Hesarin toimittaja lopetti jutullaan tämän tytön tienestit

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Yhden nuoren kakkutehdas – harvinaisesta sairaudesta kärsivä 17-vuotias Milla leipoo säästääkseen rahaa lääkäriin
Milla Hakanpää pyörittää yhden naisen kakkutehdastaan kerrostalokodin keittiössä Puotilassa.
KAUPUNKI 2.6.2016 2:00 Päivitetty: 2.6.2016 10:36
Satu Pajuriutta

HELSINGIN SANOMAT


LEIF ROSAS

Minna Hakanpää leipoo ja koristelee tällä viikolla kolmekymmentä kakkua. Äiti Heli Rantanen (oik.) auttaa ja pilkkoo voileipäkakun aineksia.

Milla Hakanpään vinkit kakuntekijälle
Leikkaa mansikat munaleikkurilla. Saat nopeasti tasalaatuisia koristeita kakun päälle tai ohuita viipaleita kakun väliin.

Pane rahkaa tai maustamatonta tuorejuustoa kakun väliin tulevan kerman sekaan, jolloin saat kakkuun raikkautta.

Kauniin pursotuksen saat kertakäyttöisellä pursotuspussilla ja kuusisakaraisella pursotuspäällä.

PUOTILA

JUURI uunista tulleen sokerikakun tuoksu leijailee rappukäytävässä. Puotilalaisen kerrostalokodin keittiössä pyörii 17-vuotiaan Milla Hakanpään pieni kakkutehdas.

Pieni, sananmukaisesti. Yhden makuuhuoneen asunnossa tehdään nyt niin paljon kakkuja kuin ikinä ehditään. Muutamia rajoituksia on: on vain yksi jääkaappi ja yksi uuni. Jos jääkaapista raivaa perheen muita ruokia pois, sinne mahtuu neljä kakkua kerrallaan.

Aiemmin astianpesukonetta ei ollut ollenkaan, nyt sellainen seisoo kylpyhuoneessa. Keittiössä ei ollut tilaa.

Kakkutehtaassa on nyt sesonki. Käsillä oleva valmistujaisviikko on tarkoittanut Hakanpäälle täytekakun täyteisiä päiviä ja öitä: kakkuja valmistuu tällä viikolla kaikkiaan kolmekymmentä. Uuni on hohkannut yötä päivää, ja kun ulkona on vielä ollut helle, niin pieni asunto on ollut hikinen.

Koska tilaa on vähän, työtä on aikataulutettava. ”Kun valmiit kakut on haettu, alkaa heti uusien teko”, Hakanpää sanoo.

Mutta Milla Hakanpää ei valita – hän nauttii. Kakkuja tehdessä sairauden aiheuttamat kivut ja säryt unohtuvat hetkeksi.

HAKANPÄÄ sairastaa Ehlers-Danlosin syndroomaa. Nuori nainen kärsii muun muassa yliliikkuvista nivelistä. Jos hän haluaa ulos kotoaan, hän tarvitsee pyörätuolin.

”Jalat menevät sijoiltaan ja lähtevät yllättäen alta. Kotona uskallan välillä liikkua ilman pyörätuolia. Ostin juuri 170 euroa maksavat nilkkatuet kakkurahoilla.”

Hikisestä kakku-urakasta ja lisätienestistä Hakanpään on kiittäminen naapuria, joka alkoi mainostaa hänen tekemiään täytekakkuja vajaa vuosi sitten sosiaalisessa mediassa.

Moni on tilannut kakun nuorelta naiselta varsinkin sen jälkeen, kun Hakanpää kertoi toukokuussa Itä-Helsingin Facebook-ryhmässä rahoittavansa kakkujenteolla sidekudossairaudesta aiheutuvia kulujaan.

