Hölmö kysymys, voiko taloon laittaa kaksi tai kolme takkaa?

  • Viestiketjun aloittaja "tepsu"
  • Ensimmäinen viesti
"tepsu"
Joojoo, tiedän että on varmasti hölmö kysymys tai epäselvä, mutta en voi nyt mieheen turvautua, joten toiseksi nopein vaihtoehto on palsta. :)

Eli meillä on kaksikerroksinen omakotitalo, alakerrassa on takka ja nyt keksin että olisi tosi kiva jos yläkerrassakin olisi jonkinlainen takka, mutta miten tuo menee käytännössä?
Ei siis mitään tonneja painavaa kivitakkaa yläkertaan, vaan joku pieni,siro kevyt.

Leikilläni joskus vuosia sitten sitä miehelle ehdotin, joka nauroi että ei se ole mahdollista, joku hormijuttu taisi olla. Sitten se unohtui, kunnes...

Tietäisikö joku täällä että voiko talossa olla 2 takkaa ja mitä se vaatii erilaista kuin 1 takka?

Mikä hankaluus voisi olla toisen takan yläkertaan asentamisessa?
 
:::
Se vaatii, että piipussa pitää olla "tilaa" sille toisen takan hormille. Usein vanhoissa taloissa on kyllä piipussa paljon paikkoja eli tulipesille... Ja tietty sen, että se yläkerran lattia kestää sitten se takan painon. Vaikkei mikään muurattu tiilitakka oliskaan, niin varaava takka painaa silti aina satoja kiloja.
 
pläni
Mullakin on suunnitelmissa laittaa avotakan kaveriksi kevyt kaminatyyppinen takka talon toiseen hormiin. Hormi on ollut vuosia sitten käytössä, mutta turvallisinta lienee putkittaa se uudelleen.
 
"Nuuh"
Kevyt peltitakka tai tai kakluuni menee ihan hyvin ja jos ei saa samaan hormiin kuin alakerran takka, niin valmishormi/piippu on nopea asentaa. Lattian kantavuus on isoin kysymys.
 
joo voi
Voi laittaa ns. sisustustakan, joka ei vaadi hormia tai sitten kevyttakan ja valmispiipun. Jälkimmäinen tarvii rakennusluvan ja kannattaa vielä jonkun ammattilaisen varmistamaan lattian kantavuuden, piipunpaikka ja tietty pitää huomioida paloturvallisuus.
 
"vierailija"
Eikös se mene niin, että jokaisella tulisijalla pitää olla oma pelti - hormi voi olla sama??? Kunnan nuohooja voisi olla ihan hyvä aloituskohde tällaisien selvittämiseen. Ja jos ei ihan oikeaa takkaa voi asentaa niin miten olisi kevytrakenteisempi kamina?
 
Sille takalle pitää olla oma hormi piipussa, eli jos on ylimääräisiä hormeja niin sitten siihen muurin viereen todennäköisesti voi jonkun pienen kamiinatyyppisen laittaa. Noi kevythormit, mitä on ehdotettu on aika paloalttiita. Jos sellaiseen päädytte (ei ole hormia vapaana tai takka tulisi muualle kuin muurin viereen) niin sitten ei kannata isoja satseja puuta polttaa ettei hormi kuumene ja eristeet sula.
 
1 hormi/tulisija.
Me asennettiin vanhaan hormiin pellettitakka. Hormiin täytyy vielä asentaa sisäpiippu, koska pelletin poltto on aika höyryisää.
Me tykästyttiin tuohon pellettitakkaan ihan täysiä. Se on kevyt, yhden ihmisen liikuteltavissa. :)

Joku kamiinatyypin ratkaisu on kanssa sellainen, mihin ei tarvitse hirveitä perustustöitä tehdä.
 

Yhteistyössä