Hirvenliha!!

Kaipaisin erilaisia ruoka ohjeita hirvenlihasta kun sitä on pakkanen pullollaan ja ainainen käristys tulee korvista ulos.Osa on myös jauhettu jauhelihaksi ja fileistä tehty pihvejä. Eli jotain pata ym.. ohjeita kaipaisin!
 
Hirvipaisti,helppoa ja herkullista!
eli paisti vaan paistopussiin, sekaan isoiksi lohkoiksi lohkottua sipulia ja 'halki ja poikki' pilkottuja porkkanoita ja uuniin vaan kypsymään.
Lisäks vaikka joku hyvä kermakastike ja potut. :p
 
Meillä on joka syksyinen "perinne" tehdä hirven- ja possunlihasta pataa. Laitat lihan palaset, sipulia pilkottuna, maustepippuria, pari laakerin lehteä, lihaliemikuutio ja suolaa kylmään veteen. Annat olla n.15min ja sitten uuniin, 200asteessa ja n.4tuntia. Välillä lisäät vähän vettä, mut hyvän maun antaa kun lihat vähän kärähtää. Lihaa on yhteensä n.1,3kg ja siitä possun lapaa (luuydin mukana) on n.700g. Pippureita n.18 ja suolaa 1tl. :p :p
Piti viel lisätä et se luuydin on maun kannalta tärkeä, mut hyvää tulee ilmankin..

 
Hirvipata

400 g hirven filettä (tai muuta hyvää osaa)
1 litra kanttarelleja
10 katajanmarjaa
2 sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl lihalientä
1 1/2 dl kuohukermaa
persiljaa
suolaa
valkopippuria

1. Kuullota ensin sienet pannulla.
2. Sen jälkeen ruskistetaan liha pannussa.
3. Lihan kanssa toimitaan kuten poronkäristyslihankin kanssa.
4. Liha otetaan pakastimesta, ja leikataan ohuiksi siivuiksi ennen kuin se on kokonaan sulanut.
5. Lisää lihaa pienissä erissä pannulle, ettei pannu jäähdy liikaa.
6. Kun liha on ruskistunut lisätään sekaan hienoksi silputtu sipuli.
7. Kun sipuli on kuullottunut lisätään mausteet ja sienet.
8. Seuraavaksi sirotellaan vehnäjauhot päälle ja jatketaan paistamista.
9. Hetken kuluttua lisätään lihaliemi ja kerma.
10. Annetaan kiehua muutama minuutti.
11. Ennen tarjoamista sirotellaan persilja padan päälle.
12. Saman ruoan voi valmistaa myös poronlihasta.

Hirveä pannussa

400 g hirvenlihaa
100g siankylkeä
2 - 3 sipulia
2 rkl öljyä
suolaa ja pippuria
6 katajanmarjaa
2 dl metsäsieniä
1 rkl tomaattipuretta
2 valkosipulinkynttä
2 dl lihalientä
persiljaa

1. Leikkaa hirvenliha ja läski suikaleiksi.
2. Kuori sipuli ja pilko se.
3. Lämmitä öljy riittävän suuressa paistinpannussa.
4. Paista hirvenlihat, siankylki ja sipulit.
5. Mausta suolalla ja pipppurilla maun mukaan.
6. Lisää murskatut katajanmarjat ja pilkotut sienet ja anna hautua kannen alla.
7. Sekoita muutaman kerran etteivät aineet pala pohjaan.
8. Lisää tomaattipyre, purista valkosipulin kynnet ja lisää lihaliemi.
9. Tarkista maku, ja ripottele päälle persiljaa.
10. Tarjoa perunoiden ja viinimarjahyytelön kera.

Hirvipata 2
(4 annosta)

500 g luutonta hirvenlihaa
50 g savustettua siankylkeä
2 kpl sipulia
1 kpl porkkanaa
2 rkl Flora Culinessea
0,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1,5 rkl Vehnäjauhoja
2 dl olutta
0,5 dl vettä
1,5 rkl Knorr vasikkaliemitiivistettä
200 g ruusukaalia
2 rkl persiljasilppua

1. Paloittele liha kuutioiksi, noin 2-3 cm.
2. Leikkaa siankylki paloiksi.
3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkana.
4. Ruskista siankylkipalat kevyesti rasvassa paistinpannulla ja siirrä pataan.
5. Ruskista myös sipulilohkot ja porkkanasiivut ja siirrä pataan.
6. Ruskista lihanpalat kahdessa erässä ja siirrä pataan.
7. Mausta suolalla ja pippurilla.
8. Lisää vehnäjauhot tasaisesti joukkoon.
9. Lisää olut, vesi ja liemitiiviste.
10. Anna padan kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.
11. Lisää ruusukaalit ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
12. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.
13. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Huom!
Hirvenlihan sijasta voit käyttää karjalanpaistilihaa. Pataan sopivia karjalanpaistilihoja ovat porsaan kass-ler ja naudan rinta (varaa molempia 250 g).

 

Yhteistyössä