Aivan tuntemattomat ovat halunneet auttaa Hakanpäätä – se pesuhuoneessa seisova tiskikonekin oli lahja. Leipurin ammatista haaveilevasta tytöstä upein juttu on kuitenkin se, että yksi ystävä järjesti hänelle mahdollisuuden päästä päiväksi Cafe Ekbergille. ”Ne lupasivat opettaa uusia koristelutapoja siellä.”

Tällä hetkellä Hakanpää kerää kakkuja leipomalla rahaa päästäkseen niskan magneettikuvaan, koska haluaa selvittää itseään vaivanneen päänsäryn ja huimauksen syyn.

KUN HAKANPÄÄLLÄ on läjäpäin kakkutilauksia, äiti Heli Rantanen auttaa pilkkomisessa, siivoamisessa ja kauppareissuissa.

Marketissa juokseminen onkin todella tullut kaksikolle tutuksi. Äiti kertoo, että Prismassa saatetaan käydä vielä juuri ennen sulkemisaikaa yhdentoista maissa illalla. Ostoskärryyn ladataan 36 purkkia kermaa ja 15 purkkia rahkaa.

Kakkujen täytteistä Milla Hakanpää toivoo vinkkejä asiakkailta, reseptien ainesuhteita hän tarkistaa netistä.

Hakanpää innostui leipomisesta jo kolmivuotiaana. Hänen omia suosikkejaan ovat muffinit ja mokkapalat. Helpotusta leivontaan on tuonut yleiskone, jonka Hakanpää voitti viime vuonna leivonta- ja koristetuotteita valmistavan yrityksen järjestämästä kakkukilpailusta.

HAKANPÄÄN JA MUIDEN kakuntekijöiden puoleen käännytään, kun ei osata tai ehditä tehdä kakkuja, joiden koristelultakin vaaditaan koko ajan enemmän näyttävyyttä.

Moni haluaa, että kakuissa pitää näkyä juhlittavan ihmisen tyyli ja persoona niin raaka-aineissa, väreissä kuin muodoissakin. Pikkupoikien syntymäpäiväjuhlissa leikataan nyt paloja jalkapallokenttäkakuista, jotka syntyvät vihreästä sokerimassakuorrutuksesta.

Hakanpää muotoilee sokerimassaa pääasiassa käsin. Hän pitää muutenkin koristelusta, varsinkin pursottamisesta. Kuvauspäivänä teossa oli Liverpool-kakku.

”Arvelin, että jotenkin se jalkapalloon liittyy, ja etsin kuvan netistä. Maalaan sen elintarvikeväreillä”, Hakanpää kertoo.

Pikkutyttöjen hitti ovat tällä hetkellä Frozen-kuvat. Aikuisten mieleen ovat voileipäkakut, joissa kylmäsavulohi kiertyy oransseiksi ruusukkeiksi.

Hakanpää on huomannut, että vanhemmat ihmiset eivät niin sokerimassakuorrutuksista perusta, vaan haluavat perinteisen mansikkakermakakun. ”En itsekään tykkää äklömakeasta ja raikastan täytekakkua usein rahkalla tai tuorejuustolla.”

Yksi kakku pitäisi valmistujaisviikon jälkeen vielä jaksaa tehdä ennen uusia tilauksia.

”Millan synttärit ovat pitämättä, kun emme ole ehtineet tehdä kakkua sinne”, äiti naurahtaa.Milla Hakanpään tekemiä kakkuja.
LEIF ROSAS

Munaleikkurilla saa mansikoista tasalaatuisia viipaleita.
LEIF ROSAS

Perheen Nuppu-kissa haistaa keittiön pöydällä odottavat herkut.
 
vierailija
Pakkohan tuohon toimintaan on nyt vähintään verottajan, eviran ja kaupungin terveystarkastajan puuttua.

