikko Hurstin vuonna 1967 aloittama toiminta on vaarassa loppua, vaikka keskiviikkona karmeassa lumisateessakin ruokaa Helsinginkadulla jonotti yli 2500 ihmistä.

– Meillähän ei ole mitään säännöllistä tuloa mistään, toiminta perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin, niitä on tullut nyt vähemmän.

Hursti kertoo, että Helsingin kaupunki laski muutama vuosi sitten Kallion Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000 euroon. Aukkoa on jouduttu paikkaamaan rahalla, joka on tarkoitettu ruoan ja tarpeiden hankkimiseen vähäosaisille.

– Se on tehnyt loven. Piti olla, että Helsingin kaupungin sosiaalivirasto maksaa vuokrat ja sähköt mutta ei olekaan, Hursti jatkaa.

"Nyt olisi hienoa saada kädenojennus"
Hursti toivoo, että valtio ottaisi tilanteeseen kantaa ja huomioisi nyt heidän työnsä.

– Erilaisille yhdistyksille ja järjestöille annetaan 350 miljoonaa, me emme ole saaneet mitään koskaan, ja kuitenkin tehty tätä nyt 50 vuotta. Nyt jos koskaan olisi hienoa saada kädenojennus.

Hursti tapaa työssään päivittäin ihmisiä, jotka tuskailevat myös uuden työttömien aktiivimallin kanssa.

– Tunnen täältä ihmisiä jotka tehneet kymmeniä hakemuksia. Jotkut haluavat purkaa tilannettaan ja kertoa omasta elämästään, ollaan täällä myös sitä varten ja voidaan ohjata eteenpäin, jos he eivät siihen pysty.

"Miksi meitä kritisoidaan ruokajonoista?"
Hursti vastasi Huomenta Suomen haastattelussa myös heihin kohdistuneeseen kritiikkiin.

– Minua on kummastuttanut, että meitä kritisoidaan ruokajonoista, että pidämme niitä jonojen vuoksi.

Hurstin mukaan ihmisillä on tarve saada apua, ja hänen ruoka-apunsa on viimeinen oljenkorsi tilanteeseen.

– He ovat jo hakeneet sosiaalivirastoista apua. Eihän tämä heidän elämäänsä ja tilannettaan muuta. Me halutaan olla kuitenkin antamassa vertaistukea.



Hursti: Avuntarve kasvanut räjähdysmäisesti

Uutisjutut: Kotimaa

2 min 2 s


https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vahavaraisten-auttaja-on-nyt-itse-rahapulassa-heikki-hursti-puhkesi-kyyneliin-suorassa-lahetyksessa-olemme-tehneet-tata-50-vuotta/6744038#gs.ZqCnEWQ
 
Nooh
Olisikos nyt möyhöttäjillä loistava tilaisuus auttaa kanssasuomalaista suu vaahdossa vierasmaalaisista huutamisen sijaan? Aika helppo vaatia jotakin muuta tahoa auttamaan, mutta kun itse pitäisi jotakin tehdä, niin vedetään pää takaisin takalistoon.
 
vierailija
Koittakaa nyt uskoa, että mamuihin menevät rahat eivät ole mistään pois. Sellainen on vain viharetoriikkaa. Raha on päättymätön ja loppumaton vara jota saa valtion kassaholvista.

Tätähän suvikset ovat jankuttaneet vaikka kuinka kauan. Eli että julkinen talous ei ole nollasummapeliä, siis että kulu jossain muualla ei ole sitten jostain toisesta kohteesta pois.

KATSOKAA!!!! Tuolla jonossa käyvät kaikista köyhimmässä asemassa olevat suomalaiset ihmiset hakemassa ruokaa syödäkseen. Sieltä on nähtävästi sitten varaa leikata ja ajaa vaikka koko toiminta lopetettavaksi. Samaan aikaan kun Helsingin Kaupunki vie näiltä köyhiltä ihmisiltä leivän suusta aivan konkreettisesti, niin Helsingin Kaupunki on hetki sitten tarjonnut terveydenhuollon palvelut laittomasti maassa oleville siirtolaisille. Hävetkää!! Jos edes ymmärrätte hävetä. Mikäli laittomille ei tarjottaisi kiireetöntä hammashoitoa tai muuta vastaavaa, vaan passitettaisi heidät vain kotiinsa, niin sillä rahalla Hursti saisi ruokittua meidän oman väen kaikista köyhimmät. Hävetkää saatana!
 
  • Tykkää
Reactions: Määitte
Jos oikein ymmärrsin niin rahaa puuttuu 50000. Luulisi hesasta löytyvän sen verta hyväosaisia että tuon lahjoittavat.
Tuossa olisi yrityksillekin aikas halpaa mainosta tarjolla. Tai vaik liivijengeille pikkurahalla kansan sympatiaa.
 
vierailija
Hurstilla on neljä palkallista työntekijää hyväntekeväisyys järjestössä. Kas kummaa kaikilla on sama sukunimi Hursti, joten eiköhän tässä ole kyse myös omasta palkan menetyksestä. Ei tämä ihan täydellistä vapaaehtoistyötä ole.
 

Yhteistyössä