huhhuh mikä päivä

  • Viestiketjun aloittaja Lunatic
  • Ensimmäinen viesti
Lunatic


Perjantai ensimmäinen elokuuta vuonna 2008 jää aikakirjoihin hämmentävänä päivänä. Saman päivän aikana aurinko pimentyi, salamat välähtelivät ja taivaalta satoi pingispallon kokoisia rakeita. Kaiken päättää upea sateenkaari.

Hullu perjantai alkoi puolilta päivin, kun Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys. Kuu peitti osan auringosta kahden tunnin ajan.

Kello kahden aikaan iltapäivällä saatiin Etelä-Suomessa ensimmäiset ukkoskuurot. Pornaisissa salama iski kirkkomaalla kasvaneen koivun säleiksi.

Samaan aikaan itäisellä Uudellamaalla koettiin rankkoja raekuuroja. Ukkonen ja sateet piiskasivat etelää aiheuttaen lukuisia automaattihälytyksiä palokunnalle.

Kello kuuden jälkeen alkuillasta alkoi taas tapahtua. Asikkalassa sankka raekuuro valkaisi maan. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Leif Ekholm kertoo IS:lle, että palokunta joutui ottamaan ohjaukseensa rakeiden päällä liukastelleen liikenteen.

- Autot olivat pysähtyneet tien viereen. Maa oli ihan valkoisena, Ekholm kuvailee.

Porvoon pohjoispuolella asuva kerkkoolainen Lauri Virtanen mittasi rakeita, jotka olivat halkaisijaltaan yli neljä senttiä.

- Yksi lamppu hajosi. Omenat putosivat puusta, kasvimaa ja mansikat kärsivät. Onneksi ei ollut autoja ulkona, Virtanen harmittelee.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petri Hoppula ihmettelee Kerkkoon rakeiden kokoa.

- Neljä senttiä tuntuu aika suurelta, epätavanomaiselta.

Selitys Etelä-Suomen sääilmiöille on hellekauden väistyminen. Pohjoisesta virtaava kylmä ilma jää kuuman ilman alle aiheuttaen ukkosia.

- Tämä on jokakesäinen ilmiö, Hoppula kertoo.

Pohjois-Suomessa on puolestaan eletty normaalia vähälumista kesää. Lapissa ja Oulun läänissä mitattiin iltapäivällä noin kymmenen asteen lämpötiloja. Paikoin on sadellut.

Meteorologin näkemys lähipäivistä ei ole kovin hyvä. Helle on nyt ohi, eikä kymmenen päivän ennuste lupaa eteläänkään yli 20 astetta.

- Onhan näitä intiaanikesiä ollut elokuussa. Hellettä saattaa tulla kuun puolivälin jälkeen, Petri Hoppula ennustaa.

Vaan jos oli päivä hullu, sai se upea päätöksen. Posiolainen Tarja Revonmäki kuvasi kauniin kaksoissateenkaaren kesämökillaan iltayhdeksän jälkeen.

- On ollut kolea keli, nyt mittari näyttää kuutta astetta. Oikein kiva... mikähän se nyt olisi, kun on näin kylmää... kesäpäivä, Revonmäki kuvailee.
 

Yhteistyössä