Huomaa, ettei Hesasin toimittajat ole niitä penaalin terävimpiä kyniä.
 
vierailijatrrrr
Siinä jälleen esimerkki, miten paljain käsin nysvätään kakkuja ja koristeita... Kuka voi syödä tuollaisia röhnäisin hikisin käsin räpelletään kakku"koristeita"... Kakut tungetaan kissanruokien sekaan tai jollei mahdu niin olkoon pöydällä. Nuo kaikenlaiset ylivärjätyt sokerimassakakut non niin kauhistus kun ajattelee miten välillä leivotaan, välillä raavitaan päätä, sitten näperrellään koristeita käsin.
 
vierailija
Kissa muakin tuossa vaivaa, mutta muuten on niin siistit kynnet ja kädet, tukka kiinni ja esiliina ja leikkuulauta puhtaita ja keittiö siisti, että hyvillä mielin syökää =)
 
vierailija
Siinä jälleen esimerkki, miten paljain käsin nysvätään kakkuja ja koristeita... Kuka voi syödä tuollaisia röhnäisin hikisin käsin räpelletään kakku"koristeita"... Kakut tungetaan kissanruokien sekaan tai jollei mahdu niin olkoon pöydällä. Nuo kaikenlaiset ylivärjätyt sokerimassakakut non niin kauhistus kun ajattelee miten välillä leivotaan, välillä raavitaan päätä, sitten näperrellään koristeita käsin.
Oletko sinä nyt ihan järjissäsi? Sinunlaistesi ihmisten kommenttien jälkeen ei voi kuin todeta että Suomi on kieltojen, kateuden ja hysteeristen ihmisten maa! Ei ihme että allergiat jyllää kun ollaan vieraannuttu normaaleista bakteereista ja elämästä. Menkääpä maailmalle katsomaan mitä ihmiset tekevät ja syövät. Suomessa pitäisi enemmän olla tällaista yritteliäisyyttä eikä mitään yliherkkiä hygienianatseja valvomassa ja valittamassa aivan normi toiminnasta. Mitenkäs on - onko kotonasi sitten käytössä anti-bakteeriset pesuaineet ja käsineet kun teet ruokaa keittiössäsi tai leivot? Järki käteen ja hurraa tällaisille yritteliäille nuorille ja iso buuaus kaikille keittiönatseille ja muille kateellisille marisijoille!
 
vierailija
Olenko lukenut huonosti kun minä en missään ole nähnyt että tämä tyttö lopettaisi kakkujen tekoa tai että se olisi tehty verottomana??

Kateusko laittoi tämänkin uutisen nostamaan tälle palstalle?
 
vierailija
Täh? Sääliksihän tuota tyttöä käy. Mistä sinä kateuden tähän revit.
Suomalaista vi*uttaa kun joku tekee jotakin josta tienaa taskurahoja. Tottakai se ottaa päästä kun naapuri on aktiivinen ja tuntuu olevan onnellinenkin siitä että tekee jotain mikä tuottaa useammalle iloa. Pakkohan tuollainen on lopettaa välittömästi.
 
vierailija
Kopioin tännekin nyt vielä:

Tuttu tyttö. Haluaa hirveästi huomiota erilaisilla asioilla joka on todella surullista. Se aika mitä hänen kaa vietin niin ei ikinä käyttänyt pyörätuolia vaik samaan aikaan itki 7 päivää lehdessä että kävely kyky mennyt. Ei tosiaan kanta uskoa ihan kaikkea mitä lukee noissa jutuissa. Kunnallinen ei maksa hänelle enää lisä kuvauksia vaan sen takia, että hän itse saanut päähänsä että tarvitsee sen. Pää on kuvattu ja tulos oli normaali. Siksi haluaa yksityiselle. Hänelle ei kelpaa lainatut apuvälineet, haluaa omat ja "siistimmät" (esim tavalliset kävely kepit ei kelpaa värin takia niin ostivat itse violetit).

(Tätä EDS sairauttakaan ei ole diagnosoitu loppuun asti, kun vaatii geenitestit.

ns. Normaalit diagnoosit eivät kelpaa - googlettaa itselleen jonkun jota sitten ehdottelee lääkärille. Siksi lääkäri ei oikein tutki kunnolla ja ohjaavat vain henkiselle puolelle)
 
  • Tykkää
Reactions: Hilpuri Tilli
9mmm
Noh ja katsokaa kuinka silläkin rahalla tukii muita yrittäjiä osti itselleen liikuntavälineet rahotti kauppiasta ja maksaa oman vuokransa . noi kaikki olisi yhteikunta maksanut jos ei olisi voinnut tehdä työtä olkoon pimeenä tai ei se jää suurimmalta osin kiertoon toisinkuin pörssipelureiden just tälläsilel pien yrittäjille veropaus aatelkaa nyt voi palkkaa lisää kakun tekijöitä sitten kun on tarpeeksi suuri niin voi alkaa maksaa veroi. näin hieno homma. lisäks streelien ihmisten ei tartte syödä he voivat käydä meilahdessa sisätautien eristys osastolal syömässä ruuokansa ja laittaa nasan puvun päälle kun lähtee ulos noin kaikki tyytyväisiä terveys natsit ja tavikset
 
vierailija
Ilmaista mainostahan tuo tyttö sai, ja paljon. Vaikka joku puuttuisikin tuohon kakunpaistoon, saa tyttö varmasti tuon mainoksen johdosta lukuisia työtarjouksia, joten ei tarvitse kauaa köyhänä kitkutella.
 
vierailija
Suomalaista vi*uttaa kun joku tekee jotakin josta tienaa taskurahoja. Tottakai se ottaa päästä kun naapuri on aktiivinen ja tuntuu olevan onnellinenkin siitä että tekee jotain mikä tuottaa useammalle iloa. Pakkohan tuollainen on lopettaa välittömästi.
1500 euroa viikonlopussa verottomana ei kuulosta taskurahalta. Moni duunari ei saa tuollaista summaa edes kuukauden työstä.
 
vierailija
Voi kuulkaa lapsukaiset, kun ei tämä maailma niin pyöri, että joku noudattaa sääntöjä ja toinen ei. Ei vaikka ajatus olisi miten herttainen ja vaikka sillä kuinka rahoitettaisiin eettisesti hyvää kohdetta. Meillä on valtio nimeltä Suomi. Täällä kaikki mahdollinen on tarkoin säänneltyä.

Elintarvikelaki sanoo yksiselitteisesti: "Elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan mitä tahansa rakennusta tai huoneistoa tai niiden osaa taikka muuta ulko- tai sisätilaa, jossa myytäväksi tai muuten luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai muutoin käsitellään, ei kuitenkaan alkutuotantopaikkaa."

Kyseessä on täten ilmiselvästi elintarvikehuoneisto. SE taas tarkoittaa isoa pinoa erilaisia säännöksiä ja määräyksiä. Ihan ensinnäkin huoneisto pitää hyväksyttää Eviralla, siellä pitää löytyä kirjallinen omavalvontasuunnitelma... joka se taas tarkoittaa että kylmätilat ovat asianmukaisen kokoiset ja lämpötilat ovat mitattavia JA niitä myös säännöllisesti mitataan. Eläimiä ei voi olla samassa rakennuksessa, työntekijöiden pitää olla puettu asianmukaisesti ja heiltä tulee löytyä Hygieniapassi ja terveydentilan selvitys (voimassaoleva negatiivinen salmonellatodistus). Elintarvikkeessa pitää myös olla pakkausmerkinnät, mistä löytyy ainesosaluettelo ja tuotteessa olevien marjojen sekä hedelmien määrä ja alkuperämaa. Pakkausseloste on kirjoitettava myös ruotsinkielellä, poikkeuksena yksikieliset kunnat. Elintarvikkeiden valmistuksessa syntyvien jätteiden käsittely on sitten oma sääntöpinonsa.

Se että jonkun ei tarvitse näitä noudattaa, pitäisi tasapuolisuuden nimissä tarkoittaa, ettei kenenkään tarvitse niitä noudattaa. Se vääristää muuten kilpailua ja luo kahden kerroksen markkinat.